Când să te testezi pentru HIV?

Testarea HIV îţi poate oferi informaţii importante şi te poate ajuta să ai grijă de sănătate ta. Cunoaşterea stării tale de sănătate îţi poate aduce linişte interioară, iar testarea HIV este singura cale prin care poţi avea informaţii sigure despre statusul tău. Testarea HIV este o parte normală a vieţii, iar dacă toată toţi ceilalţi o fac, şi tu o poţi face.
Chiar şi în situaţia în care afli că eşti infectat cu HIV, tratarea infecţiei îţi îmbunătățește starea de sănătate şi calitatea vieţii şi previne transmiterea infecţiei către alte persoane.

Transformă testarea pentru HIV într-o rutină

Testarea cel puțin o dată pe an pentru HIV și alte infecții cu transmitere sexuală (ITS) este o practică bună de sănătate sexuală pentru toți cei care sunt activi sexual, chiar dacă știți că nu v-ați expus riscului de infecție. În funcție de numărul de parteneri sexuali pe care îi aveți în decursul unui an, poate doriți să luați în considerare testarea mai regulată.

De asemenea, la începutul oricărei relații, este recomandat ca ambii parteneri să se testeze pentru HIV.

Cred că m-am expus unui risc de infecție HIV. Cât timp să aștept până să mă testez pentru HIV?

Dacă ai avut sex neprotejat, ai folosit ace de injectare în comun sau credezi că sângele infectat a intrat în corpul tău, atunci ar trebui să discuți cu medicul tău sau cu un specialist în domeniul sănătății cât mai curând posibil. Ei vor putea să vorbească despre situația și riscul de infectare și să decidă care este cel mai bun mod de acțiune.

E important să te prezinți cat mai devreme la medic. În funcție de testele HIV disponibile, este posibil să ți se ceară să revii pentru retestare.

După expunere, cel mai devreme testarea este posibilă la două săptămâni, când este posibilă verificarea prezenței anticorpilor antiHIV în organism. Dacă primul test  este pozitiv,  rezultatul devine sigur numai după un al doilea test de confirmare.  Cu toate acesta, un rezultat negativ de infectare HIV poate fi considerat cert doar după trei luni de la situația de risc.  Acest lucru este explicat de diferențele existente de la un individ la altul privind intervalul în care organismul formează anticorpi antiHIV.

În această perioadă, este foarte important să utilizezi prezervativul și să te expui oricărei alte situații cu risc de expunere la HIV.

Sunt însărcinată. Când ar trebui să mă testez?

Testarea HIV în timpul sarcinii este foarte importantă și se face acum în mod curent ca parte a îngrijirii antenatale în majoritatea țărilor. Medicul vă va spune tot ce trebuie să știți despre testarea HIV alături de celelalte teste de sânge care se efectuează în timpul sarcinii și, de obicei, veți fi testată la prima  întâlnire cu medicul.

Dacă veți afla că sunteți pozitivă, vi se va administra un tratament pentru a preveni transmiterea virusului HIV la copilul vostru nenăscut. Cu cât începeți mai devreme tratamentul, cu atât creșteți șansa copilului dumneavoastră să se nască HIV-negativ. 

CITEȘTE MAI DEPARTE:

22 de răspunsuri la “Când să te testezi pentru HIV?”

 1. admin spune:

  Te poti testa la 3 luni dupa momentul actului sexual, importante sunt si comportamentele sexuale ce s-au realizat pentru a determina gradul de risc. In acelasi timp, daca persoana care traieste cu HIV este pe tratament si este nedetectabila aceasta nu poate transmite virusul prin contact sexual neprotejat.

 2. Nicu spune:

  Dacă am fct sex oral reciproc si ea are hiv ,se poate lua

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Riscul este mic de a lua HIV in cazul sexului oral, deoarece trebuie sa existe urmatorii factori:
   – O rana deschisă in gura dvs.
   – O cantitate suficienta de lichid vaginal sa intre prin acea rana
   – Persoana care traieste cu HIV sa nu fie pe tratament sau sa fie pe tratament si sa fie detectabila
   Daca nu exista o rana deschisa la dvs. in gura, lichidul vaginal ajunge in stomac unde virusul HIV este distrus de catre sucul gastric.

 3. Alexandru spune:

  Dacă am rezultatul analizei echivoc. Și l.as repeta din nou ar fii ok? Stau cu frica în San din cauza asta

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Daca rezultatul e nesigur, trebuie sa repetati testul pentru a putea avea o certitudine asupra statusului dvs. serologic.

   • Alexandru spune:

    L.am repetat din nou și am fost la alt medic sa citească rezultatul. Este negativ. O sa îl mai repet după 3 luni ca să fiu sigur

    • admin spune:

     Acum cat timp a avut loc expunerea la un comportament aflat la risc de infectare?

     • Alexandru spune:

      Acum o luna de zile, dar se pare ca am interpretat eu analizele greșit

     • Alexandru spune:

      Dar din ce am discutat cu persoana respectiva ea ar spune ca nu ar avea nicio problema. Eu am ales sa ma testez ca să știu ce problema am că sa iau masurile din timp

     • admin spune:

      Pentru linistea dvs. va puteti testa si la 3 luni de la momentul expunerii.

