Ce se întâmplă după un test HIV și obținerea rezultatelor?

A-ți lua „inima în dinți” și a face un test HIV poate fi un pas dificil. Însă a primirea rezultatului este ceea ce elucidează situația.

Ce înseamnă un rezultat negativ?

Dacă rezultatul testului HIV este negativ, înseamnă că nu aveți HIV. Dacă te-ai expus unui pericol de infectare de când ai avut ultimul test, atunci va trebui să te testezi din nou. De asemenea, rețineți că diferitele teste HIV pot detecta HIV doar la una până la trei luni după expunere. Folosirea unui prezervativ (și injectarea în siguranță dacă utilizați medicamente) este cea mai bună modalitate de a vă proteja de HIV.

Reține de asemenea că dacă rezultatul este negativ, nu înseamnă că și partenerii sunt HIV-negativi. Testele HIV se aplică numai persoanei care a efectuat testul. Dacă vreunul dintre partenerii dvs. anteriori sau actuali este îngrijorat că ar putea fi infectat HIV, încurajați-i să facă un test.

Ce înseamnă un rezultat pozitiv al testului?

Dacă primiți un rezultat HIV-pozitiv, veți fi direcționat să vorbiți cu un medic infecționist. Acesta va vorbi despre ceea ce înseamnă infecția cu HIV și ce se va întâmpla în continuare. Pentru majoritatea oamenilor, primirea unui diagnostic pozitiv poate fi o experiență șocantă și cu durere emoțională – acest lucru este complet firesc. Lucrătorul medical este acolo pentru a vă sprijini și pentru a răspunde la orice întrebare pe care o aveți.

E important să știi că există tratament.  Asta înseamnă că virusul poate fi ținut sub control. Adresați orice întrebări aveți medicului dvs. O comunicare deschisă cu acesta vă poate ajuta înțelege nou statut HIV și ce presupune viața cu HIV.

În această fază ar fi important să discutați cu cineva apropiat, în care aveți încredere. Este recomandat să căutați și suport psihologic din partea unui psiholog – în spital sau din cabinete private pentru a vă ajuta să ajungeți la stadiul de acceptare al diagnosticului și să vă bucurați în continuare de viață.

Dacă ați utilizat un kit de auto-testare la domiciliu și aveți un rezultat pozitiv, trebuie să vă adresați în cel mai scurt timp unui medic infecționist pentru confirmarea rezultatului! 

Este rezultatul testului meu confidențial?

Rezultatele testului HIV ar trebui să rămână confidențial, între tine și persoanele implicate în îngrijirea și tratamentul tău. Puteți să discuți cu medicul tău despre drepturile tale, dacă să spui  și cum să spui și altor persoane  și când sunteți gata să vorbiși și cu alte persoane.

CITEȘTE MAI DEPARTE:

2 răspunsuri la “Ce se întâmplă după un test HIV și obținerea rezultatelor?”

  1. PERCA GHEORGHITA spune:

    AM TEST DIN CIND MAMA NASCUT HIV SI ILAM RECATIV POZITIV CE TRBEUIE SA FACA AM FOST OPERAT LA 13 ANI SI AM PRIMITI PRIN TRNASFUZI ADICA PRIN SINGE 1983VREAU SA STIU POT BENEFICIA DE ACEA HRANA DACA DA UNDE TREBUIE SA MA DUC

    • admin spune:

      Trebuie sa depuneti la Agentia de Plati si Inspectie Sociala din regiunea de unde apartineti. Va rugam sa ne contactati telefonic pentru a putea discuta mai pe larg. Tel/fax: 021 319 93 29 / GSM: 0735 853 569

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.