Când să te testezi pentru HIV?

Testarea HIV îţi poate oferi informaţii importante şi te poate ajuta să ai grijă de sănătate ta. Cunoaşterea stării tale de sănătate îţi poate aduce linişte interioară, iar testarea HIV este singura cale prin care poţi avea informaţii sigure despre statusul tău. Testarea HIV este o parte normală a vieţii, iar dacă toată toţi ceilalţi o fac, şi tu o poţi face.
Chiar şi în situaţia în care afli că eşti infectat cu HIV, tratarea infecţiei îţi îmbunătățește starea de sănătate şi calitatea vieţii şi previne transmiterea infecţiei către alte persoane.

Transformă testarea pentru HIV într-o rutină

Testarea cel puțin o dată pe an pentru HIV și alte infecții cu transmitere sexuală (ITS) este o practică bună de sănătate sexuală pentru toți cei care sunt activi sexual, chiar dacă știți că nu v-ați expus riscului de infecție. În funcție de numărul de parteneri sexuali pe care îi aveți în decursul unui an, poate doriți să luați în considerare testarea mai regulată.

De asemenea, la începutul oricărei relații, este recomandat ca ambii parteneri să se testeze pentru HIV.

Cred că m-am expus unui risc de infecție HIV. Cât timp să aștept până să mă testez pentru HIV?

Dacă ai avut sex neprotejat, ai folosit ace de injectare în comun sau credezi că sângele infectat a intrat în corpul tău, atunci ar trebui să discuți cu medicul tău sau cu un specialist în domeniul sănătății cât mai curând posibil. Ei vor putea să vorbească despre situația și riscul de infectare și să decidă care este cel mai bun mod de acțiune.

E important să te prezinți cat mai devreme la medic. În funcție de testele HIV disponibile, este posibil să ți se ceară să revii pentru retestare.

După expunere, cel mai devreme testarea este posibilă la două săptămâni, când este posibilă verificarea prezenței anticorpilor antiHIV în organism. Dacă primul test  este pozitiv,  rezultatul devine sigur numai după un al doilea test de confirmare.  Cu toate acesta, un rezultat negativ de infectare HIV poate fi considerat cert doar după trei luni de la situația de risc.  Acest lucru este explicat de diferențele existente de la un individ la altul privind intervalul în care organismul formează anticorpi antiHIV.

În această perioadă, este foarte important să utilizezi prezervativul și să te expui oricărei alte situații cu risc de expunere la HIV.

Sunt însărcinată. Când ar trebui să mă testez?

Testarea HIV în timpul sarcinii este foarte importantă și se face acum în mod curent ca parte a îngrijirii antenatale în majoritatea țărilor. Medicul vă va spune tot ce trebuie să știți despre testarea HIV alături de celelalte teste de sânge care se efectuează în timpul sarcinii și, de obicei, veți fi testată la prima  întâlnire cu medicul.

Dacă veți afla că sunteți pozitivă, vi se va administra un tratament pentru a preveni transmiterea virusului HIV la copilul vostru nenăscut. Cu cât începeți mai devreme tratamentul, cu atât creșteți șansa copilului dumneavoastră să se nască HIV-negativ. 

CITEȘTE MAI DEPARTE:

69 de răspunsuri la “Când să te testezi pentru HIV?”

 1. admin spune:

  Te poti testa la 3 luni dupa momentul actului sexual, importante sunt si comportamentele sexuale ce s-au realizat pentru a determina gradul de risc. In acelasi timp, daca persoana care traieste cu HIV este pe tratament si este nedetectabila aceasta nu poate transmite virusul prin contact sexual neprotejat.

 2. Nicu spune:

  Dacă am fct sex oral reciproc si ea are hiv ,se poate lua

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Riscul este mic de a lua HIV in cazul sexului oral, deoarece trebuie sa existe urmatorii factori:
   – O rana deschisă in gura dvs.
   – O cantitate suficienta de lichid vaginal sa intre prin acea rana
   – Persoana care traieste cu HIV sa nu fie pe tratament sau sa fie pe tratament si sa fie detectabila
   Daca nu exista o rana deschisa la dvs. in gura, lichidul vaginal ajunge in stomac unde virusul HIV este distrus de catre sucul gastric.

