De ce să te testezi pentru HIV?

Cea mai bună modalitate de a ști dacă ai HIV este să te testezi. O mulțime de oameni se simt nervoși în legătură cu aceasta, dar motivele pentru a face un test HIV  depășesc cu mult motivele de a nu te testa. Să ne uităm împreună la principalele motive pentru care ar trebui să fii testat.

Trebuie eu să fiu testat pentru HIV?

Ar trebui să te testezi dacă ai:

  • ai făcut sex fără prezervativ
  • ai folosit ace la comun pentru injectarea de droguri
  • te-ai expus unor situații cu risc de infectare HIV în orice alt mod sau ești  îngrijorat că e posibil să te fi expus

Și chiar dacă nu te-ai expus unui risc de infectare, includerea testului HIV în rutina ta de menținere a sănătății sexuale e benefică din mai multe motive.

E rapid și ușor!

Obținerea unui test HIV este rapid, ușor și aproape întotdeauna gratuit. Este, de asemenea, singura modalitate de a ști sigur dacă ai fost sau nu ai fost infectat și nu implică un disconfort major.

Întotdeauna e mai bine să știi!

Testarea este singura modalitate de a ști dacă aveți HIV. Este normal să vă simțiți îngrijorați de HIV, dar testarea pentru HIV vă poate ajuta să vă ușurați mintea și să reduceți neliniștea venită din incertitudine.

Dacă rezultatul dvs. este negativ sau pozitiv, este întotdeauna mai bine să știți, astfel încât să puteți continua viața dumneavoastră sau să începeți tratamentul dacă este necesar. Și rețineți că rezultatul dvs. poate să nu fie ceea ce vă așteptați.

Un rezultat pozitiv înseamnă să ai acces la tratament

Dacă ai un rezultat pozitiv, diagnosticarea într-un stadiu incipient înseamnă că ai o șansă mai bună de a trăi o viață lungă și sănătoasă. Acest lucru se datorează faptului că virusul HIV atacă sistemul imunitar. Dacă ești diagnosticat mai devreme, poți începe tratamentul HIV (medicamente antiretrovirale) mai devreme. Acest lucru va reduce nivelul de HIV din corpul dumneavoastră, va proteja sistemul imunitar împotriva factorilor externi și te va opri să te îmbolnăvești.

Cu tratamentul și îngrijirea potrivită, persoanele care trăiesc cu HIV se pot aștepta să trăiască atâta timp cât trăiește o persoană obișnuită, așa că este important să preiei controlul asupra sănătății tale prin realizarea unui test.

Testarea înseamnă că îți vei menține partenerii sexuali sănătoși

Testarea pentru HIV în mod regulat și cunoașterea statusului tău, înseamnă că ai grijă de tine și de sănătatea sexuală a partenerilor tăi. Dacă ești pozitiv, poți preveni transmiterea HIV partenerului tău. prin utilizarea prezervativelor. De asemenea, prin inițierea și menținerea tratamentului antiretroviral, vei reduce nivelul de HIV din organismul tău, făcând tot mai puțin probabil să transmiți HIV. Dacă afli că ești pozitiv, poți, de asemenea, să-ți încurajezi partenerii să te testeze.

În caz de sarcină, te ajută să naști un copil sănătos

Dacă dorești să rămâi însărcinată, medicii recomandă să faci înainte niște analize pentru a-ți cunoaște sănătatea, iar medicul să poată să te asiste într-un mod corespunzător. Dacă realizezi un test HIV înainte sau la începutul sarcinii, și descoperi că ești seropozitivă, ai șanse mari să ai un copil sănătos.

Prin consiliere cu specialistul, afli cum să nu te expui riscului de infectare HIV

În cadrul unei ședințe de testare, în mod normal  ai ocazia să vorbești cu un specialist de la care poți afla informații corecte despre transmiterea infecției HIV. Totodată, poți afla dacă stilul de viață pe care îl ai te expune la riscul de infectare și ce măsuri e nevoie să iei pentru a te proteja.

CITEȘTE MAI DEPARTE:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.