Riscul infectiei cu COVID-19 in randul persoanelor care traiesc cu HIV si sfaturi privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2
BHIVA, DAIG, EACS, GESIDA, Societatea Stiințifică Poloneză SIDA și Asociația Portugheză pentru studiul clinic al SIDA (APECS)
Declaratie privind riscul infectiei cu COVID-19 in randul persoanelor care traiesc cu HIV (PLWH) si sfaturi privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2 pentru adultii care traiesc cu HIV
15 ianuarie 2021
Sursa originala a declaratiei: click aici
COVID-19 & HIV
Cele mai multe dintre seriile initiale de cazuri sau analize efectuate pe cohorte de persoane care traiesc cu HIV (PLWH) infectate cu COVID-19 [1-17] nu au prezentat dovezi clare care sa arate o rata de infectare mai mare cu COVID-19 sau o evolutie diferita a bolii la persoanele care traiesc cu HIV fata de cele fara HIV. Cu toate acestea, seriile de cazuri care implicau persoane care traiesc cu HIV erau in mare masura insuficiente si adesea au raportat varste mai scazute decat la pacientii cu COVID-19 seronegativi.
Pe masura ce mai multe date devin disponibile, majoritatea studiilor raportează acum un risc mai mare de rezultate slabe la persoanele cu coinfectie HIV și COVID-19. Intr-adevar, doua studii mari pe cohorte din Marea Britanie (UK), au raportat o mortalitate crescuta in randul persoanelor care traiesc cu HIV (PLWH). O analiza a pacientilor spitalizati a aratat un raport de risc ajustat [HR] de 1.69 (95% interval de incredere [CI] 1.15-2.48; p=0.008), desi fara date privind terapia antiretrovirala (ARV), incarcatura virala (VL), sau numarul limfocitelor CD4 [18]. In al doilea rand, o analiza a datelor privind ingrijirea primara din Marea Britanie a demonstrat, dupa ajustari in functie de varsta, sex, lipsuri, etnie, fumat si obezitate, un raport de risc ajustat de 2.59 (95% interval de incredere 1.74–3.84; p<0·0001), cu toate ca, in mod similar, a fost insuficienta adaptarea la multiplele variabile, inclusive variabilele cu privitoare la HIV; ceea ce este de subliniat e ca cele mai multe PLWH care au murit, sufereau si de alte comorbiditati [19]. Recent, au fost publicate si date din statul New York care demonstreaza ca spitalizarea pentru COVID-19 a fost mai indelungata in randul persoanelor care traiesc cu HIV (RR [95% CI]: 2.61[2.45-2.79], sRR [95% CI]: 1.38[1.29-1.47], 896 PLWH), la fel ca si numarul de decese inregistrate in spital [20]. De remarcat e faptul ca, un stadiu avansat al infectiei HIV si o incarcatura virala nesuprimata au fost asociate in mod semnificativ cu un risc crescut de spitalizare [20]. O analiza din Western Cape, dupa ajustarea si pentru alti factori de risc, a constatat, de asemenea, ca infectia cu HIV a crescut riscul de deces al unui pacient cu COVID-19 cu un factor de 2.14 (95% CI 1.70-2.70) [21]. Prevalenta mai mare a cazurilor de infectie cu HIV in Africa permite derularea de studii cu numar mai mare de participanti, dar totusi pot exista diferente importante intre caracteristicile initiale si factorii de risc pentru mortalitatea cauzata de COVID-19 in comparatie cu alte parti ale lumii, inclusiv varsta, comorbiditati (inclusiv tuberculoza), obezitate si statutul socioeconomic (ultimele doua nefiind inregistrate). O analiza de amploare mult mai mica din sudul Londrei, Marea Britanie, a indicat ca ar putea exista valori semnificativ crescute privind morbiditatea si mortalitatea din cauza COVID-19 in randul PLWH de culoare, chiar si in randul celor care urmeaza tratament ARV [22]. Date similare au fost raportate si din Franta [23]. Aceste observatii ridica intrebarea daca nu cumva regiunile africane cu o prevalenta ridicata a infectiei cu HIV, ar putea fi in mod deosebit mai vulnerabile la impactul pandemiei de COVID-19.
In mod interesant, pe masura ce apar tot mai mult informatii despre PLWH infectate cu COVID-19, o imunodeficienta mai pronuntata (definita ca numar de CD4 <350/µL) a fost asociata cu un risc crescut de COVID-19 sever ( raport de cote ajustat 2.85, 95% CI 1.26‐6.44, p=0.01) [21]. Singurul factor legat de HIV asociat cu mortalitatea in acest studiu a fost o valoare foarte scazuta a numarului de CD4 [24]. In mod similar, in studiul Western Cape in randul PLWH spitalizate, un numar de CD4<200/ µL a fost de asemenea, asociat cu un risc crescut de mortalitate [21].
Dovezile actuale indica faptul ca riscul de boala severa asociata COVID-19 creste o data cu varsta, sexul masculin si cu anumite afectiuni medicale cronice precum hipertensiune arteriala, bolile cardiovasculare, bolile cronice pulmonare, obezitatea si diabetul. Intr-adevar, aproape jumatate din PLWH din Europa au varste mai mari de 50 de ani, iar comorbiditatile reprezinta un aspect comun al vietii PLWH. In mod interesant, in studiul din Marea Britanie, riscul mai mare de mortalitate la persoanele care traiesc cu HIV in raport cu cei fara HIV s-a limitat la numarul persoanelor seropozitive cu comorbiditati suplimentare.
Pe scurt, descoperirile recente sugereaza ca PLWH cu o infectie HIV necontrolata, sau cu o imunodeficienta avansata, sau cu comorbiditati suplimentare, ar putea avea un risc mai mare de deces in urma infectiei cu COVID-19. Prin urmare, persoanele care traiesc cu HIV reprezinta un grup prioritar pentru vaccinarea impotriva SARS-CoV-2. Cu toate acestea, trebuie evidentiata necesitatea colectarii continue a datelor privind coninfectia cu COVID-19 in randul persoanelor care traiesc cu HIV, pentru a creste nivelul de certitudine privind factorii de risc care determina o evolutie mai grava a bolii cauzate de COVID-19 si pentru a defini mai bine nevoia speciala a PLWH pentru vaccinare.
Ca factor de risc pentru infectiile respiratorii, renuntarea la fumat ar trebui incurajata in randul tuturor. Vaccinarile antigripale si pneumococice trebuie efectuate la zi, conform recomandarilor din Ghidurile BHIVA/EACS.
Exista o discutie in desfasurare daca utilizarea numitor medicamente antiretrovirale HIV (ARV) poate ajuta impotriva infectiei cu COVID-19. Intr-un studiu spaniol care evalua incidenta de COVID-19 si riscul de spitalizare in randul a 77,590 PLWH care urmau tratament ARV, riscul de spitalizare in randul celor cu tratament pe baza de inhibitori non-nucleozidici ai reverstranscriptazei (NNRTI) a fost mai scazut la cei care luau tenofovir disoproxil fumarat (TDF)/ emtricitabine (FTC) [25]. De remarcat e faptul ca PLWH care au ramas pe TDF/FTC sunt mai putin susceptibili de a avea boli renale, hipertensiune arteriala sau diabet, toate comorbiditati asociate cu evolutie grava a bolii cauzate de COVID-19 [26]. O analiza ulterioara a sugerat ca variabilele inexacte cauzata de caracteristicile clinice nemasurate nu explica complet efectul TDF/FTC din studiul spaniol [27]. In studiul Western Cape in randul cazurilor de COVID-19 care erau si PLWH ce urmau tratament ARV, primirea de TDF (versus alte terapii) a fost de asemenea asociata cu mortalitate scazuta cauzata de COVID-19, chiar si dupa ajustarile privitoare la prevenirea bolilor renale, supresia virala si durata tratamentului ARV [21].