 3. Alexandru spune:

  Dacă am rezultatul analizei echivoc. Și l.as repeta din nou ar fii ok? Stau cu frica în San din cauza asta

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Daca rezultatul e nesigur, trebuie sa repetati testul pentru a putea avea o certitudine asupra statusului dvs. serologic.

   • Alexandru spune:

    L.am repetat din nou și am fost la alt medic sa citească rezultatul. Este negativ. O sa îl mai repet după 3 luni ca să fiu sigur

    • admin spune:

     Acum cat timp a avut loc expunerea la un comportament aflat la risc de infectare?

     • Alexandru spune:

      Acum o luna de zile, dar se pare ca am interpretat eu analizele greșit

     • Alexandru spune:

      Dar din ce am discutat cu persoana respectiva ea ar spune ca nu ar avea nicio problema. Eu am ales sa ma testez ca să știu ce problema am că sa iau masurile din timp

     • admin spune:

      Pentru linistea dvs. va puteti testa si la 3 luni de la momentul expunerii.

 4. Bogdan spune:

  Buna … am avut un contact sexual anal, dar am penetrat doar de 3 ori fără prezervativ … care este riscul sa ma fi infectat??

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Sexul anal neprotejat este considerat comportamentul cu riscul cel mai crescut de a lua virusul HIV. Cu toate astea, daca exista lubrifiere buna, riscurile scad, deoarece la partenerul receptiv nu se mai formeaza microleziuni in interiorul anusului. Ca si cale de acces, secretii anale sau sange trebuie sa intre prin uretra penisului dvs. sau prin microleziuni formate in timpul actului pe capul penisului. Sexul anal receptiv neprotejat este mai la risc ca sexul anal insertiv. Ca transmisia sa aiba loc, cumultativ trebuie indeplinite urmatoarele lucruri:
   – persoana receptiva la sexul anal sa fie infectata si sa nu stie
   – sa existe microleziuni pe capul penisului dvs.
   – o cantitate suficienta de sange sau sevretii anale sa intre prin microleziuni/uretra penisului
   Va recomandam pentru a putea sa va linistiti sa va testati cu teste de generatia a IV-a la minim 6 saptamani de la expunerea la comportamentul încadrat in grupa de risc.

   • Anton spune:

    Bună ziua , am făcut sex cu o prostituata in prezervativ , oral și vaginal dar vaginal citeva secunde am șanse să fi luat o boala ?

    • admin spune:

     Orice contact sexual neprotejat poate avea risc de infectare cu HIV. Cu toate astea, contactele sexuale neprotejate cu cel mai mare risc sunt cele anale si vaginale, iar contactul sexual cu riscul cel mai scazut este cel oral.

 5. Andrei spune:

  Daca am avut un contact sexual protejat cu o fata si am rani la degete(pielite rupte),iar acestea au ajuns in zona vaginului dar nu inauntru sunt sanse de infectie?

  • admin spune:

   Nu exista sanse de infectie. Teoretic ca sa existe un risc trebuie ca suficient lichid vaginal de la o fata infectata cu HIV care sa nu fie pe tratament sau sa fie pe tratament ARV si sa fie detectabila(dupa minim 6 luni de tratament persoana poate ajunge nedetectabila si nu mai poate transmite pe cale sexuala) sa intre prin acele leziuni provocate de ruperea pielitelor de la degete, lucru putin probabil.

 6. Angelescu Claudiu spune:

  Dacă am beneficiat de felatie neprotejat pot sa fiu infectat cu HIV?
  Nu am avut răni vizibile pe penis.

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Sansele sunt foarte mici, mai ales daca sunteti cel care a beneficiat de felatie. Ca transmisia sa aiba loc, o serie de factori trebuie intrunita:
   – persoana care a facut felatia sa fie infectata si sa nu stie, ori sa nu fie pe tratament pentru HIV(O persoana care traieste cu HIV si urmeaza tratamentul, nu poate transmite pe cale sexuala virusul)
   – persoana care a facut felatia, trebuie sa aiba rani deschise in gura astfel incat sa curga suficient sange(prin saliva nu se transmite)
   Totodata ca transmisia sa aiba loc, cand se intampla felatia, ca si cale de acces a virusului in organismul dvs, reprezinta microleziunile de pe penis sau chiar uretra.
   In concluzie, o cantitate suficienta de sange infectat trebuie sa intre prin microleziunile formate pe penis sau pe uretra penisului, lucru putin probabil sa se intample, tocmai de aceea actul sexual oral este considerat ca avand riscul cel mai minim de infectare.