 4. Bogdan spune:

  Buna … am avut un contact sexual anal, dar am penetrat doar de 3 ori fără prezervativ … care este riscul sa ma fi infectat??

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Sexul anal neprotejat este considerat comportamentul cu riscul cel mai crescut de a lua virusul HIV. Cu toate astea, daca exista lubrifiere buna, riscurile scad, deoarece la partenerul receptiv nu se mai formeaza microleziuni in interiorul anusului. Ca si cale de acces, secretii anale sau sange trebuie sa intre prin uretra penisului dvs. sau prin microleziuni formate in timpul actului pe capul penisului. Sexul anal receptiv neprotejat este mai la risc ca sexul anal insertiv. Ca transmisia sa aiba loc, cumultativ trebuie indeplinite urmatoarele lucruri:
   – persoana receptiva la sexul anal sa fie infectata si sa nu stie
   – sa existe microleziuni pe capul penisului dvs.
   – o cantitate suficienta de sange sau sevretii anale sa intre prin microleziuni/uretra penisului
   Va recomandam pentru a putea sa va linistiti sa va testati cu teste de generatia a IV-a la minim 6 saptamani de la expunerea la comportamentul încadrat in grupa de risc.

   • Anton spune:

    Bună ziua , am făcut sex cu o prostituata in prezervativ , oral și vaginal dar vaginal citeva secunde am șanse să fi luat o boala ?

    • admin spune:

     Orice contact sexual neprotejat poate avea risc de infectare cu HIV. Cu toate astea, contactele sexuale neprotejate cu cel mai mare risc sunt cele anale si vaginale, iar contactul sexual cu riscul cel mai scazut este cel oral.

 5. Andrei spune:

  Daca am avut un contact sexual protejat cu o fata si am rani la degete(pielite rupte),iar acestea au ajuns in zona vaginului dar nu inauntru sunt sanse de infectie?

  • admin spune:

   Nu exista sanse de infectie. Teoretic ca sa existe un risc trebuie ca suficient lichid vaginal de la o fata infectata cu HIV care sa nu fie pe tratament sau sa fie pe tratament ARV si sa fie detectabila(dupa minim 6 luni de tratament persoana poate ajunge nedetectabila si nu mai poate transmite pe cale sexuala) sa intre prin acele leziuni provocate de ruperea pielitelor de la degete, lucru putin probabil.

 6. Angelescu Claudiu spune:

  Dacă am beneficiat de felatie neprotejat pot sa fiu infectat cu HIV?
  Nu am avut răni vizibile pe penis.

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Sansele sunt foarte mici, mai ales daca sunteti cel care a beneficiat de felatie. Ca transmisia sa aiba loc, o serie de factori trebuie intrunita:
   – persoana care a facut felatia sa fie infectata si sa nu stie, ori sa nu fie pe tratament pentru HIV(O persoana care traieste cu HIV si urmeaza tratamentul, nu poate transmite pe cale sexuala virusul)
   – persoana care a facut felatia, trebuie sa aiba rani deschise in gura astfel incat sa curga suficient sange(prin saliva nu se transmite)
   Totodata ca transmisia sa aiba loc, cand se intampla felatia, ca si cale de acces a virusului in organismul dvs, reprezinta microleziunile de pe penis sau chiar uretra.
   In concluzie, o cantitate suficienta de sange infectat trebuie sa intre prin microleziunile formate pe penis sau pe uretra penisului, lucru putin probabil sa se intample, tocmai de aceea actul sexual oral este considerat ca avand riscul cel mai minim de infectare.

 7. Cerga Serghei spune:

  Am făcut sex neprotejat cu o femeie de aproape 2 luni în urmă a doua zi a început samă manince penisul acum cînd mă excit tot mă maninca penisul limba mii albicioasă dimineata mă uirinez o culoare ruginită ce poate fi asta?

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Luati legatura cu un medic dermato-venerolog, nu sunt simptome specifice de HIV, ci de o infectie de o alta infectie cu transmitere sexuala. Tot el o sa va recomande sa faceti si un test HIV pentru a exclude aceasta posibilitate.

 8. Elena spune:

  În urma cu 1 an, fostul meu prieten a aflat ca este infectat cu HIV. În urma cu 3 ani a fost cu o tipa de la care a fost infectat.la 1 an după ce s-au despărțit, am fost noi împreună și am făcut sex neprotejat,fara ca el sa se termine în mine. La aproape 1 an după ce ne-am despărțit el a aflat ca are HIV. Mie acum mi-a spus,pt ca ii era teama ca îl judec. Eu nu am niciun simptom. Analizele anuale de sânge mi le-am făcut. Am fost și la gineco și mi-am făcut papanicolau. Ar trebui totuși sa îmi fac testul pt HIV? Cât am fost noi împreună, el spune ca își făcea analizele frecvent și s-a testat pt HIV, știind ca fosta lui era pozitiva și mereu avea testele negative. E posibil ca el sa și fost depistat pozitiv la app 2 ani de când s-a despărțit de ea?

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Singura modalitate prin care puteti sa vedeti daca aveti HIV este sa va testati, deoarece nu are simptome si nu se vede la gineco sau la analizele uzuale de sange.

   Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.