Ce se întâmplă după un test HIV și obținerea rezultatelor?

A-ți lua „inima în dinți” și a face un test HIV poate fi un pas dificil. Însă a primirea rezultatului este ceea ce elucidează situația.

Ce înseamnă un rezultat negativ?

Dacă rezultatul testului HIV este negativ, înseamnă că nu aveți HIV. Dacă te-ai expus unui pericol de infectare de când ai avut ultimul test, atunci va trebui să te testezi din nou. De asemenea, rețineți că diferitele teste HIV pot detecta HIV doar la una până la trei luni după expunere. Folosirea unui prezervativ (și injectarea în siguranță dacă utilizați medicamente) este cea mai bună modalitate de a vă proteja de HIV.

Reține de asemenea că dacă rezultatul este negativ, nu înseamnă că și partenerii sunt HIV-negativi. Testele HIV se aplică numai persoanei care a efectuat testul. Dacă vreunul dintre partenerii dvs. anteriori sau actuali este îngrijorat că ar putea fi infectat HIV, încurajați-i să facă un test.

Ce înseamnă un rezultat pozitiv al testului?

Dacă primiți un rezultat HIV-pozitiv, veți fi direcționat să vorbiți cu un medic infecționist. Acesta va vorbi despre ceea ce înseamnă infecția cu HIV și ce se va întâmpla în continuare. Pentru majoritatea oamenilor, primirea unui diagnostic pozitiv poate fi o experiență șocantă și cu durere emoțională – acest lucru este complet firesc. Lucrătorul medical este acolo pentru a vă sprijini și pentru a răspunde la orice întrebare pe care o aveți.

E important să știi că există tratament.  Asta înseamnă că virusul poate fi ținut sub control. Adresați orice întrebări aveți medicului dvs. O comunicare deschisă cu acesta vă poate ajuta înțelege nou statut HIV și ce presupune viața cu HIV.

În această fază ar fi important să discutați cu cineva apropiat, în care aveți încredere. Este recomandat să căutați și suport psihologic din partea unui psiholog – în spital sau din cabinete private pentru a vă ajuta să ajungeți la stadiul de acceptare al diagnosticului și să vă bucurați în continuare de viață.

Dacă ați utilizat un kit de auto-testare la domiciliu și aveți un rezultat pozitiv, trebuie să vă adresați în cel mai scurt timp unui medic infecționist pentru confirmarea rezultatului! 

Este rezultatul testului meu confidențial?

Rezultatele testului HIV ar trebui să rămână confidențial, între tine și persoanele implicate în îngrijirea și tratamentul tău. Puteți să discuți cu medicul tău despre drepturile tale, dacă să spui  și cum să spui și altor persoane  și când sunteți gata să vorbiși și cu alte persoane.

CITEȘTE MAI DEPARTE:

23 de răspunsuri la “Ce se întâmplă după un test HIV și obținerea rezultatelor?”

 1. PERCA GHEORGHITA spune:

  AM TEST DIN CIND MAMA NASCUT HIV SI ILAM RECATIV POZITIV CE TRBEUIE SA FACA AM FOST OPERAT LA 13 ANI SI AM PRIMITI PRIN TRNASFUZI ADICA PRIN SINGE 1983VREAU SA STIU POT BENEFICIA DE ACEA HRANA DACA DA UNDE TREBUIE SA MA DUC

  • admin spune:

   Trebuie sa depuneti la Agentia de Plati si Inspectie Sociala din regiunea de unde apartineti. Va rugam sa ne contactati telefonic pentru a putea discuta mai pe larg. Tel/fax: 021 319 93 29 / GSM: 0735 853 569

  • Ion spune:

   Salut mi-am făcut un test HIV la o luna și mi-a ieșit 0.246 negativ ar trebui să-l repet

   • admin spune:

    Buna ziua. Daca l-ati facut cu un test de generatia a 4-a dupa o luna de la data posibilei infectari nu mai este nevoie, testul este concludent. Daca este de generatia a3-a, ca sa fie concludent trebuie efectuat dupa 3 luni de la data posibilei infectari.