 7. Cerga Serghei spune:

  Am făcut sex neprotejat cu o femeie de aproape 2 luni în urmă a doua zi a început samă manince penisul acum cînd mă excit tot mă maninca penisul limba mii albicioasă dimineata mă uirinez o culoare ruginită ce poate fi asta?

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Luati legatura cu un medic dermato-venerolog, nu sunt simptome specifice de HIV, ci de o infectie de o alta infectie cu transmitere sexuala. Tot el o sa va recomande sa faceti si un test HIV pentru a exclude aceasta posibilitate.

 8. Elena spune:

  În urma cu 1 an, fostul meu prieten a aflat ca este infectat cu HIV. În urma cu 3 ani a fost cu o tipa de la care a fost infectat.la 1 an după ce s-au despărțit, am fost noi împreună și am făcut sex neprotejat,fara ca el sa se termine în mine. La aproape 1 an după ce ne-am despărțit el a aflat ca are HIV. Mie acum mi-a spus,pt ca ii era teama ca îl judec. Eu nu am niciun simptom. Analizele anuale de sânge mi le-am făcut. Am fost și la gineco și mi-am făcut papanicolau. Ar trebui totuși sa îmi fac testul pt HIV? Cât am fost noi împreună, el spune ca își făcea analizele frecvent și s-a testat pt HIV, știind ca fosta lui era pozitiva și mereu avea testele negative. E posibil ca el sa și fost depistat pozitiv la app 2 ani de când s-a despărțit de ea?

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Singura modalitate prin care puteti sa vedeti daca aveti HIV este sa va testati, deoarece nu are simptome si nu se vede la gineco sau la analizele uzuale de sange.

   Toate cele bune!

 9. Dan spune:

  Buna ziua
  După 8-10 ani in urma să introdus o injecție necunoscuta in deget din greșeala afara
  Acum sunt sănătos .
  Am mai fost la alte spitale și policlinici pentru analize diferite nu la sida ci la alte boli la gripa , angina și altele și tot ok .
  Insa vreau sa știu dacă e să îmi fac griji.
  Acum am 16 și mă simt bine sănătos

  • admin spune:

   Singura modalitate prin care poti sa vezi daca ai sau nu HIV, e sa te testezi. La varsta de 16 ani te poti testa fara acordul parintilor.

 10. admin spune:

  Buna ziua,

  Nu sunt sanse ca testul sa iasa pozitiv.

 11. Sofronie cristinel spune:

  Bună seara as dori sa aflu daca am virusul HIV că trăiesc de 1 an de zile cu o fata care nu îți respectă tratamentul am folosit toate adică periuță si pasta de dinți a ei și unghera ei am făcut mereu și mereu fac sex neprotejat nr nr de contract vă rog

 12. Alex spune:

  Daca la 90 de zile de la presupusul moment al infectarii am efectuat un test anti hiv la bioclinica si a iesit negativ , ce sanse sunt sa se pozitiveze la 6 luni?

  • admin spune:

   nu exista sanse sa devina pozitiv daca testul a fost de generatia a IV-a si nu au mai existat situatii cu risc de infectare.

 13. Ciprian spune:

  Am facut sex neprotejat cu o fata la începutul lu februarie anul trecut sj mam testat la începutul lu august la secția de boli infecțioase, rezultatul mia venit după o saptamna sj a fost negativ si nu stiu dacă e sigur acel rezultat

 14. Ioan spune:

  Buna sunt casatorit de 13 ani cu iubuta mea si avem 2 copii sanatosi fara prolbeme copii sunt in afara problemelor de risc hiv asa nea spus dr general de la matei bals bucuresti . eu fac regualt teste hiv in fiecare an si sunt negativ . nu facem sex protejat timp de 12 ani dar in schimb slava Domnului nu imi iasa pozitiv . O explicatie va rog

  • admin spune:

   Nu inteleg intrebarea, o poti face mai specifica? Atata timp cat exista fidelitate, nu aveti cum sa deveniti pozitiv. Exista un risc de infectare daca nu a fost sterilizat intrumentarul de la: medicul dentist, manichiura/pedichiura, salon tatuaje/piercing, frizerie.