Desi nu toate studiile au demonstrat o asociere intre markerii-surogat HIV si mortalitatea cauzata de COVID-19, continuam sa afirmam ca supresia imuna, indicata printr-un numar scazut de CD4 (<200 cells/µL), sau neadministrarea de tratament ARV, ar trebui considerate factori de risc. Pentru PLWH cu un numar scazut de CD4 (<200 cells/µL), sau care au o scadere a numarului de CD4 in timpul infectiei cu COVID-19, recomandam initierea profilaxiei infectiei oportuniste (pentru a preveni complicatiile prin infectii oportuniste suplimentare, mai degraba decat pentru a trata COVID-19 in sine). Mai multe informatii despre recomandarile privind profilaxia si tratamentul infectiilor oportuniste pot fi gasite in Ghidurile BHIVA/EACS pentru HIV/SIDA.
Potentialul transmisiei verticale a COVID-19 ramane un subiect controversat. Desi putine cazuri raportate au sustinut transmiterea perinatala, alte cateva serii mari de cazuri nu au detectat niciun caz de trasmitere verticala [28-32]. Femeile insarcinate cu forme critice a bolii cauzate de COVID-19 care au nascut pe parcursul bolii, au nascut indeosebi inainte de termen, prin cezariana [32]. Cu toate ca majoritatea mamelor au fost externate fara complicatii majore, au fost raportate si cazuri de morbiditate severa cauzata de COVID-19, precum si decese perinatale. Este necesara monitorizarea atenta a gravidelor infectate cu COVID-19 si implementarea de masuri de prevenire a infectiei neonatale.
Recomandarile nationale existente ar trebui respectate in ceea ce priveste reducerea riscului de infectare cu COVID-19 si gestionarea simtomelor [33-36].
Tratamentul impotriva COVID-19: ARV-uri individuale
Cercetarea si publicarea accelerata sunt binevenite cu avertismentul ca multe rezultate au fost diseminate inaintea publicarii oficiale si/sau publicate fara revizuirea obisnuita de catre catre colegi cercetatori, iar unele au fost ulterior modificate sau retrase. Studiile clinice randomizate (RCTs), inclusiv studiul mare RECOVERY, care au investigat ritonavir/lopinavir- (LPV/r), nu au demonstrat niciun beneficiu fata de ingrijirea standard la adultii spitalizati cu COVID-19 [37,39]. Nu exista dovezi care sa sustina utilizarea altor inhibitori de proteaza (IP); analiza structurala nu demonstraza legarea darunavirului (DRV) de proteaza COVID-19, in concordanta cu seria de cazuri italiene privind lipsa impactului asupra riscului sau severitatii infectiei cu COVID-19.
Datele privind activitatea TDF impotriva SARS-CoV-2 sunt contradictorii. Datele din Silico sugereaza ca TDF se poate lega de proteina SARS CoV-2 Nsp1 [40], la fel cum sugereaza si o lucrare nepublicata bazata pe un test fara celule [41]. Studiile in vitro dau rezultate contradictorii: un studiu in vitro sustine activitatea antivirala a TDF [42], iar un model animal sugereaza durata scurtata a simptomelor si, eventual, a infectiozitatii [43]. Cu toate acestea, doua studii nu au reusit sa demonstreze nicio activitate in vitro a tenofovirului impotriva CoV-2 [44, 45], astfel incat sunt necesare mai multe date.
Un mare studiu randomizat de faza 3, controlat placebo, din Spania si America Latina folosind TDF/FTC si și hidroxiclorochină cu doze mici (HCQ) ca profilaxie COVID-19 la lucratorii din domeniul sanatatii este in curs de desfasurare [46]. Exista, de asemenea, un studiu privind TDF/FTC pentru tratamentul cazurilor usoare de infectie cu COVID-19.
In prezent, nu sunt disponibile dovezi care sa justifice schimbarea PLWH de la tratamentul ARV obisnuit. Profilaxia pre-expunere la HIV (PrEP) trebuie luata conform indicatiilor si nu exista dovezi actuale ca PrEP este eficient impotriva COVID-19.
S-a sugerat ca inhibitorii CCR5 actioneaza impotriva SARS-CoV-2 si se prevede ca maraviroc (MVC) se va lega de proteaza SARS-CoV-2 [47]. La momentul scrierii acestei declaratii, exista doua studii in faza de recrutare si unul planificat, care investigheaza MVC ca tratament impotriva COVID-19. PRO 140 (leronlimab) este un anticorp monoclonal umanizat care actioneaza impotriva receptorului CCR5, în curs de investigare ca potențială terapie impotriva HIV. Rezultatele obtinute de la 10 persoane tratate cu leronlimab pentru infectie critica cu COVID-19 (doua doze de leronlimab cu indicatie de utilizare individuala de urgenta) au aratat o reducere semnificativa a IL-6 in plasma, restaurarea raportului numarului de CD4/CD8, si rezolutia viremiei plasmatice SARS-CoV2 [48]. Datele de siguranta incurajatoare si ratele ridicate de recuperare clinica la pacientii cu forme severe/critice de infectie COVID-19 care au primit leronlimab, sustin studiile clinice mai mari.
Tratamentul impotriva COVID-19: alte optiuni
HCQ a fost larg studiat pentru utilizare terapeutica impotriva infectiei cu COVID-19 [50]. Din pacate, cateva studii clinice randomizate mari nu au demonstrat niciun beneficiu clinic clar si au ridicat probleme importante de siguranta, inclusiv aritmii cardiace si methemoglobinemie [51-54]. Prin urmare, recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO) au insistat pe neutilizarea HCQ in orice etapa a infectiei cu COVID-19 [55]. In ciuda acestei recomandari si a lipsei de dovezi pentru beneficiul terapeutic al terapiei cu HCQ, la momentul scrierii, exista 137 de studii in faza de recrutare sau planificare cu privire la HCQ, enumerate pe clinictrials.gov. Studiile care evalueaza HCQ in studiile de profilaxie post-expunere sau pre-expunere nu au fost fost realizate pentru a stabili un beneficiu clar din aceasta interventie [56]. Avand in vedere ca efectele (daca exista) HCQ vor fi de o amploare mult mai mica decat cele ale vaccinurilor, pare mult mai promitator sa ne concentram asupra vaccinurilor de acum inainte.
Primul medicament autorizat pentru tratamentul impotriva COVID-19 este remdesivir, dezvoltat initial pentru tratarea Ebola, cu activitate antivirala larga in vitro impotriva SARS-CoV-2 [57]. Primele cazuri din programul cu acces extins la remdesivir, au sugerat potentiale beneficii clinice [58], dar primul RCT din China nu a demonstrat beneficii clinice semnificative statistic la adultii cu forme severe de infectie COVID-19 [59] cu intreruperi provocate de evenimente adverse mai mari decat in grupul de control: 12% vs 5% [59]. Studiul Adaptativ al Tratamentului COVID- 19 (ACTT) a demonstrat o recuperare mai rapida la pacientii spitalizati randomizati pentru remdesivir, comparativ cu placebo, cu un timp mediu de recuperare de 11 zile si respectiv 15 zile [60]. Intre timp, studiul SIMPLE „imbunatatire similara a starii clinice” pentru 5 zile si 10 zile de remdesivir [61] si multe studii cu privire la utilizarea remdesivir sunt in curs de desfasurare. Foarte important, studiul amplu SOLIDARITATE nu a aratat nici un beneficiu substantial privind mortalitatea la utilizarea remdesivir intr-o varietate de unitati medicale [53]. Intrebarile ramase fara raspuns includ aspecte precum cand e momentul cel mai bun pentru a incepe terapia cu remdesivir, care sunt profilurile de pacient asociate cu cele mai bune rezultate, daca remdesivir adauga vreun beneficiu terapiei cu dexametazona, si care e rolul pentru remdesivir in combinatie cu alte medicamente.
