Sifilis (cruci în sânge)

MOD DE TRANSMITERE

Infecţia sifilitică este o infecţie bacteriană, o infecţie produsă de o bacterie numită Treponema Pallidum, care face parte din familia spirochetelor.

– cale sexuală, prin contactul cu fluide biologice infectate (spermă, secreţii vaginale) sau prin contact direct cu ulceraţiile provocate de infecţie, mai ales în stadiule primar şi secundar al infecţiei.

– rata de transmitere de 30 – 50 % în cazul unui singur raport sexual cu o persoană infectată.

– de la mamă infectată la făt (sifilis congenital)

SIMPTOMATOLOGIE

– sifilis primar – apariţia unei  leziuni a pielii, de formă regulată, rotundă sau ovală, dură, nedureroasă – şancru – şi mărirea în volum şi inflamarea ganglionilor limfatici (adenopatie).

De cele mai multe ori şancrul apare în zona genitală – vulvă şi penis. Dar este posibil ca şancrul să apară şi în zone nongenitale – zona anală (rect) sau zona bucală (buze, limbă), în gât (faringe).

Mult mai rar şancrul poate apărea şi în alte zone precum nările, degetele sau faţă.

– sifilis secundar – apar leziuni cutanate şi ale mucoaselor. Este vorba despre o erupţie – rozeolă sifilitică – împrăştiată pe toată suprafaţă corpului şi papule în zona bucală, pe palme sau pe tălpi.

EVOLUŢIE

  • “perioada de incubaţie” – persoană infectată nu prezintă nici un fel de semne clinice sau biologice. În cazul infecţiei sifilitice perioada de incubaţie este între 10 şi 90 de zile.
  • “perioada primară” – prima manifestare – şancrul – şi poate dură între 30 – 60 de zile
  • “perioada secundară” – şancrul dispare spontan, fără tratament. În toată aceata perioada se dezvoltă “sifilisul secundar” care poate dură între 2 şi 3 ani. În această perioada agentul patogen invadează toate fluidele corpului – sânge, spermă, salivă, secreţii vaginale, etc. iar persoană infectată este extrem de contagioasă. În acest timp începe şi invadarea organelor interne ale corpului
  • “perioada terţiară” – “perioada secundară” poate trece de la sine, spontan, iar boala continuă să “lucreze”. Se intră în “perioada terţiară” sau “sifilisul latent”. Această formă poate dură mai mulţi ani iar în toată această perioada de latentă persoană infectată nu are nici un fel de simptome ale infecţiei

“Perioada sifilisului tardiv” – apare după 5 – 20 de ani de la contactul sexual infectant. Organismul este invadat de agentul patogen iar distrugerile se află la toate nivelurile : sistemul cardio-vascular, sistemul osos, organe interne, sistemul nervos.

 

COMPLICAȚII POSIBILE

În cazul existenţei unei sarcini, infecţia poate fi transmisă fătului, cu consecinţe foarte grave pentru acesta – avort spontan sau infectarea fătului.

Netratat afectează sistemul nervos central si poate duce chiar și la deces.

 

Recomandări: Dacă prezentați unul sau mai multe simptome enumerate mai sus, vă rugăm să consultați medicul de familie/cabinet dermato-venerologie sau să vă prezentați la Camera de Gardă a unui spital de Boli Infecţioase





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.