Fereastra imunologică și testarea HIV

Din momentul infectării cu HIV a organismului, sistemul imunitar are nevoie de o perioadă de timp pentru a produce un număr de anticorpi suficient de mare pentru a fi depistat de testul HIV. Această perioadă nu este aceeaşi întotdeauna, în cele mai multe cazuri numărul anticorpilor este relevant doar după 1 – 3 luni de la momentul infectării. Perioada de timp ce trece din momentul infectării şi până când numărul anticorpilor anti-HIV este suficient de mare pentru a fi pus în evidenţă de către testul HIV se numeşte fereastra imunologică.

Un exemplu : dacă ieri a avut loc un contact sexual neprotejat care a dus la infectarea cu HIV, iar testul HIV este făcut astăzi, mâine sau chiar peste o lună, rezultatul negativ nu va fi 100 % sigur.

Marea problemă pe care o reprezintă această “fereastră imunologică” este ca în toată această perioadă, chiar dacă rezultatul testului HIV este negativ, persoana infectată este purtătoare de virus şi îl poate transmite.

Se recomandă că testul la HIV să fie efectuat la o clinică de sănătate, cabinet medical sau la o instituţie care oferă consiliere şi testare voluntară (VCT) HIV.

La nivel naţional există o reţeaua de testare HIV prin intermediul centrelor si laboratoarelor de epidemiologie din cadrul Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică.

Capture

CITEȘTE MAI DEPARTE:

2 răspunsuri la “Fereastra imunologică și testarea HIV”

 1. Andrei spune:

  Buna seara,
  Am avut un contact sexual neprotejat cu o persoana care are mai multi parteneri sexuali, in urma cu 2 luni si o saptamana.Mi-am facut analizele HIV,VDRL hepatita C si B la 2 luni de la contactul sexual si au iesit negative.Doresc sa intreb cat de sigur este ca sunt sanatos, daca trebuie sa repet testul si daca exista testare gratuita in Timisoara.
  Va multumesc!

 2. admin spune:

  Salut,

  Testarea gratuita o puteti face la Directia de Sanatate Publica din Timisoara sau la spitalul de boli infectioase. Teoretic fereastra imunologica dureaza intre 3 si 6 luni, insa la spitalul de boli infectioase sau o clinica privata daca cereti un test de generatia a 4-a fereastra imunologica se reduce la 6 saptamani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:


© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.