Ziua Mondiala SIDA 2012

Comunicat de presă   
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a demarat o Campanie Națională de Informare şi Educare cu ocazia „1 Decembrie – Ziua Mondială SIDA”                                                
1 Decembrie marchează la nivel internațional Ziua Mondială SIDA, ocazie cu care UNOPA a demarat astăzi la nivel național o campanie de informare și educare a comunității cu privire la infecţia HIV, menită să conştientizeze în rândul populaţiei că infecția HIV există și că este datoria fiecăruia dintre noi să prevenim răspândirea ei, fiind totodată alături de cei infectați și care luptă zi de zi cu virusul. 
În 20 de judeţe, cu ajutorul asociaţiilor de persoane seropozitive membre ale federaţiei UNOPA,  sunt organizate mese rotunde cu autorităţile locale şi mass media, pentru a aduce în atenţia publică problemele cu care persoanele seropozitive se confruntă, dar și nevoia urgentă de programe de informare și educare a populației pentru a preveni răspândirea infecției. Totodată, în perioada 28 noiembrie – 10 decembrie asociațiile membre UNOPA realizează activități publice de educare a comunităţii cu privire la căile de transmitere şi de prevenire a infecţiei HIV, drepturile persoanelor seropozitive, combaterea stigmatizării şi discriminarii. 
O altă componentă a campaniei se desfășoară online, sub sloganul “Ia-mă de mână! Arată că îţi pasă!”, prin intermediul site-ului interactivwww.iamademana.ro. Componenta online este destinată întregii comunități, în special tinerilor. Site-ul este o platformă prin intermediul căreia persoanele care doresc pot adresa mesaje de susținere celor afectați de infecția HIV, care au nevoie de suport în efortul lor de zi cu zi. Tot aici persoanele seropozitive pot adresa mesaje prin care să arate ce înseamnă să trăiești cu HIV. Site-ul este și o cale de informare pentru cei care îl accesează, oferind informațiile esențiale legate de infecția HIV. 
“În această perioadă este foarte important să reflectăm asupra a ceea ce înseamnă HIV, atâ la nivel individual, cât și la nivel public. La nivel individual, fiecare dintre noi avem datoria să prevenim răspândirea acestei infecții. La nivel public, trebuie să se știe că sunt peste 11 000 de persoane în România care trăiesc cu HIV, care trebuie să ia tratament și să lupte zilnic cu infecția. La nivel individual, putem să susținem cauza acestor oameni, să nu discriminăm, să nu stigmatizăm. La nivel public autoritățile nu trebuie să uite că trebuie să asigure tratamentul acestor oameni, să asigure fondurile necesare pentru tratament, analize și serviciile medicale necesare”, ne-a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA. 
Pentru a veni în sprijinul persoanelor seropozitive UNOPA a demarat în acest an programul Viață cu HIV, cu sprijinul  Companiei GlaxoSmithKline,  prin care a pus la dispoziția pacienților două servicii gratuite, SMS+ și Helpline +, servicii care pot fi accesate pe site-ul www.viatacuhiv.ro . 
In Romania sunt înregistrați la 30 iunie 2012 (conform www.cnlas.ro ) un număr de 11189 pacienti infectați cu HIV în viață, din care 9475 sunt în evidență activă, adică au trecut cel puțin o dată pe la medicul specialist în ultimul an, 7652 pacienti fiind sub tratament antiretroviral. În primele 9 luni ale anului 2012 au fost diagnosticate 543 cazuri noi de infecție HIV la nivel național, infectați în proportie de 51 % pe cale heterosexuală, 29% prin consum de droguri intravenoase, 12% în rândul bărbaților care fac sex cu alți bărbați, 2 % de la mamă la copil, 6% cale necunoscută. 
Biroul de Presă UNOPA 
0724 355 878 – Iulian Petre – Director Executiv UNOPA 





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.