Servicii de suport pentru pacientii cu HIV oferite de UNOPA în contextul Covid-19

Transformarea spitalelor de boli infecțioase în spitale de primă linie pentru tratamentul COVID-19 îngreuneaza accesul pacienților cu HIV la servicii și analize medicale specifice. Nesiguranța pe care pacienții cu HV o trăiesc privind monitorizarea stării de sănătate are un puternic  impact emoțional și psihologic asupra acestora.

COVID-19 a generat schimbări majore privind modul în care sistemul medical funcționeaza în România. Acest lucru a avut un impact major și asupra modului în care pacienții cu HIV sunt monitorizați/tratați. Dificultățile cu care pacienîii cu HIV din Romania s-au confruntat în ultimele 6 luni continuă, în contextul  în care multe dintre serviciile medicale dedicate nu sunt disponibile, legatura cu medicul curant este foarte dificilă, analizele specifice se realizeaza foarte greu și doar în anumite centre regionale HIV. Toate acestea sunt cauzate de faptul că spitalele de boli infecțioase unde erau tratați în mod obișnuit s-au transformat integral în spitale de primă linie în lupta împotriva Covid-19, iar accesul persoanelor care nu sunt infectate cu SARS-COV-2 este restricționat.

Pe fondul acestor provocări, UNOPA își dezvoltă serviciile de suport pentru pacienții cu HIV menite să-i sprijine pe aceștia în gestionarea problemelor cu care se confruntă în managementul bolii, în accesul la servicii medicale, în comunicarea cu medicul specialist, în nevoia de informare și suport în contextul pandemiei cu Covid 19. Astfel, cu sprijinul Companiilor Farmaceutice Gilead și Neola, UNOPA pune la dispoziția persoanelor seropozitive din Romania o serie de servicii:

 • Serviciul de consiliere – pacienții cu HIV îl pot accesa pentru a se consulta cu specialiștii UNOPA în legătură cu aspectele ce țin de managementul infecției HIV, accesul la servicii medicale, tratament și analize specifice, aderența la tratament, situații de stigma și discriminare, protecție socială, depășirea provocărilor de la locul de muncă, etc.
 • Grup de suport online pentru pacienții cu HIV –  se va desfășura săptămânal și va fi coordonat de o persoană pregatită în acest sens. Prin intermediul grupului de suport persoanele seropozitive sunt ajutate în direcția acceptării diagnosticului, întăririi relației medic – pacient, integrarea aderenței la tratament în stilul de viață, depășirea provocărilor specifice în relația de cuplu, consolidarea încrederii și imaginii de sine, resemnificarea experienței traumatice de pierdere a sănătății, conștientizarea efectelor stigmatizării internalizate și mijloacele de combaterea ale acesteia, identificarea mecanismelor de apărare și crearea de mecanisme de coping în fața infecției cronice, depășirea provocărilor de la locul de muncă, etc
 • Peer-suport pentru pacienții cu HIV –  serviciu prin care pacienții cu HIV pot discuta direct cu alți pacienți voluntari cu scopul de a face schimb de informații, a-și valida emoțiile, trăirile, a gestiona diferite aspecte care pot apărea în viața unui pacient. Posibilitatea de a discuta cu alți pacienți aflați în aceeași situație este de un real ajutor în depășirea unor etape firești în relație cu infecția, în eliminarea unor temeri nejustificate sau în construirea unor mecanisme de coping la infecție și în consolidarea încrederii în sine.

Modalitatea de accesare a serviciilor și alte detalii sunt publicate pe site-ul www.unopa.ro și vor fi promovate în rândul pacientilor, al medicilor infecționiști sau prin intermediul rețelelor de socializare.

“Aceste servicii se alătură celorlalte servicii de informare, monitorizare și advocacy pe care organizația noastră le derulează permanent. Serviciile de față își propun să suplineasca lipsa accesului la serviciile publice, ca urmare a pandemiei COVID 19. În aceste vremuri dificile suntem la dispoziția pacienților cu HIV din România și îi invităm pe cei care au nevoie de sprijin să nu ezite să ne apeleze. De asemenea  transmitem pe acestă cale invitația către medicii infecționiști de a direcționa pacienții cu HIV către serviciile noastre, pentru că doar împreună putem ajuta la depășirea problemelor pe care acești pacienți le întâmpină”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Despre UNOPA

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este o federație formată din 22 de asociații județene ale persoanelor care trăiesc cu HIV, care are ca misiune promovarea și apărarea drepturilor acestor pacienți.