 15. Dani spune:

  Salutare!

  S a întâmpat sa am o semi escapada cu un tip. Tip care are hiv, dar sub forma nedetectabila. Eu știam asta. În ziua în care să ne vedem am mers la dentist și am întrebat dacă se poate face sex oral. Eu am un tic nervos. Îmi mușc pereții cavității bucale și îmi era teama sa nu se întâmple ceva. M am gândit sa nu am o iritație sau o rana. Doctorul mi a zis ca am o mica iritație și ca nu crede ca s ar întâmplă ceva, dar spre siguranta mea, cel mai bine ar fi sa stau liniștit. Am ajuns la tip, ș
  lucrurile am decurs normal și a venit acel moment de sex oral. Am zis ca am o mica zgârietura si l am intrebat dacă este ok din experienta lui. El a zis da și am zis hai sa încerc, doar ca nu m am simțit confortabil. Precizez ca doar am băgat o pentru câteva secunde în gura și nici măcar toată. A durat maxim 2 secunde… Nu s a întâmplat sa fie sex oral nici pe departe. Credeți că exista o posibilitate sa fiu expus unui asemenea risc?

  • admin spune:

   Daca tipul era nedetectabil, nu ai de ce sa iti faci griji. Persoanele nedetectabile nu pot transmite virusul prin contacte sexuale neprotejate.

 16. Mihai spune:

  Am fost cu o fata si i-am bagat doua degetele in vagin iar dupa m-am masturbat cu ejaculare.Sunt sanse sa ma fi infectat?

 17. Aurel spune:

  Buna, as dori sa întreb virusul se afla in saliva ?

 18. Nila spune:

  Buna am avut contact sexual cu o persoana care este hiv positiv sub tratament adica la control ii iasa testul negativ. Am facut testul rapid acasa si a iesit negativ care ar fii sansele sa fii primit virusul

  • admin spune:

   Daca persoana traieste cu HIV si are statutul nedetectabil datorita tratamentului nu are cum sa transmita virusul prin contact sexual neprotejat.

 19. Grigore spune:

  Daca ai avut contactul cu o persoana in 2019 si sa zicem acum in 2021 doresti sa faci un test, este normal ? adica va arata daca ai sau nu ai ceva ?

  • admin spune:

   Daca faci acum un test poti vedea. Trebuie sa treaca minim 6 saptamani de la situatia cu risc de infectare si folosit un test de generatia a IV-a.

 20. Edy spune:

  De unde se poate cumpăra test HIV ,se poate lua din farmacii sa l poți face singur

  • admin spune:

   Din pacate nu se mai gasesc in Romania. Trebuie comandate international de pe diferite site-uri.

   • Grigore spune:

    Eu am facut un test din ala express cu preluare sange care ulterior se plaseaza pe aparatul acela special care arata daca persista HIV 1, 2 sau Syphillis, mai este nevoie sa fac si ala de generatia a IV-a ? mentionez inca odata ca testul a fost facut dupa 2 ani si 3 luni de la momentul care era suspicios.

 21. Stefan spune:

  Am facut sex protejat cu o fata necunoscuta, iar la final am observat ca avem sange menstrual de la ea, la mine pe abdomend. Imadiat m-am dus la dus la spalat. Ce sanse sunt sa fi contactat virusul HIV?

 22. Alex spune:

  Test hiv negativ la 9 sapatamani la bioclinica după un sex oral neprotejat??? Este concludent?

  • admin spune:

   Daca testul era de generatia a IV-a(adica detecta si antigen-ul) inseamna ca a trecut perioada de fereastra imunologica de 6 sapamani pana cand apare antigen-ul si rezultatul este unul negativ.

