Vaccinarea anti-Covid-19 la persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA

Vaccinul anti-Covid-19

Regatul Unit a fost prima țară care a aprobat utilizarea unui vaccin COVID-19, denumit “vaccinul Pfizer”, iar vaccinarea cu acesta a început pe 8 decembrie 2020. Există, de asemenea, un alt vaccin, cunoscut sub numele de “vaccinul AstraZeneca” sau “vaccinul Oxford”, care s-a dovedit, de asemenea, a fi foarte eficient în prevenirea COVID-19 și vaccinarea cu acesta a început pe 4 ianuarie 2021. Alte vaccinuri sunt, de asemenea, în lucru, inclusiv vaccinul Moderna, care a fost aprobat pentru utilizare în Marea Britanie pe 8 ianuarie 2021, primele vaccinări fiind așteptate în primăvară.

Prospectele destinate pacienților pentru cele trei vaccinuri COVID-19 aprobate în prezent (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford și Moderna) enumeră un sistem imunitar slăbit la avertismentele și precauțiile de utilizare, Pfizer utilizând HIV ca exemplu. Prospectele recomandă pacienților afectați să-și informeze medicul, asistenta medicală sau farmacistul înainte de vaccinare. BHIVA a contactat Pfizer pentru a contesta menționarea HIV în prospect.

Acest sfat din prospect nu se bazează pe preocupări legate de siguranță. În prezent nu există dovezi de mai multe efecte secundare la persoanele cu HIV. Menționarea virusului HIV este acolo în principal pentru că nu există încă foarte multe informații de cercetare despre persoanele cu sistem imunitar slăbit și / sau HIV.

La unele vaccinuri, persoanele cu HIV pot avea un răspuns mai slab. Nu știm dacă este valabil și pentru vaccinurile anti-COVID-19, dar se așteaptă ca acestea să protejeze persoanele cu HIV și sunt recomandate. Departamentul de Sănătate al Regatului Unit recomandă vaccinarea COVID-19 pentru toate persoanele cu HIV, indiferent de numărul lor de CD4. Niciunul dintre vaccinurile COVID-19 nu conține niciun virus viu și, prin urmare, nu poate provoca COVID-19. Vaccinul AstraZeneca/Oxford conține un virus rece, numit adenovirus, care a fost modificat pentru a-l face inactiv; au fost utilizate și studiate vaccinuri similare cu adenovirus la populații cu un numar mare de infectari cu HIV și s-a demonstrat că sunt sigure. Toate vaccinurile aprobate în prezent sunt considerate a fi sigure pentru persoanele cu sisteme imunitare suprimate.

Există vreo interacțiune între vaccinul COVID-19 și medicamentele pentru HIV?

Nu!

Medicamentele pentru HIV nu afectează eficacitatea vaccinurilor COVID-19 și  vaccinurile COVID-19 nu afectează funcționarea  medicamentelor HIV. Dacă ați avut reacții adverse sau o reacție alergică la anumite medicamente HIV în trecut, asta nu înseamnă că veți obține efecte secundare de la vaccinurile COVID-19.

NU există dovezi că medicamentele HIV, fie ca sunt luate ca tratament sau ca preventie (PrEP), pot fi utilizate pentru prevenirea sau tratarea COVID-19. Unele studii abordeaza idea ca utilizarea medicamentelor HIV poate preveni COVID-19, dar nu există rezultate încă și nici o dovadă bună care să sugereze că vor fi eficiente.

Cine va avea întâietate la vaccin?

 • Persoanele cu un CD4 mai mic de 50
 • Persoanele care au manifestat o infecție oportunistă (în urma a infecției cu HIV) în ultimele 6 luni
 • Persoanele cu un CD4 între 50 și 200 cu alte probleme de sănătate care cresc riscul de a face o formă gravă de Covid-19, cum ar fi:
 • Persoanele cu încărcătură virală detectabilă
 • Persoanele cu cel mai mic CD4 înainte de începerea tratamentului cu HIV
 • Alte afecțiuni medicale asociate cu risc crescut de o formă severă COVID (cum ar fi astm, BPOC, diabet zaharat, boli de inima, boli de rinichi, boli de ficat, boala Parkinson, scleroza multipla, boala neuronilor motori, pacienți care au prescripse medicamente care suprima sistemul imunitar (de exemplu, tratamentul cu steroizi), obezitate severă.
 • Persoanele cu “multi-morbiditate”, ceea ce înseamnă că au alte condiții de sănătate care pot crește riscul de a face o formă gravă de Covid-19.

Vaccinul este obligatoriu?

Nu, nimeni nu este obligat să facă vaccinul. Cu toate acestea, recomandăm tuturor celor cărora li se oferă vaccinul să îl accepte. Deși dezvoltarea vaccinului a fost foarte rapidă, pentru crearea acestuia au fost aceleași standarde ridicate ca la orice alt vaccin și a inclus monitorizarea foarte atentă a efectelor secundare. Dacă se schimbă ceva, vom actualiza aceste instrucțiuni.

Dacă m-am vaccinat înseamnă că nu mai trebuie să urmez regulile de distanțare socială?

Nu. Va dura mai multe luni pentru a vaccina pe toată lumea și rămâne important ca oamenii să continue să se spele pe mâini în mod regulat, să poarte o mască și să urmeze îndrumarea instituților abilitate cu privire la masurile de distanțare socială.

https://www.bhiva.org/SARS-CoV-2-vaccine-advice-for-adults-living-with-HIV-plain-english-version-update

4 răspunsuri la “Vaccinarea anti-Covid-19 la persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA”

 1. Anonimul spune:

  interesant e că sa făcut un vaccin așa rapid foarte rapid 😊
  dar de Cancer ,HIV Etc de ce nu se poate, care e scopul final 🙂 ??
  înțeleg că faza Covit a fost gândită de multi ani
  oare suntem prea multi se vrea depopulizarea ?
  interesant e că va pricepeți de minune la Manipulare :))

  • admin spune:

   HIV-ul este mult mai destept fata de covid-19, HIV-ul se muleaza pe ADN-ul persoanei si nu poate sa fie eliminat. Organismul face anticorpi HIV dar acestia nu te scapa de infectia cu HIV. Anticorpii rezultati din vaccinul impotriva Covid-19 te scapa de posibila infectie cu Covid-19.

  • admin spune:

   HIV-ul se muleaza pe ADN-ul persoanei si anticorpii HIV nu te protejeaza de HIV. Anticorpii din vaccinul impotriva COVID produsi de organism, poate sa previna infectarea cu COVID.

 2. admin spune:

  Vaccinul COVID nu provoaca decesul persoanelor care traiesc cu HIV, iar medicii nu omoara pacienti cronici in spitalele in care sunt tratate persoanele care traiesc cu HIV. Vaccinarea nu este obligatorie, ramane la alegerea dvs. daca va vaccinati sau nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.