 2. Brad Filip Alexandru spune:

  Buna ziua am avut contact sexual cu un băiat si eu sunt băiat el mea spus ca a făcut test de HIV in MAI 2021 si ia ieșit negativ ieri am avut contactul ar trebui sa ma duc sa m-a testez si eu sa fiu sigur ?

  • admin spune:

   Daca contactul a fost neprotejat, trebuie sa te testezi la minim 6 saptamani de la contact, cu un test de generatia a IV-a.

 3. Cosmin spune:

  Mi am făcut un test de hiv , rezultatul este reactiv , eu fiind sub tratament de sifilis. Poate afecta tratamentul pe care îl iau rezultatul pentru hiv? Care sunt șansele sa mi iasă negativ sau pozitiv?

  • admin spune:

   Nu afecteaza tratamentul pentru sifilis rezultatul testului pentru HIV. Repeta testul pentru HIV, sansele sa iasa fals pozitiv sunt extrem de mici.

 4. Roby spune:

  Un test negativ la 45 de zile mai trebuie repetat la 3 luni?

 5. Roby spune:

  Testul a fost combo făcut la synevo

 6. Valy spune:

  Bun ziua mam espus unui pericol de hiv si mam facut 2 teste la clinica si ma esit negativ e totul bine

  • admin spune:

   Daca testele sunt facute la minim 6 saptamani de la expunerea la situatia cu risc de infectare atunci nu mai e nevoie sa repeti testul,

 7. Toni spune:

  Buna ziua! Am făcut un set de analize la sânge printre care și testul HIV ,când am ridicat rezultatele,la HIV nu am nici un rezultat ,și m-au trimis la Dsp la un anume medic ,nu înțeleg de ce ?!

 8. Samira spune:

  Buna ziua am fost testata pozitiv HiV ,cum pot afla de cand am virusu ? Am mai facut teste inainte mea esit negativ acum mea zis doctorita ca sunt pozitiv ,si ce este mai exact Hiv se vindeca ? Va rog frumos sam dati cateva sfaturi nu stiu ce inseamna virusu asta stiu decat ca mori daca nu te tratezi as vrea sa stiu de cand al am cum pot afla multumesc

  • admin spune:

   Vorbeste cu medicul tau, e greu de estimat momentul infectiei. Atata timp cat urmezi tratamentul nu iti este afectata speranta de viata cu nimic. Cu atat mai mult, in urma tratamentului poti ajunge nedetectabil, ceea ce inseamna ca nu poti transmite virusul mai departe prin contact sexual neprotejat.

 9. Iulica Radulescu spune:

  Bună seara am facut un test de analize la singe hiv si mia venit rezultatul la testul anti hiv 1 plus 2 AG pe 24 1ser si mia esit rezultatul 1 pozitiv asta nu stiu ce înseamnă .sunt infectat sau nu cu 0 25 >1pozitiv

  • admin spune:

   Buna ziua. Va recomandam sa luati legatura cu un medic infectionist pentru interpretarea rezultatului. Noi nu il putem interpreta pentru ca nu suntem medici.

 10. Mihai Emil spune:

  Mii-am facut un test hiv la 6 luni de la presupusa infectare este vro problema durata aceasta de timp mi a iesit negativ

 11. Daniel spune:

  Buna ziua
  Mi am facut un test de analize si am fost testat pozitiv pentru sifilis, iar la cel de HIV am 0.53 si chiar daca e mai mic de 0.9 tot mi se pare cam mult. ce inseamna mai exact? are sens sa ma stresez ca poate creste sau?? tin sa mentionez ca nu am mai avut contact sexual neprotejat de un an si ma testez regulat. Va rog ma puteti ajuta?

  • admin spune:

   Buna ziua! Din pacate nu suntem meidici, nu putem interpreta interpreta rezultatele. Cel mai bine va adresati unui medic specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.