UNOPA solicită scuze din partea Ministrului Culturii

UNOPA solicită scuze din partea Ministrului Culturii pentru aprecierile pe care le-a făcut legat de tratamentul pacienților seropozitivi și o poziție oficială a Guvernului față de cele declarate de acesta

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a luat act cu îngrijorare de declarațiile făcute de către Ministrul Culturii, dl. Daniel Barbu, în cadrul conferinței susținute în data de 08.12.2013 la Teatrul Național ‘Marin Sorescu’ din Craiova.

‘La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Nu vreau să par cinic în fața dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetățeni ai noștri. Bugetul, programul național pentru prevenirea și tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci ai Ministerul Culturii și Programul național de combatere și tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetățeni afectați de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înțeleg, eu personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate’ a declarat dl. Daniel Barbu.

Federația UNOPA consideră că aceste declarații dovedesc în primul rând o lipsă totală de profesionalism, reprezintă o jignire majoră adusă pacienților infectați cu HIV din România și tuturor specialiștilor care lucrează pentru a salva viața acestor oameni. Considerăm de asemenea că remarcile domnului Daniel Barbu sunt o invitație la stigmă și discriminare față de această categorie de pacienți, care sunt, în opinia ministrului, vinovați pentru lipsa de festivaluri din România. Iar sugestia legată de închiderea programului național de tratament al infecției HIV o considerăm echivalentă cu o condamnare pe care Guvernul o pregătește acestor pacienți, care provin în cea mai mare parte din copiii infectați la naștere în sistemul medical al anilor 1988-1990.

‘Într-o țară civilizată, dacă un ministru ar face astfel de afirmații în public, a doua zi și-ar prezenta demisia de onoare pentru a nu mai afecta imaginea Guvernului. UNOPA se rezumă doar la a-i solicita domnului ministru să prezinte public scuze celor peste 12 000 de persoane infectate cu HIV din România pentru modul în care a instigat populația României împotriva lor. Solicităm de asemenea domnului Prim Ministru al României, Victor Ponta, precum și domnului Ministru al Sănătății, Eugen Nicolaescu, să exprime public poziția guvernului față de cele declarate de domnul Daniel Barbu’, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA

Federația UNOPA este singura federație din România formată din organizații ale pacienților seropozitivi având ca misiune promovarea și apărarea drepturilor persoanelor afectate de HIV. UNOPA reunește în rândurile ei 22 de asociații ale persoanelor infectate cu HIV din 19 județe ale tării, peste 2500 de membri în cadrul acestor asociații, iar proiectele derulate au avut peste 4000 de beneficiari persoane seopozitive în ultimii 4 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.