Când să te testezi pentru HIV?

Testarea HIV îţi poate oferi informaţii importante şi te poate ajuta să ai grijă de sănătate ta. Cunoaşterea stării tale de sănătate îţi poate aduce linişte interioară, iar testarea HIV este singura cale prin care poţi avea informaţii sigure despre statusul tău. Testarea HIV este o parte normală a vieţii, iar dacă toată toţi ceilalţi o fac, şi tu o poţi face.
Chiar şi în situaţia în care afli că eşti infectat cu HIV, tratarea infecţiei îţi îmbunătățește starea de sănătate şi calitatea vieţii şi previne transmiterea infecţiei către alte persoane.

Transformă testarea pentru HIV într-o rutină

Testarea cel puțin o dată pe an pentru HIV și alte infecții cu transmitere sexuală (ITS) este o practică bună de sănătate sexuală pentru toți cei care sunt activi sexual, chiar dacă știți că nu v-ați expus riscului de infecție. În funcție de numărul de parteneri sexuali pe care îi aveți în decursul unui an, poate doriți să luați în considerare testarea mai regulată.

De asemenea, la începutul oricărei relații, este recomandat ca ambii parteneri să se testeze pentru HIV.

Cred că m-am expus unui risc de infecție HIV. Cât timp să aștept până să mă testez pentru HIV?

Dacă ai avut sex neprotejat, ai folosit ace de injectare în comun sau credezi că sângele infectat a intrat în corpul tău, atunci ar trebui să discuți cu medicul tău sau cu un specialist în domeniul sănătății cât mai curând posibil. Ei vor putea să vorbească despre situația și riscul de infectare și să decidă care este cel mai bun mod de acțiune.

E important să te prezinți cat mai devreme la medic. În funcție de testele HIV disponibile, este posibil să ți se ceară să revii pentru retestare.

După expunere, cel mai devreme testarea este posibilă la două săptămâni, când este posibilă verificarea prezenței anticorpilor antiHIV în organism. Dacă primul test  este pozitiv,  rezultatul devine sigur numai după un al doilea test de confirmare.  Cu toate acesta, un rezultat negativ de infectare HIV poate fi considerat cert doar după trei luni de la situația de risc.  Acest lucru este explicat de diferențele existente de la un individ la altul privind intervalul în care organismul formează anticorpi antiHIV.

În această perioadă, este foarte important să utilizezi prezervativul și să te expui oricărei alte situații cu risc de expunere la HIV.

Sunt însărcinată. Când ar trebui să mă testez?

Testarea HIV în timpul sarcinii este foarte importantă și se face acum în mod curent ca parte a îngrijirii antenatale în majoritatea țărilor. Medicul vă va spune tot ce trebuie să știți despre testarea HIV alături de celelalte teste de sânge care se efectuează în timpul sarcinii și, de obicei, veți fi testată la prima  întâlnire cu medicul.

Dacă veți afla că sunteți pozitivă, vi se va administra un tratament pentru a preveni transmiterea virusului HIV la copilul vostru nenăscut. Cu cât începeți mai devreme tratamentul, cu atât creșteți șansa copilului dumneavoastră să se nască HIV-negativ. 

CITEȘTE MAI DEPARTE:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:


© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.