Sănătatea reproductivă a PLHIV în timpul pandemiei de Covid-19

Declarația recentă a directorului General al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la COVID-19 a subliniat faptul că “toate țările trebuie să găsească un echilibru fin între protejarea sănătății, minimizarea perturbărilor economice și sociale și respectarea drepturilor omului”.

Atunci când sistemele de sănătate sunt copleșite, țările trebuie să ia decizii dificile pentru a echilibra cerințele de a răspunde direct la COVID-19, în timp ce se angajează în același timp în planificarea strategică și acțiuni coordonate pentru a menține furnizarea de servicii esențiale de sănătate.

Furnizarea multor servicii va deveni mai dificilă. Cu toate acestea, alegerile și drepturile femeilor la îngrijirea sănătății sexuale și reproductive ar trebui respectate, indiferent de statutul COVID-19.

Contracepția/ planificarea familială este sigură de utilizat în timpul pandemiei COVID-19?

Da. Toate metodele moderne de contracepție sunt sigure de utilizat, inclusiv în timpul pandemiei COVID-19.

Dacă ați avut un copil în ultimele șase luni sau o anumită afecțiune, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiune arterială, sau cancerul de sân – sau dacă fumați – solicitați sfatul unui profesionist de îngrijire a sănătății pentru a vă asigura că utilizați o metodă de contracepție, care este potrivită și sigură pentru voi.

Vreau să evit să rămân însărcinată în timpul pandemiei COVID-19. Ce pot să fac?

Dacă nu doriți să rămâneți gravidă, trebuie să începeți sau să continuați să utilizați metoda contraceptivă preferată. Este posibil să puteți accesa informații și servicii contraceptive de la un furnizor de asistență medicală prin telefon sau online.

 Dacă nu puteți accesa aceste servicii puteți opta pentru o metodă care este disponibilă fără prescripție medicală (cum ar fi prezervative, spermicide, pastile, sau pastile contraceptive de urgență) de la o farmacie din apropiere). E important să discutați si cu medicul infecționist dacă alegeți ca măsură de contracepție pastilele contraceptive, pentru a vă asigura că aveți statutul de nedectabilitate, atunci când renunțați la prezervativ.

Nu-mi pot accesa metoda contraceptivă preferată. Ce e de făcut?

Dacă nu puteți accesa metoda contraceptivă preferată – poate pentru că necesită o rețetă, sau pentru că aceasta poate fi dată doar personal de către un lucrător de sănătate – luați în considerare utilizarea prezervativelor, metodele contraceptive naturale – metoda calendarului, metoda măsurării temperaturii bazale, amenorea de lactație (lipsa ovulației și a menstruației pe perioada alăptării), sau alte metode contraceptive care sunt recomandate în țara dumneavoastră. În funcție de situația din țara dvs., metodele recomandate ar putea include pilula sau mini-pilula, pastile de contracepție de urgență.

Romanian translation. 

Care este cea mai bună metodă contraceptivă de utilizat în timpul pandemiei COVID-19?

Toate metodele moderne de contracepție ajută la prevenirea sarcinii. Femeile și partenerii lor pot alege orice metodă contraceptivă modernă care este acceptabilă și sigură pentru voi. Cea mai bună metodă de contracepție este cea care funcționează bine pentru voi.

Există o mare varietate de metode moderne, dintre care una se poate potrivi cel mai bine cu voi. Prezervativele, atunci când sunt utilizate în mod consecvent și corect, sunt singura metodă de contracepție care ajută la prevenirea sarcinii nedorite și la protejarea împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală.

Ele pot fi utilizate împreună cu alte metode de contracepție pentru a proteja atât împotriva sarcinii nedorite și infecțiilor cu transmitere sexuală. Pilulele contraceptive de urgență pot preveni până la 95% din sarcini atunci când sunt luate în termen de 72 de ore de la actul sexual și pot fi luate de orice femeie cu sau fără o afecțiune de sănătate.

 De ce este importantă furnizarea de contracepție/ planificare familială, precum și servicii și informații de planificare familială în timpul pandemiei COVID-19?

Contracepția și serviciile de planificare familială sunt importante în orice moment.

Activitatea sexuală nu încetează odată cu pandemia COVID-19, prin urmare, este esențial să se asigure că oamenii sunt capabili să acceseze servicii și informații bazate pe drepturi pentru a iniția și / sau a continua utilizarea contracepției.

Prin prevenirea sarcinilor nedorite, contracepția ajută la protejarea fetelor și femeilor de consecințele negative asupra sănătății ale sarcinilor nedorite, care le poate salva viețile. Contracepția reduce nevoia de avort, ceea ce înseamnă că femeile și fetele sunt mai puțin expuse riscului de avort nesigur, care din nou poate salva vieți.

 Prezervativele, atunci când sunt utilizate în mod consecvent și corect, ajută la prevenirea atât a sarcinilor nedorite, cât și a infecțiilor cu transmitere sexuală. În plus, prin prevenirea consecințelor negative asupra sănătății asociate cu sarcinile nedorite, avortul nesigur și infecțiile cu transmitere sexuală, contracepția poate ajuta la atenuarea presiunii suplimentare asupra sistemelor de sănătate deja suprasolicitate, care lucrează din greu pentru a aborda COVID-19.

Sursa:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/contraception-family-planning-and-covid-19





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.