UNOPA va monitoriza accesul persoanelor seropozitive la tratament

Ca reactie la comunicatul de presa venit din partea Ministerului Sanatatii in data de 12.03.2008, urmare a intalnirii din 11.03.2008 dintre reprezentantii UNOPA, RAA si dl. Eugen Nicolaescu – Ministru al Sanatatii Publice, dorim sa comunicam urmatoarele:

  •  am convenit cu dl. Ministru inca de la inceputul intalnirii ca principiul care trebuie sa ghideze atat UNOPA cat si Ministerul in toate demersurile pe care le intreprind este binele pacientului seropozitiv si in acesti termeni am purtat discutiile care au urmat.
  • am constat ca Ministerul Sanatatii a tinut cont de cerintele exprimate in memoriile depuse de UNOPA si a revenit asupra intentiei de a elibera tratamentul numai in farmaciile cu circuit deschis, in baza retetelor de la medicul de familie, asa cum se discutase in intalnirea cu reprezentantii ministerului in data de 21.02.2008.
  • am cazut de acord in urma discutiei asupra punctelor care sunt cuprinse si in comunicatul de presa al Ministerului Sanatatii pe care il atasam mai jos.


Cele stabilite in urma intalnirii schimba sistemul de management al tratamentului necesar persoanelor seropozitive care a functionat pana acum foarte bine. Nu putem afirma in acest moment daca aceste schimbari chiar vor fi bine puse in practica, pentru ca vor trebui elaborate norme foarte clare pentru punerea lor in practica. 

UNOPA va urmari atent cum vor fi puse in practica cele discutate in intalnirea cu dl. Eugen Nicolaescu in normele de aplicare care trebuie elaborate de Ministerul Sanatatii Publice. Dorim sa fim implicati activ si ne manifestam disponibilitatea de a colabora cu Ministerul Sanatatii in elaborarea normelor de aplicare si in toate demersurile referitoare la persoanele seropozitive din Romania. In masura in care se va constata ca cele stabilite in cadrul intalnirii, nu se vor regasi la fel in normele si procedurile care se vor elabora pentru punerea in aplicare, ingreunandu-se intr-un fel sau altul accesul persoanelor seropozitive la tratament, UNOPA va intreprinde tot ceea ce ii sta in putere pentru accesul universal si neingradit al persoanelor seropozitive din Romania la tratament si la serviciile medicale necesare. 

Cu deosebita consideratie, 

Iulian Petre – Director Executiv 

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA 

Bd. Nicolae Balcescu nr. 24, Sc.C, Et. 2, Ap. Ap. 7, interfon (II)7, Sector 1, Bucuresti Tel: + 4 021 318 52 46 
Fax: +4 021 319 93 29 
GSM: 0740 065 992 
0724 355 878 
http://www.unopa.ro/ 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.