10 răspunsuri la “Servicii de suport pentru pacientii cu HIV oferite de UNOPA în contextul Covid-19”

 1. Fazacas Mihai spune:

  Caut ajutor din partea unui specialist!

 2. Laurențiu spune:

  Bună ziua…
  Avem o mare problema noi cei seropozitivi de tip c… Aproape suntem uitați și dați la o parte de când cu covid19,și colac peste pupăză mai primim și vești cum când ni se va tăia drepturile din 2021 începând cu data de 1 septembrie… Vă dați seama ce o să se întâmple pe viitor…. ? vă dați seama că dacă noi vom fi dați la o parte și ni se vor tăia drepturile bănești noi vom fi obligați să căutăm de lucru…..?corect? vă dați seama că în momentul când vom căuta să ne angajăm, așa slăbiți cum suntem și căzuți la pământ… nu vom spune ce probleme de sănătate avem… Și cu siguranță riscul va fi mare de a contamina și pe ceilalți din jur, și aici vorbim de accidentele care se pot întâmpla de multe ori inevitabil la locul de muncă pentru că trebuie să trăim și noi, că nimeni nu vrea să moară, clar avem dreptul la o viață mai bună nu vrem să murim… Și cu siguranță nimeni nu își dorește asta.. și sunt multe altele dar mă opresc aici și întreb… Este adevărat cu privire la tăierea drepturilor de handicap persoanelor adulte cu handicap grav de sida..sau sunt doar zvonuri false…? Vă rog să ne dați un răspuns pentru liniștea noastră..
  Mulțumesc anticipat..

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Nu se poate transmite virusul prin contact sexual neprotejat daca sunteti pe tratament. Rana pe rana e aproape imposibil sa se intample la un loc de munca. Angajatorul nu are cum sa afle, trebuie sa informati doar medicina muncii. Medicina muncii nu are voie sa va informeze angajatorul.
   Exista posibilitatea doar indemnizatia de la Casa de pensii sa se taie, dar daca aveti un minim de an lucrati cu carte de munca, nu o sa va taie nimic.
   Cat despre asistentul personal, comisia nu e obligata sa ofere asistent personal. Puteti contesta doar instanta decizia comisiei de handicap.

 3. Mememememe spune:

  Bună ziua,care sunt șansele de transmitere la hiv nedetectabil? mă și tratez încă de când eram mică

  • admin spune:

   Buna ziua! Daca aveti hiv-ul nedetectabil de cel putin 6 luni si va luati tratamentul in continuare, nu il transmiteti mai departe.

   • Mememememe spune:

    Hiv ul nedetectabil nu se ia prin niciun lichid al corpului?

    • admin spune:

     Buna ziua! Daca va luati in continuare tratamentul si de cel putin 6 luni Hiv-ul este nedetectabil nu transmite mai departe.

     • Mememememe spune:

      Bună ziua,mi s-a apus de la un doctor specialist de Hiv, că consumul de alcool poate face ca tratamentul să nu mai aibă efect,este adevărat?(am hiv nedetectabil)este adevărat că boala mea poate înainta?
      Dar fumatul?cum afectează boala?

     • admin spune:

      Buna ziua! Alcoolul poate avea interacțiuni nesigure cu tratamentul antiretroviral. De asemenea, acesta vă poate afecta capacitatea de a vă administra medicamentatia așa cum v-a fost prescrisa, ceea ce este cruciala în lupta împotriva virusului. Fumatul este o amenințare serioasă pentru sănătate pentru toată lumea, dar este deosebit de periculos pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Fumatul crește riscul de boli de inimă, cancer, boli pulmonare grave și infecții precum pneumonia și alte boli. Persoanele cu HIV au mai multe șanse de a dezvolta aceste consecințe nocive ale fumatului decât cei fără HIV.

      Surse:
      pentru alcool: https://health.ucsd.edu/care/hiv/resources/drugs-alcohol/
      pentru fumat: U.S. Department of Health and Human Services. HIV.gov: HIV and Smoking [last revised 2022 Dec 7; accessed 2023 Mar 6]. https://www.hiv.gov/hiv-basics/staying-in-hiv-care/other-related-health-issues/smoking/
      Helleberg M, Afzal S, Kronborg G, Larsen CS, Pedersen G, Pedersen C, Gerstoft J, Nordestgaard BG, Obel N. Mortality Attributable to Smoking Among HIV-1-Infected Individuals: A Nationwide, Population-Based Cohort Study. Clinical Infectious Diseases 2013;56(5):727–34 [accessed 2018 Mar 22]. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23254417/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.