 23. Apafi Ionel spune:

  Buna ziua!
  Am avut un contact sexual oral neprotejat cu o tipa ( mai exact ea mi-a făcut o felatie).
  Nu am vreun simptom de nici fel sau vreo suspiciune. Tin sa precizez ca nici nu am avut in acel moment vreo rana sesizabilă pe penis.
  Dar pentru ca nu o cunosteam pe tipa și totuși a doua zi mi-am dat seama ca pare sa fi avut mai mulți parteneri, in cazul in care ipotetic vorbind ar fi fost infectata cu HIV sau alt tip de bts, exista vreo șansa sa îmi fi transmis?
  Mulțumesc anticipat!

  • admin spune:

   Sansele de a contacta HIV sunt destul de mici prin contact sexual oral. Te poti testa pentru HIV la minim 6 saptamani de la contact. Alta infectie cu transmitere sexuala se poate transmite.

 24. Bianca B. spune:

  Bună ziua. Am avut un contact oarecum cu o persoană infectata. Am atins persoana în zona vaginala dar nu în interior, se poate să fi avut mici leziuni la degete, pielite rupte. La rândul meu am fost atinsă în zona vaginului, fără interior. Țin să Menționez că persoana este pe tratament însă nu știu dacă e detectabila sau nu. Ar fi cazul să fac un test? Există șanse de infectare?

 25. Daniel spune:

  Buna ziua. Au trecut 4-5 luni de la ultimul contact sexual . Am făcut testul și a ieșit negativ, adică HIV 1+2 , metoda îmunocromatografica. Trebuie să mă mai îngrijorez sau sa mai fac vreun test?

 26. sebastian spune:

  buna ziua. intentionez sa ma testez pentru hiv si hepatita b, c la synevo. Va rog sa-mi spune-ti la cat timp de la expunere pot sa fac testarea. Din cate am inteles eu pentru hiv este ok la cel putin 6 saptamani cu testul de gen a-4-a, dar pentru hepatita b si c chiar nu stiu. Multumesc.

 27. Lola spune:

  Buna ziua. M-am întâlnit cu cineva, i-am facut o felatie, am înghițit lichidul primar nu lichidul de ejaculare. Poate transmite virusul HIV dacă este infectat?

 28. Ioana spune:

  Buna seara.In urma cu 4 saptamani am facut sex oral unui baiat apoi am facut sex anal fara prezervativ,timp de 3-4 min.In tot acest timp el nu a ejaculat deloc.Tin sa mentionez ca lubrifierea anusului a avut loc cu saliva.Acum parca am o stare generala ciudata.Zilele trecute ma durea putin capul iar acum mi-a trecut insa parca apar stari febrile.Oare sa ma testez?
  Multumesc!

  • admin spune:

   Simptomele pe care le zici nu au legatura cu HIV. Sexul anal neprotejat este cel mai riscant comportament sexual pentru infectare cu HIV. Testeaza-te la 6 saptamani de la actul sexual cu un test de generatia a IV-a care detecteaza si antigen-ul.

 29. Eftimie Alexandru spune:

  Acum 20 de zile am primit sex oral neprotejat de la o fata. Apoi, la normal protejat s-a rupt prezervativul. Am simtit si eu si ea si imediat am scos penisul, am mers la baie si m-am sapunit bine, iar la 20 de minute cu spirt. Problema e ca ulterior am aflat ca ea … are aceasta ocupatie, ca sa fiu elegant, deci clar mai multi parteneri. Ea spune ca nu are problema…dar…Oare exista risc sa fi contactat HIV?

  • admin spune:

   Sansele sa se transmita la sex oral sunt extrem mici, spre imposibile. Nu te ajuta nici sapunitul si nici spirtul in cazul unei infectari. Daca vrei sa vezi daca ai HIV sau nu, testeaza-te la minim 6 saptamani de la actul sexual cu un test de generatia a IV-a(care detecteaza si antigen-ul).

 30. Eftimie Alexandru spune:

  Credeti totusi ca exista risc, desi a fost doar pentru o secunda, maxim doua? Ce fel de simptome ar putea aparea in acest interval de 2-3 saptamani? Multumesc mult !

  • admin spune:

   Nu exista simptome specifice pentru HIV. Singura modalitate prin care poti sa vezi daca ai sa nu este sa te testezi.

 31. Allex spune:

  Salut am dat o mu..e neprojeata la o fata. Care consuma cocaina .. la 3 zile mi au ieșit niste bube și pete roșii pe piele (pe spate și picioare ) este posibil sa fie HIV ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.