Tinerii seropozitivi – hotarati sa lupte pentru dreptul la exprimare

Rompres, 23.11.2005

Un grup format din 15 tineri seropozitivi care au urmat programul “Participarea tinerilor la combaterea stigmei si discriminarii” s-a adresat, miercuri, presei, pentru a prezenta problemele pe care le întâmpina în societate.
În cadrul programului derulat de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), tinerii seropozitivi au avut posibilitatea de a-si dezvolta abilitatile de comunicare. Ei au fost pregatiti pentru a-si putea sustine singuri cauza si pentru a lupta pentru drepturile lor.
Cei 15 adolescenti s-au constituit în “Reteaua de tineri activisti pentru drepturile în context HIV/SIDA”.
“Sunt înca oameni care nu au cunoscut o persoana infectata. Suntem discriminati pentru ca oamenii nu au destule informatii despre HIV/SIDA”, a spus Cristian, unul dintre reprezentantii “Retelei”.
“Suntem normali, suntem frumosi si tinem ochii sus”, a declarat Cristian, adaugând ca vorbeste în numele colegilor sai responsabili, care “îsi cunosc si obligatiile, nu numai drepturile, si stiu cum sa îi protejeze pe cei din jurul lor”.
Iulian, elev în clasa a XI-a la un liceu din Medgidia, este un caz mai fericit din punct de vedere al integrarii în comunitate. “Toti colegii si prietenii mei îmi cunosc problema, iar mama i-a informat despre boala”, a povestit tânarul. El spune ca viata nu i s-a schimbat cu nimic fata de cum era înainte de a fi infectat, nefiind “nici prea protejat, nici alungat”.
Cristian si Iulian vor împlini, în curând, 18 ani si “vor iesi de sub aripa parintilor”. Ei spera sa se angajeze si îsi doresc sa ia “viata în piept”, însa sunt îngrijorati de ceea ce le va oferi societatea.
Ei au prezentat, în context, cazuri de discriminare: copii cu HIV dati afara din scoli sau obligati sa renunte, singuri, din cauza modului în care au fost tratati. Unora li s-au refuzat consultatiile la cabinete stomatologice.
De asemenea, tinerii au atras atentia ca fondurile alocate pentru tratamentul antiretroviral nu sunt suficiente pentru luna decembrie 2005, iar alocatiile acordate bolnavilor scad, dupa împlinirea vârstei de 18 ani, de la 7.000.000 la 2.500.000 de lei vechi.
“Copiii nu sunt responsabili pentru faptul ca traiesc cu acest virus, iar societatea are, din acest motiv, datoria de a-si repara greselile”, a aratat Traian Stanciu, coordonator de program la UNOPA, mentionând ca majoritatea tinerilor au contactat virusul HIV în spitale, prin transfuzii de sânge sau de la instrumente medicale nesterilizate.
La sfârsitul lunii iunie 2005, conform statisticilor oficiale, în România erau 10.995 de persoane cu HIV/SIDA, adulti si copii (6.184 fiind copii si tineri cu vârste cuprinse între 15-19 ani). O mare parte dintre acestia a fost diagnosticata începând din 1990. Speranta de viata prin tratamentele actuale a crescut considerabil, iar SIDA este considerata o boala cronica.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.