In urma Studiului Adaptativ al Tratamentului COVID-19 – etapa 2 (ACTT-2) al NIAID, Agenția Americană a Medicamentelor (FDA) a acordat de urgenta o autorizatie de utilizare pentru Baricitinib, un inhibitor oral si selectiv al Janus kinase (JAK) 1 si 2 (autorizat in Statele Unite si Europa pentru tratarea artritei reumatoide), in combinatie cu remdesivir pentru pacientii cu COVID-19 care necesita oxigen. In studiul ACTT-2, pacientii randomizati la baricitinib plus remdesivir s-au recuperat in medie cu 1 zi mai repede decat pacientii cu remdesivir si placebo (valoare mediană, 7 zile vs. 8 zile; raportul de recuperare, 1,16; IC 95% 1,01-1,32; p = 0,03) cu mai putine efecte adverse la bratul combinat [62]. Timpul mediu de recuperare in randul pacientilor cu ventilatie neinvaziva sau cu suport de flux-mare de oxigen a fost de 10 zile pentru grupul care a primit combinatia de medicamente si de 18 zile pentru grupul de control (rata raportului de recuperare, 1.51; 95% CI 1.10-2.08), cu estimarile Kaplan-Meier pentru mortalitate in ziua 28 de 5.1% si respectiv, 7.8% (raportul de pericol pentru deces, 0.65; 95% CI 0.39 1.09). In prezent, alte studii suplimentare de amploare sunt in desfasurare.
Eficacitatea receptorilor antagonisti ai interleukinei-6, in special la pacienti cu infectie critica de COVID-19, a fost investigata in mai multe studii mari. Intr-un studiu recent publicat in New Eangland Journal of Medicine, tocilizumab nu a fost eficient pentru prevenirea intubatiei sau a decesului la pacienti spitalizati cu infectie moderata cu COVID-19 [63]. Cu toate acestea, autorii au avertizat ca unele beneficii sau prejudicii nu pot fi excluse, deoarece intervalele de incredere pentru comparatiile privind eficacitatea au fost foarte largi. Mai multe rezultate pozitive au fost recent prezentate de catre cercetatorii studiului REMCAP [64]. In acest studiu, pacienti adulti cu COVID-19, in termen de 24 de ore de la inceperea suportului organelor vitale intr-o unitate de terapie intensiva, au fost randomizati pentru a primi fie tocilizumab (8mg/kg), fie sarilumab (400mg), sau ingrijire standard (control). Mortalitatea in timpul spitalizarii a fost de 28,0% (98/350) pentru tocilizumab, 22,2% (10/45) pentru sarilumab si 35,8% (142/397) pentru grupul de control, demonstrand astfel un beneficiu privind supravietuirea pentru terapia cu receptori antagonisti IL-6 [64]. Dovezi cumulative arata o certitudine moderata privind efectul tocilizumab de a reduce riscul de ventilatie mecanica la pacientii spitalizati cu infectie COVID-19. Avand in vedere rezultatele controversate, recomandarile privind utilizarea tocilizumab variaza in functie de tari si unitati medicale. O meta-analiza recenta s-a concluzionat cu o certitudine moderata privind efectul tocilizumab de a reduce riscul de ventilatie mecanica la pacientii spitalizati cu COVID-19 [65]. Cu toate acestea, in Ghidul german pentru managementul pacientilor spitalizati cu infectie COVID-19, nu este recomandata utilizarea tocilizumab [66], in timp ce in Marea Britanie a fost actualizata o declaratie de pozitie in ianuarie 2021, pentru a sprijini utilizarea off-label a tocilizumab si sarilumab la pacienti adulti internati la terapie intensiva cu pneumonie cauzata de COVID-19 [67]. In Ghidul spaniol, tocilizumab este considerat un tratament alternativ la corticosteroizi la pacientii cu contraindicatii pentru utilizarea corticosteroizilor sau in cadrul studiilor clinice [68].
Un alt agent investigat pentru tratamentul COVID-19 este famotidina. In urma observarii unei mortalitati mai mici in randul pacientilor spitalizati cu COVID-19 tratati cu famotidina, un studiu mic testand o singura componenta terapeutica, a inregistrat rezultate imbunatatite in randul pacientilor cu COVID-19 nespitalizati tratati cu famotidina [69]. Date retrospective pentru pacientii internati cu COVID-19 in New York au aratat ca famotidina este asociata cu un risc redus de intubatie sau deces [70]. Cinci studii in curs de desfasurare sau planificate au fost listate pe clinictrials.gov la momentul scrierii.
Un studiu recent a raportat activitate in vitro pentru ivermectina impotriva SARS-CoV-2 in celule infectate in mod experimental [71], dar concentratiile care produc activitate antivirala in culturile de laborator au fost mari si dozele aprobate de FDA pentru tratamentul bolilor parazitare la om s-ar putea sa nu fie suficiente pentru a produce beneficii clinice. Cu toate acestea, rezultatele intermediare dintr-o meta-analiza a 11 studii clinice randomizate, incluzand 1452 de pacienti, au demonstrat un timp mai redus pana la eliminarea virala, o durata mai mica de spitalizare, rate cu 43% mai mari de recuperare clinica si o imbunatatire cu 83% a ratelor de supravietuire in urma terapiei cu ivermectina [72]. In prezent, mai multe studii sunt in desfasurare pentru a clarifica rolul pe care ivermectina il poate juca in tratamentul COVID-19.
In cele din urma, primele date dintr-o meta-analiza a unor studii din Iran care studiaza actiunea directa a antiviralelor pentru HCV, sofosbuvir si daclatasvir au fost prezentate la conferinta virtuala AIDS 2020, ca avand un potential beneficiu in ameliorarea mortalitatii [73]. Cu toate acestea, nu toate datele incluse au rezultat din studii clinice randomizate, iar numarul total de pacienti tratati a fost unul scazut. Mai recent, au fost publicate rezultatele unui RTC cu pacienti cu forme usoare de infectie COVID-19, tratati in ambulatoriu, care au fost randomizati fie la sofobuvir/daclatasvir (n=27, brat de tratament), fie la bratul de control (n=28) [74]; sofosbuvir / daclatasvir nu au afectat simptomele sau ratele de spitalizare [74].
Rezultatele complete ale acestor studii, precum si alte studii clinice aflate in curs de desfasurare, in special privitoare la boala timpurie provocata de COVID-19, sunt asteptate cu nerabdare. O lista a studiilor COVID-19 in curs de desfasurare sau planificare in prezent cu privire la PLWH poate fi gasita la: https://www.clinicaltrials.gov/ct2/results?term=hiv+covid&Search=Search
Mentinerea ingrijirii medicale pentru HIV in timpul pandemiei COVID-19
Implementarea masurilor de carantina, de distantare sociala si de izolare a comunitatii, au redus accesul la testarea de rutina pentru HIV, ceea ce ameninta atingerea primului obiectiv 90-90-90 al UNAIDS la nivel global [75]. Mai mult, legatura in timp util intre ingrijirea medicala pentru HIV, precum si continuarea tratamentului ARV, va fi impiedicata in timpul pandemiei de COVID-19, deoarece multi intre medicii infectionisti din clinicile care trateaza HIV auresponsabilitati atat in ingrijirea privind infectia cu HIV, cat si COVID-19, dupa cum s-a aratat recent in Ghidurile europene din Central and Eastern Europe (ECEE) Network Group pentru mai mult din 50% din clinicile din Europa Centrala si de Est [76]. In multe tari cu o incarcatura mare de cazuri COVID-19, este necesara pregatirea de a actiona cu resurse medicale minime, in scopul de a asigura retentia/aderenta la tratamentul ARV. Organizatiile neguvernamentale sunt esentiale pentru a completa eforturile de a asigura continuitatea livrarii tratamentului ARV pentru tratare si prevenire. Toate serviciile din aria HIV trebuie sa se asigure ca au planuri de urgenta pentru a oferi standarde minime de ingrijire si monitorizare a rezultatelor, in timp ce experienta pacientilor este esentiala pentru a ghida raspunsul la viitoarele valuri de COVID-19 si la orice pandemie similara cu care ne putem confrunta in viitor. In Spania, GeSIDA a emis Ghid privind teleconsultare [77].
