Unde mă testez gratuit pentru HIV în județul Ialomita?

  • Unitățile de testare HIV gratuite, adresa și programul în care publicul se poate adresa pentru realizarea unui test HIV 

Unitate testare HIV gratuita DSP Ialomita – Aleea Cosminului nr. 4, parter, Slobozia

Primire si recoltare probe de sange Luni-Joi 08.00-12.00, Vineri 08.00 – 11.00

  • Dacă este necesară realizarea unei programări, dacă da, la ce număr de telefon?

Nu este necesara programarea.

  • Ce documente este necesar să aibă asupra sa persoana care dorește să se testeze HIV?

În situatia in care solicitantul se adreseaza direct laboratorului, este necesara cartea de identitate;

–    fie completeaza in cadrul laboratorului o solicitare de testare;

– fie poate prezenta un buletin de trimitere de la un medic (in simplu, nu avem contract cu CAS)

  • Cât durează in medie toată procedura pentru realizarea testului HIV (de la intrarea pe ușa unității de testare până la ieșire)?

Durata medie de consiliere si prelevare proba de sange este de 15 min pentru o persoana, in cazul recoltarii la sediul laboratorului.

  • Care sunt etapele procesului de testare HIV?

Laboratorul de testare HIV al DSP Ialomita dispune de 6 incaperi in care se realizeaza activitati diferite si specifice. O singura incapere este pusa la dispozitie persoanelor care solicita testarea, respectiv camera de recoltare/primire probe – eliberare rezultate, in afara spatiului de asteptare. Persoanele care solicita testarea au acces numai in prima camera a laboratorului, in care este consiliata, semneaza formularul de solicitare si i se face recoltrarea de sange.

  • Care este durata medie până la sosirea rezultatului testului HIV si cum se comunica acesta persoanei care s-a testat?

Avand in vedere metoda de lucru pentru care este acreditat laboratorul – metoda ELISA, durata medie pentru procedura de testare de la recoltarea probei pana la eliberarea rezultatului catre solicitant este de 48 de ore in timpul saptamanii. Daca recoltarea se face in ziua de vineri, se elibereaza rezultatul in ziua de luni.

  • Ce demersuri recomandați persoanei atunci când testul este pozitiv?

In cazul unui rezultat pozitiv, laboratorul nostru are posibilitatea testarii ELISA cu doua truse de la furnizori diferiti si recomandam testul de confirmare Western Blot si teste de evidentiere a virusului sau a materialului genetic viral.  In cadrul Programului National de Prevenire Supraveghere și Control a infecției HIV/SIDA, in limita bugetului alocat pentru confirmari Western Blot, trimitem proba direct din laboratorul nostru catre Laboratorul National de Referinta HIV din cadrul Institutului Cantacuzino Bucuresti. In alt mod este indrumat pacientul catre INBI Matei Bals pentru confirmare si odata ce pacientul a fost diagnosticat cu infectie HIV, acesta trebuie sa inceapa tratamentul medicamentos si sa urmeze indeaproape recomadnarile medicului specialist.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.