Sfaturi privind vaccinul SARS-Cov-2 pentru adultii care traiesc cu HIV
In general, PLWH cu imunodeficienta mai pronuntata (definita ca numar de CD4<350/µL), viremie detectabila si cele cu comorbiditati suplimentare, pot prezenta un risc ridicat de a dezvolta forme severe de COVID-19; de aceea, se recomanda vaccinarea prioritara pentru COVID-19. In plus, vaccinarea prioritara este recomandata pentru toate PLWH care prezinta factori de risc pentru un rezultat agravat al infectiei cu Covid-19, similar cu populati a generala (varsta, comorbiditati, lipsuri economice si sociale, etc.).
Primele rezultate din studiile pentru vaccinul SARS-CoV-2 mARN, cu un regim de doua doze de BNT162b2 a lui Pfizer (tozinameran; 2 vaccinuri la 3 interval de 3 saptamani) sau vaccinul mARN-1273 alui Moderna (2 vaccinuri la interval de 28 de zile) la adulti a conferit protectie de 95% si respectiv 94,1% protectie impotriva COVID-19 [78, 79]. Siguranta pentru o perioada scurta de aproximativ 2 luni in ambele studii a fost similara cu cea a altor vaccinuri virale. De remarcat este ca reactii alergice severe dupa vaccinarea cu vaccinul Pfizer au fost observate rar, dar mai ales la pacienti cu antecedende de alergii multiple. Ambele vaccinuri mARN au fost aprobate de Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA). Un al treilea vaccin produs de AstraZeneca, nu a fost supus pana acum reglementarilor europene de aprobare, dar este deja autorizat si utilizat in Marea Britanie. Acest vaccin foloseste un vector viral adenovirus (AdV) si a fost pana la 90% eficientin studiile clinice, in functie de doza initiala [80%]. Studiul STEP HIV privind un vaccin impotriva HIV, care a constat ca barbatii necircumcisi care au primit vaccinul activ pe baza de AdV (si care au fost expusi in mod natural la Ad5), au prezentat un risc usor mai mare de a deveni HIV pozitivi, a ridicat precautii cu privire la vaccinurile impotriva COVID-19 care utilizeaza adenovirus (in special Ad5) [81,82]. Intrebarea daca utilizarea unei platforme similareAd5 pentru un vaccin impotriva Covid-19 ar putea creste si riscul infectiei cu HIV in tarile in care incidenta HIV este inca ridicata, a ramas fara raspuns pana acum. Totusi, nu exista date care sa sugereze ca vectorul ar putea creste riscul de infectie cu coronavirus. Date privind vaccinarea PLWH impotriva SARS-CoV-2 sunt limitate, dar pe baza profilurilor lor de siguranta pana la aceasta data si a naturii vaccinurilor, in prezent nu exista motive de ingrijorare suplimentara. PLWH, in mod special cele cu imunodeficienta avansata (definita ca numar de CD4<200/µL) pot avea raspunsuri mai slabe la unele vaccinuri, dar in prezent nu se stie daca acest lucru se aplica si pentru vaccinurile impotriva SARS-CoV-2. Persoane care traiesc cu HIV au fost incluse in cele din urma in studiile Pfizer si Moderna, dar nici o analiza separata privind siguranta si eficacitatea pentru acest grup nu a fost inca prezentata. Pentru cei cu infectie anterioara SARS-CoV-2, se recomanda si vaccinarea, deoarece este posibil ca imunitatea post infectie sa scada. Momentul ideal de vaccinare nu a fost inca stabilit.
Intrebarea in ce masura ar trebui sa se acorde prioritate PLWH cu risc ridicat in caz de infectare pentru vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, nu a primit un raspuns unanim in Europa. Unele tari au recomandat ca tuturor PLWH sa li se acorde prioritate pentru vaccinarea impotriva COVID-19 impreuna cu alte grupuri de persoane cu comorbiditati, indata ce grupurile cu cel mai mare risc, cum ar fi persoanele cu varsta> 80 ani si personalul medical din prima linie, au primit vaccinarea. In Germania, toate PLWH vor fi incluse intr-o a treia etapa de pacienti prioritari, impreuna cu persoanele cu varsta peste 60 ani, persoanele cu comorbiditati, cum ar fi bolile cronice de inima, renale si hepatice, si cei care lucreaza in sectoare cheie, cum ar fi educatia. In Marea Britanie, PLWH in varsta de 16-65 de ani vor fi incluse in al saselea grup prioritar pentru vaccinare, dupa cei cu varsta de 65 de ani si peste, lucratorii din domeniul sanatatii si persoanele care sunt extrem de vulnerabile din punct de vedere clinic. Planul de vaccinare portughez nu cuprinde referiri exprese la PLWH, astfel incat vaccinarea va avea loc in conformitate cu criteriile planului national si comorbiditatile prezente in PLHIV.
Informatii suplimentare pentru profesionistii din domeniul sanatatii despre vaccinurile impotriva SARS-CoV-2 autorizate in Europa pot fi accesate aici: https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines-covid-19
Colectarea de date privind COVID-19 si resurse
Un site despre interactiunile medicamentoase in tratarea infectiei cu COVID-19 (www.covid19-druginteractions.org) a fost dezvoltat pentru medicamentele experimentale care sunt testate pentur a trata COVID-19 in diferite parti ale lumii. EACS si BHIV sunt incantate sa anunte ca au fost de acord sa sprijine financiar acest site foarte util. O resursa spaniola utila privind interactiunile poate fi gasita si aici: http://www.interaccionesvih.com/docs/Interacciones%20importantes%20con%20Kaletra%20e%20Hidroxicloroquina_20%20marzo%202020_COVID.pdf.
Am dori sa subliniem trei resurse pentur raportarea cazurilor de COVID-19:
- Fundatia NEAT ID a dezvoltat un „panou de date” pentru monitorizarea numarului de cazuri COVID-19, a numarului de spitalizari si de decesein randul persoanelor care traiesc cu HIV si/sau hepatita la nivel european si la nivel de tara. Datele vor fi disponibile pentru public prin www.NEAT-ID.org, iar daca centrul dvs. nu s-a inscris, puteti face acest lucru prin acest link.
- Chestionarul Lean European Open Survey adresat pacientilor infectati cu SARS-CoV-2 (LEOSS) lansat de Societatea Germana pentru Boli Infectioase (DGI) si ESCMID’s Emerging Infections Task Force (EITaF), un registru deschis bazat pe chestionare anonime si sunt dornici sa colaboreze cu alte registre. Vizitati https://leoss.net, contactati-i pe email la info@leoss.net, iar registrul poate fi accesat aici: https://leoss.net/statistics
- EASL gazduieste un registru care poate fi gasit la link-ul: https://www.covid-hep.net/
Pandemia de coronavirus evolueaza rapid. APECS, BHIVA, DAIG, EACS, GESIDA and the Polish Scientific AIDS Society vor continua sa distribuie orice actualizari ale recomandarilor specifice pentru PLWH. Va dorim tuturor numai bine! Fiti sanatosi!
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati-ne la info@eacsociety.org
Bibliografie
1. Blanco JL, Ambrosioni J, Garcia F, Martínez E, Soriano A, Mallolas J, Miro JM; COVID-19 in HIV Investigators. COVID-19 in patients with HIV: clinical case series. Lancet HIV 2020; 7:e314-e316.
2. Härter G, Spinner CD, Roider J, Bickel M, Krznaric I, Grunwald S, Schabaz F, Gillor D, Postel N, Mueller MC, Müller M, Römer K, Schewe K, Hoffmann C. COVID-19 in people living with human immunodeficiency virus: a case series of 33 patients. Infection. 2020;48:681-686.
3. Guo, Wei and Ming, Fangzhao and Dong, Yu and Zhang, Qian and Zhang, Xiaoxia and Mo, Pingzheng and Feng, Yong and Liang, Ke, A Survey for COVID-19 Among HIV/AIDS Patients in Two Districts of Wuhan, China (3/4/2020). Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3550029 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.3550029
4. Wu Q, Chen T, Zhang H. Recovery from COVID-19 in two patients with coexisted HIV infection. J Med Virol. 2020; 92(11):2325-2327.
5. Karmen-Tuohy S, Carlucci PM, Zacharioudakis IM, Zervou FN, Rebick G, Klein E, Reich J, Jones S, Rahimian J. Outcomes among HIV-positive patients hospitalized with COVID-19. J Acquir Immune Defic Syndr. 2020;85:6-10.
6. Gervasoni C, Meraviglia P, Riva A, Giacomelli A, Oreni L, Minisci D, Atzori C, Ridolfo A, Cattaneo D. Clinical features and outcomes of HIV patients with coronavirus disease 2019. Clin Infect Dis. 2020; 71:2276-2278.
7. Sigel K, Swartz T, Golden E, Paranjpe I, Somani S, Richter F, De Freitas JK, Miotto R, Zhao S, Polak P, Mutetwa T, Factor S, Mehandru S, Mullen M, Cossarini F, Bottinger E, Fayad Z, Merad M, Gnjatic S, Aberg J, Charney A, Nadkarni G, Glicksberg BS. Covid-19 and People with HIV Infection: Outcomes for Hospitalized Patients in New York City. Clinical Infectious Diseases 2020 Jun 28:ciaa880. doi: 10.1093/cid/ciaa880. Epub ahead of print.
8. Shalev N, Scherer M, LaSota ED, Antoniou P, Yin MT, Zucker J, Sobieszczyk ME. Clinical characteristics and outcomes in people living with HIV hospitalized for COVID-19 [published online ahead of print, 2020 May 30]. Clin Infect Dis. 2020; 71:2294-2297.
9. Suwanwongse K, Shabarek N. Clinical features and outcome of HIV/SARS-CoV-2 coinfected patients in The Bronx, New York city. J Med Virol. 2020; 92:2387-2389.
10. Vizcarra P, Pérez-Elías MJ, Quereda C, Moreno A, Vivancos MJ, Dronda F, Casado JL; COVID-19 ID Team. Description of COVID-19 in HIV-infected individuals: a single-centre, prospective cohort . Lancet HIV 2020; 7:e554-e564.
11. Ridgway JP, Schmitt J, Friedman E, Taylor M, Devlin S, McNulty M, Pitrak D. HIV Care Continuum and COVID-19 Outcomes Among People Living with HIV During the COVID-19 Pandemic, Chicago, IL. AIDS Behav. 2020; 24:2770-2772.
12. Stoeckle K, Johnston CD, Jannat-Khah DP, Williams SC, Ellman TM, Vogler MA, Gulick RM, Glesby MJ, Choi JJ. COVID-19 in Hospitalized Adults With HIV. Open Forum Infect Dis. 2020 Aug 1;7(8):ofaa327.
13. Cabello A, Zamarro B, Nistal S, Victor V, Hernández J, Prieto-Pérez L, Carrillo I, Álvarez B, Fernández-Roblas R, Hernández-Segurado M, Becares J, Benito JM, Rallón N, Téllez R, Castaño ÁL, Herrero A, Górgolas M. COVID-19 in people living with HIV: A multicenter case-series study. Int J Infect Dis. 2020 Oct 27;102:310-315.
14. Park LS, et al. COVID-19 in the largest US HIV cohort. AIDS 2020: Virtual; July 6-10, 2020. Abst. LBPEC23
15. Inciarte A, Gonzalez-Cordon A, Rojas J, Torres B, de Lazzari E, de la Mora L, Martinez-Rebollar M, Laguno M, Callau P, Gonzalez-Navarro A, Leal L, Garcia F, Mallolas J, Mosquera M, Marcos MA, Ambrosioni J, Miro JM, Martinez E, Blanco JL; (on behalf the COVID-19 in HIV Investigators). Clinical characteristics, risk factors, and incidence of symptomatic coronavirus disease 2019 in a large cohort of adults living with HIV: a single-center, prospective observational study. AIDS. 2020;34:1775-1780.
16. Charre C, Icard V, Pradat P, Brochier C, Lina B, Chidiac C, Cotte L. Coronavirus disease 2019 attack rate in HIV-infected patients and in preexposure prophylaxis users. AIDS. 2020;34:1765-1770.
17. Cooper TJ, Woodward BL, Alom S, Harky A. Coronavirus disease 2019 (COVID-19) outcomes in HIV/AIDS patients: a systematic review. HIV Med. 2020 Oct;21(9):567-577.
18. Geretti AM, Stockdale AJ, Kelly SH, Cevik M, Collins S, Waters L, Villa G, Docherty A, Harrison EM, Turtle L, Openshaw PJM, Baillie JK, Sabin CA, Semple MG. Outcomes of COVID-19 related hospitalization among people with HIV in the ISARIC WHO Clinical Characterization Protocol (UK): a prospective observational study. Clin Infect Dis. 2020 Oct 23:ciaa1605. doi: 10.1093/cid/ciaa1605. Epub ahead of print.
19. Bhaskaran K, Rentsch CT, MacKenna B et al. HIV infection and COVID-19 death: a population-based cohort analysis of UK primary care data and linked national death registrations within the OpenSAFELY platform. Lancet HIV 2021 Jan;8(1):e24-e32
20. Tesoriero JM, Swain CAE, Pierce JL, Zamboni L, Wu M, Holtgrave DR, Gonzalez CJ, Udo T, Morne JE, Hart-Malloy R, Rajulu DT, Leung SYJ, Rosenberg ES. Elevated COVID-19 outcomes among persons living with diagnosed HIV infection in New York State: Results from a population-level match of HIV, COVID-19, and hospitalization databases. Medrxiv doi: https://doi.org/10.1101/2020.11.04.20226118
21. Boulle A, Davies MA, Hussey H, et al. Risk factors for COVID-19 death in a population cohort study from the Western Cape Province, South Africa. Clin Infect Dis. 2020 Aug 29:ciaa1198. doi: 10.1093/cid/ciaa1198. Epub ahead of print.
22. Childs K, Post FA, Norcross C, Ottaway Z, Hamlyn E, Quinn K, Juniper T, Taylor C. Hospitalized Patients With COVID-19 and Human Immunodeficiency Virus: A Case Series. Clin Infect Dis. 2020 Nov 5;71(8):2021-2022. doi: 10.1093/cid/ciaa657.
23. Etienne N, Karmochkine M, Slama L, Pavie J, Batisse D, Usubillaga R, Letembet VA, Brazille P, Canouï E, Slama D, Joumaa H, Canoui-Poitrine F, Segaux L, Weiss L, Viard JP, Salmon D; COVID-19 ID Team. HIV infection and COVID-19: risk factors for severe disease. AIDS. 2020 Oct 1;34(12):1771-1774.
24. Hoffmann C, Casado JL, Härter G, Vizcarra P, Moreno A, Cattaneo D, Meraviglia P, Spinner CD, Schabaz F, Grunwald S, Gervasoni C. Immune deficiency is a risk factor for severe COVID-19 in people living with HIV. HIV Med. 2020 Dec 27. doi: 10.1111/hiv.13037. Epub ahead of print.
25. Del Amo J, Polo R, Moreno S, Díaz A, Martínez E, Arribas JR, Jarrín I, Hernán MA; The Spanish HIV/COVID-19 Collaboration. Incidence and Severity of COVID-19 in HIV-Positive Persons Receiving Antiretroviral Therapy : A Cohort Study. Ann Intern Med. 2020;173:536-541.
27. Del Amo J, Polo R, Moreno S, Díaz A, Martínez E, Arribas JR, Jarrín I, Hernán MA. Antiretrovirals and Risk of COVID-19 Diagnosis and Hospitalization in HIV-Positive Persons. Epidemiology. 2020 Nov;31(6):e49-e51.
28. Zeng L, Xia S, Yuan W, Yan K, Xiao F, Shao J, Zhou W. Neonatal Early-Onset Infection With SARS-CoV-2 in 33 Neonates Born to Mothers With COVID-19 in Wuhan, China. JAMA Pediatr. 2020 Jul 1;174(7):722-725.
29. Alzamora MC, Paredes T, Caceres D, Webb CM, Valdez LM, La Rosa M. Severe COVID-19 during Pregnancy and Possible Vertical Transmission. Am J Perinatol. 2020 Jun;37(8):861-865.
30. Zamaniyan M, Ebadi A, Aghajanpoor Mir S, Rahmani Z, Haghshenas M, Azizi S. Preterm delivery in pregnant woman with critical COVID-19 pneumonia and vertical transmission. Prenat Diagn. 2020;40:1759-1761.
31. Pierce-Williams RAM, Burd J, Felder L, Khoury R, Bernstein PS, Avila K, Penfield CA, Roman AS, DeBolt CA, Stone JL, Bianco A, Kern-Goldberger AR, Hirshberg A, Srinivas SK, Jayakumaran JS, Brandt JS, Anastasio H, Birsner M, O’Brien DS, Sedev HM, Dolin CD, Schnettler WT, Suhag A, Ahluwalia S, Navathe RS, Khalifeh A, Anderson K, Berghella V. Clinical course of severe and critical COVID-19 in hospitalized pregnancies: a US cohort study. Am J Obstet Gynecol MFM. 2020;2:100134.
32. Zaigham M, Andersson O. Maternal and perinatal outcomes with COVID-19: A systematic review of 108 pregnancies. Acta Obstet Gynecol Scand. 2020;99:823-829.
33. www.rki.de
34. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html
35. https://www.gov.uk/government/collections/wuhan-novel-coronavirus
37. Cao B, Wang Y, Wen D, Liu W, Wang J, Fan G, Ruan L, Song B, Cai Y, Wei M, Li X, Xia J, Chen N, Xiang J, Yu T, Bai T, Xie X, Zhang L, Li C, Yuan Y, Chen H, Li H, Huang H, Tu S, Gong F, Liu Y, Wei Y, Dong C, Zhou F, Gu X, Xu J, Liu Z, Zhang Y, Li H, Shang L, Wang K, Li K, Zhou X, Dong X, Qu Z, Lu S, Hu X, Ruan S, Luo S, Wu J, Peng L, Cheng F, Pan L, Zou J, Jia C, Wang J, Liu X, Wang S, Wu X, Ge Q, He J, Zhan H, Qiu F, Guo L, Huang C, Jaki T, Hayden FG, Horby PW, Zhang D, Wang C. A Trial of Lopinavir-Ritonavir in Adults Hospitalized with Severe Covid-19. N Engl J Med. 2020;382:1787-1799.
38. RECOVERY Collaborative Group. Lopinavir-ritonavir in patients admitted to hospital with COVID-19 (RECOVERY): a randomised, controlled, open-label, platform trial. Lancet. 2020 Oct 5;396(10259):1345–52.
39. Riva A, Conti F, Bernacchia D, Pezzati L, Sollima S, Merli S, Siano M, Lupo A, Rusconi S, Cattaneo D, Gervasoni C. Darunavir does not prevent SARS-CoV-2 infection in HIV patients. Pharmacol Res. 2020 Jul;157:104826.
40. Wu C, Liu Y, Yang Y, Zhang P, Zhong W, Wang Y, Wang Q, Xu Y, Li M, Li X, Zheng M, Chen L, Li H. Analysis of therapeutic targets for SARS-CoV-2 and discovery of potential drugs by computational methods. Acta Pharm Sin B. 2020;10:766-788.
41. Jockusch S, Tao C, Li X, Anderson TK, Chien M, Kumar S, Russo JJ, Kirchdoerfer RN, Juet J. Triphosphates of the Two Components in DESCOVY and TRUVADA are Inhibitors of the SARS-CoV-2 Polymerase. bioRxiv 2020; 22:826–8.
42. Clososki GC, Soldi R, da Silva R et al. Tenofovir Disoproxil Fumarate: New Chemical Developments and Encouraging in vitro Biological results for SARS-CoV-2. J Braz Chem Soc 2020; 31: 1552-1556
43. Park SJ, Yu KM, Kim YI, et al. Antiviral efficacies of FDA-approved drugs against SARS-CoV-2 infection in ferrets. mBio. 2020;11. [PMID: 32444382] doi:10.1128/mBio.01114-20
44. Choy K-T, Wong AY-L, Kaewpreedee P, Sia SF, Chen D, Hui KPY, Chu DKW, Chan MCW, Cheung PP-H, Huang X, Peiris M, Yen H-L. 2020. Remdesivir, lopinavir, emetine, and homoharringtonine inhibit SARS-CoV-2 replication in vitro. Antiviral Res 178:104786.
45. Xie X, Muruato AE, Zhang X et al. A nanoluciferase SARS-CoV-2 for rapid neutralization testing and screening of anti-infective drugs for COVID-19. bioRxiv 2020.06.22.165712; doi: https://doi.org/10.1101/2020.06.22.165712
46. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04334928; accessed 26th April 2020
47. Shamsi A, Mohammad T, Anwar S, AlAjmi MF, Hussain A, Rehman MT, Islam A, Hassan MI. Glecaprevir and Maraviroc are high-affinity inhibitors of SARS-CoV-2 main protease: possible implication in COVID-19 therapy. Biosci Rep. 2020 Jun 26;40(6):BSR20201256.
48. Patterson BK, Seethamraju H, Dhody K, Corley MJ, Kazempour K, Lalezari J, Pang APS, Sugai C, Mahyari E, Francisco EB, Pise A, Rodrigues H, Wu HL, Webb GM, Park BS, Kelly S, Pourhassan N, Lelic A, Kdouh L, Herrera M, Hall E, Bimber BN, Plassmeyer M, Gupta R, Alpan O, O’Halloran JA, Mudd PA, Akalin E, Ndhlovu LC, Sacha JB. CCR5 inhibition in critical COVID-19 patients decreases inflammatory cytokines, increases CD8 T-cells, and decreases SARS-CoV-2 RNA in plasma by day 14. Int J Infect Dis. 2020 Nov 10;103:25-32.
49. Yang B, Fulcher JA, Ahn J, Berro M, Goodman-Meza D, Dhody K, Sacha JB, Naeim A, Yang OO. Clinical Characteristics and Outcomes of COVID-19 Patients Receiving Compassionate Use Leronlimab. Clin Infect Dis. 2020 Oct 20:ciaa1583. doi: 10.1093/cid/ciaa1583. Epub ahead of print.
50. Bansal P, Goyal A, Cusick A 4th, Lahan S, Dhaliwal HS, Bhyan P, Bhattad PB, Aslam F, Ranka S, Dalia T, Chhabra L, Sanghavi D, Sonani B, Davis JM 3rd. Hydroxychloroquine: a comprehensive review and its controversial role in coronavirus disease 2019. Ann Med. 2021 Dec;53(1):117-134.
51. RECOVERY trial statement. Statement from the Chief Investigators of the Randomised Evaluation of COVid-19 thERapY (RECOVERY) Trial on hydroxychloroquine. (5 June 2020). https://www.recoverytrial.net/files/hcq-recovery-statement-050620-final-002.pdf
52. https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/nda/2020/OSE Review_Hydroxychloroquine-Cholorquine – 19May2020_Redacted.pdf; accessed 20th July 2020
53. WHO Solidarity Trial Consortium, Pan H, Peto R, Henao-Restrepo AM, Preziosi MP, Sathiyamoorthy V, Abdool Karim Q, Alejandria MM, Hernández García C, Kieny MP, Malekzadeh R, Murthy S, Reddy KS, Roses Periago M, Abi Hanna P, Ader F, Al-Bader AM, Alhasawi A, Allum E, Alotaibi A, Alvarez-Moreno CA, Appadoo S, Asiri A, Aukrust P, Barratt-Due A, Bellani S, Branca M, Cappel-Porter HBC, Cerrato N, Chow TS, Como N, Eustace J, García PJ, Godbole S, Gotuzzo E, Griskevicius L, Hamra R, Hassan M, Hassany M, Hutton D, Irmansyah I, Jancoriene L, Kirwan J, Kumar S, Lennon P, Lopardo G, Lydon P, Magrini N, Maguire T, Manevska S, Manuel O, McGinty S, Medina MT, Mesa Rubio ML, Miranda-Montoya MC, Nel J, Nunes EP, Perola M, Portolés A, Rasmin MR, Raza A, Rees H, Reges PPS, Rogers CA, Salami K, Salvadori MI, Sinani N, Sterne JAC, Stevanovikj M, Tacconelli E, Tikkinen KAO, Trelle S, Zaid H, Røttingen JA, Swaminathan S. Repurposed Antiviral Drugs for Covid-19 – Interim WHO Solidarity Trial Results. N Engl J Med. 2020 Dec 2:NEJMoa2023184. doi: 10.1056/NEJMoa2023184. Epub ahead of print.
54. Cavalcanti AB, Zampieri FG, Rosa RG, Azevedo LCP, Veiga VC, Avezum A, Damiani LP, Marcadenti A, Kawano-Dourado L, Lisboa T, Junqueira DLM, de Barros E Silva PGM, Tramujas L, Abreu-Silva EO, Laranjeira LN, Soares AT, Echenique LS, Pereira AJ, Freitas FGR, Gebara OCE, Dantas VCS, Furtado RHM, Milan EP, Golin NA, Cardoso FF, Maia IS, Hoffmann Filho CR, Kormann APM, Amazonas RB, Bocchi de Oliveira MF, Serpa-Neto A, Falavigna M, Lopes RD, Machado FR, Berwanger O; Coalition Covid-19 Brazil I Investigators. Hydroxychloroquine with or without Azithromycin in Mild-to-Moderate Covid-19. N Engl J Med. 2020;383:2041-2052.
55. A living WHO guideline on drugs for covid-19. BMJ 2020;370:m3379.
56. Boulware DR, Pullen MF, Bangdiwala AS, Pastick KA, Lofgren SM, Okafor EC, Skipper CP, Nascene AA, Nicol MR, Abassi M, Engen NW, Cheng MP, LaBar D, Lother SA, MacKenzie LJ, Drobot G, Marten N, Zarychanski R, Kelly LE, Schwartz IS, McDonald EG, Rajasingham R, Lee TC, Hullsiek KH. A Randomized Trial of Hydroxychloroquine as Postexposure Prophylaxis for Covid-19. N Engl J Med. 2020;383:517-525.
57. Wang M, et al. Remdesivir and chloroquine effectively inhibit the recently emerged novel coronavirus (2019-nCoV) in vitro. Cell Res. 2020 Mar;30(3):269-271.
58. Grein J, Ohmagari N, Shin D, Diaz G, Asperges E, Castagna A, Feldt T, Green G, Green ML, Lescure FX, Nicastri E, Oda R, Yo K, Quiros-Roldan E, Studemeister A, Redinski J, Ahmed S, Bernett J, Chelliah D, Chen D, Chihara S, Cohen SH, Cunningham J, D’Arminio Monforte A, Ismail S, Kato H, Lapadula G, L’Her E, Maeno T, Majumder S, Massari M, Mora-Rillo M, Mutoh Y, Nguyen D, Verweij E, Zoufaly A, Osinusi AO, DeZure A, Zhao Y, Zhong L, Chokkalingam A, Elboudwarej E, Telep L, Timbs L, Henne I, Sellers S, Cao H, Tan SK, Winterbourne L, Desai P, Mera R, Gaggar A, Myers RP, Brainard DM, Childs R, Flanigan T. Compassionate Use of Remdesivir for Patients with Severe Covid-19. N Engl J Med. 2020 Jun 11;382(24):2327-2336.
59. Wang Y, Zhang D, Du G, Du R, Zhao J, Jin Y, Fu S, Gao L, Cheng Z, Lu Q, Hu Y, Luo G, Wang K, Lu Y, Li H, Wang S, Ruan S, Yang C, Mei C, Wang Y, Ding D, Wu F, Tang X, Ye X, Ye Y, Liu B, Yang J, Yin W, Wang A, Fan G, Zhou F, Liu Z, Gu X, Xu J, Shang L, Zhang Y, Cao L, Guo T, Wan Y, Qin H, Jiang Y, Jaki T, Hayden FG, Horby PW, Cao B, Wang C. Remdesivir in adults with severe COVID-19: a randomised, double-blind, placebo-controlled, multicentre trial. Lancet. 2020;395:1569-1578.
60. Beigel JH, Tomashek KM, Dodd LE, Mehta AK, Zingman BS, Kalil AC, Hohmann E, Chu HY, Luetkemeyer A, Kline S, Lopez de Castilla D, Finberg RW, Dierberg K, Tapson V, Hsieh L, Patterson TF, Paredes R, Sweeney DA, Short WR, Touloumi G, Lye DC, Ohmagari N, Oh MD, Ruiz-Palacios GM, Benfield T, Fätkenheuer G, Kortepeter MG, Atmar RL, Creech CB, Lundgren J, Babiker AG, Pett S, Neaton JD, Burgess TH, Bonnett T, Green M, Makowski M, Osinusi A, Nayak S, Lane HC; ACTT-1 Study Group Members. Remdesivir for the Treatment of Covid-19 – Final Report. N Engl J Med. 2020;383:1813-1826.
61. Goldman JD, Lye DCB, Hui DS, Marks KM, Bruno R, Montejano R, Spinner CD, Galli M, Ahn MY, Nahass RG, Chen YS, SenGupta D, Hyland RH, Osinusi AO, Cao H, Blair C, Wei X, Gaggar A, Brainard DM, Towner WJ, Muñoz J, Mullane KM, Marty FM, Tashima KT, Diaz G, Subramanian A; GS-US-540-5773 Investigators. Remdesivir for 5 or 10 Days in Patients with Severe Covid-19. N Engl J Med. 2020 Nov 5;383(19):1827-1837.
62. Kalil AC, Patterson TF, Mehta AK, Tomashek KM, Wolfe CR, Ghazaryan V, Marconi VC, Ruiz-Palacios GM, Hsieh L, Kline S, Tapson V, Iovine NM, Jain MK, Sweeney DA, El Sahly HM, Branche AR, Regalado Pineda J, Lye DC, Sandkovsky U, Luetkemeyer AF, Cohen SH, Finberg RW, Jackson PEH, Taiwo B, Paules CI, Arguinchona H, Goepfert P, Ahuja N, Frank M, Oh MD, Kim ES, Tan SY, Mularski RA, Nielsen H, Ponce PO, Taylor BS, Larson L, Rouphael NG, Saklawi Y, Cantos VD, Ko ER, Engemann JJ, Amin AN, Watanabe M, Billings J, Elie MC, Davey RT, Burgess TH, Ferreira J, Green M, Makowski M, Cardoso A, de Bono S, Bonnett T, Proschan M, Deye GA, Dempsey W, Nayak SU, Dodd LE, Beigel JH. Baricitinib plus Remdesivir for Hospitalized Adults with Covid-19. N Engl J Med. 2020 Dec 11:NEJMoa2031994.
63. Stone JH, Frigault MJ, Serling-Boyd NJ, Fernandes AD, Harvey L, Foulkes AS, Horick NK, Healy BC, Shah R, Bensaci AM, Woolley AE, Nikiforow S, Lin N, Sagar M, Schrager H, Huckins DS, Axelrod M, Pincus MD, Fleisher J, Sacks CA, Dougan M, North CM, Halvorsen YD, Thurber TK, Dagher Z, Scherer A, Wallwork RS, Kim AY, Schoenfeld S, Sen P, Neilan TG, Perugino CA, Unizony SH, Collier DS, Matza MA, Yinh JM, Bowman KA, Meyerowitz E, Zafar A, Drobni ZD, Bolster MB, Kohler M, D’Silva KM, Dau J, Lockwood MM, Cubbison C, Weber BN, Mansour MK; BACC Bay Tocilizumab Trial Investigators. Efficacy of Tocilizumab in Patients Hospitalized with Covid-19. N Engl J Med. 2020 Dec 10;383(24):2333-2344.
64. The REMAP-CAP Investigators, Gordon AC. Interleukin-6 Receptor Antagonists in Critically Ill Patients with Covid-19 – Preliminary report. 2021; MedRxiv, doi: https://doi.org/10.1101/2021.01.07.21249390
65. Tleyjeh IM, Kashour Z, Damlaj M, et al. Efficacy and safety of tocilizumab in COVID-19 patients: A living systematic review and meta-analysis. Clinical Microbiology and Infection 2020;S1198743X2030690X.
66. Kluge S, Janssens U, Welte T, weber-Carstens S, Marx G, Karagiannidis C. Recommendations for critically ill patients with COVID-19. Medizinische klinik, Intesivmedizin und Notfallmedizin 2020;115:175-177
67. https://www.england.nhs.uk/coronavirus/publication/interim-position-statement-tocilizumab-for-patients-admitted-to-icu-with-covid-19-pneumonia-adults/ accessed 12th January 2021
68. https://seimc.org/contenidos/documentoscientificos/recomendaciones/seimc-rc-2020-COVID19-manejoclinico-v201209.pdf accessed 13th January 2021
69. Freedberg DE, Conigliaro J, Wang TC, Tracey KJ, Callahan MV, Abrams JA; Famotidine Research Group. Famotidine Use Is Associated With Improved Clinical Outcomes in Hospitalized COVID-19 Patients: A Propensity Score Matched Retrospective Cohort Study. Gastroenterology. 2020 Sep;159(3):1129-1131.e3. doi: 10.1053/j.gastro.2020.05.053. Epub 2020 May 22. PMID: 32446698; PMCID: PMC7242191.
70. Janowitz T, Gablenz E, Pattinson D, Wang TC, Conigliaro J, Tracey K, Tuveson D. Famotidine use and quantitative symptom tracking for COVID-19 in non-hospitalised patients: a case series. Gut. 2020 Sep;69(9):1592-1597.
71. Caly L, Druce JD, Catton MG, Jans DA. The FDA-approved drug ivermectin inhibits the replication of SARSCoV-2 in vitro. Antiviral research, 2020.
72. Andrew Hill https://www.youtube.com/watch?v=yOAh7GtvcOs
73. Sadeghi A, et al. IAS COVID-19 Conference: Virtual; July 10-11, 2020
74. Roozbeh F, Saeedi M, Alizadeh-Navaei R, Hedayatizadeh-Omran A, Merat S, Wentzel H, Levi J, Hill A, Shamshirian A. Sofosbuvir and daclatasvir for the treatment of COVID-19 outpatients: a double-blind, randomized controlled trial. J Antimicrob Chemother. 2020 Dec 18:dkaa501. doi: 10.1093/jac/dkaa501. Epub ahead of print. PMID: 33338232.
75. Jiang H, Zhou Y, Tang W. Maintaining HIV care during the COVID-19 pandemic. Lancet HIV. 2020 May;7(5):e308-e309. doi: 10.1016/S2352-3018(20)30105-3. Epub 2020 Apr 6.
76. Kowalska JD, Skrzat-Klapaczyńska A, Bursa D, Balayan T, Begovac J, Chkhartishvili N, Gokengin D, Harxhi A, Jilich D, Jevtovic D, Kase K, Lakatos B, Matulionyte R, Mulabdic V, Nagit A, Papadopoulos A, Stefanovic M, Vassilenko A, Vasylyev M, Yancheva N, Yurin O, Horban A; ECEE Network Group. HIV care in times of the COVID-19 crisis – where are we now in Central and Eastern Europe? Int J Infect Dis. 2020 May 10. pii: S1201-9712(20)30319-2.
77. http://gesida-seimc.org/wp-content/uploads/2020/09/TELECONSULTA_Guia_GeSIDA.pdf accessed accessed 13th January 2021
78. Polack FP, Thomas SJ, Kitchin N, Absalon J, Gurtman A, Lockhart S, Perez JL, Pérez Marc G, Moreira ED, Zerbini C, Bailey R, Swanson KA, Roychoudhury S, Koury K, Li P, Kalina WV, Cooper D, Frenck RW Jr, Hammitt LL, Türeci Ö, Nell H, Schaefer A, Ünal S, Tresnan DB, Mather S, Dormitzer PR, Şahin U, Jansen KU, Gruber WC; C4591001 Clinical Trial Group. Safety and Efficacy of the BNT162b2 mRNA Covid-19 Vaccine. N Engl J Med. 2020;383:2603-2615.
79. Baden LR, El Sahly HM, Essink B, Kotloff K, Frey S, Novak R, Diemert D, Spector SA, Rouphael N, Creech CB, McGettigan J, Kehtan S, Segall N, Solis J, Brosz A, Fierro C, Schwartz H, Neuzil K, Corey L, Gilbert P, Janes H, Follmann D, Marovich M, Mascola J, Polakowski L, Ledgerwood J, Graham BS, Bennett H, Pajon R, Knightly C, Leav B, Deng W, Zhou H, Han S, Ivarsson M, Miller J, Zaks T; COVE Study Group. Efficacy and Safety of the mRNA-1273 SARS-CoV-2 Vaccine. N Engl J Med. 2020 Dec 30. doi: 10.1056/NEJMoa2035389. Epub ahead of print.
80. Voysey M, Clemens SAC, Madhi SA, Weckx LY, Folegatti PM, Aley PK, Angus B, Baillie VL, Barnabas SL, Bhorat QE, Bibi S, Briner C, Cicconi P, Collins AM, Colin-Jones R, Cutland CL, Darton TC, Dheda K, Duncan CJA, Emary KRW, Ewer KJ, Fairlie L, Faust SN, Feng S, Ferreira DM, Finn A, Goodman AL, Green CM, Green CA, Heath PT, Hill C, Hill H, Hirsch I, Hodgson SHC, Izu A, Jackson S, Jenkin D, Joe CCD, Kerridge S, Koen A, Kwatra G, Lazarus R, Lawrie AM, Lelliott A, Libri V, Lillie PJ, Mallory R, Mendes AVA, Milan EP, Minassian AM, McGregor A, Morrison H, Mujadidi YF, Nana A, O’Reilly PJ, Padayachee SD, Pittella A, Plested E, Pollock KM, Ramasamy MN, Rhead S, Schwarzbold AV, Singh N, Smith A, Song R, Snape MD, Sprinz E, Sutherland RK, Tarrant R, Thomson EC, Török ME, Toshner M, Turner DPJ, Vekemans J, Villafana TL, Watson MEE, Williams CJ, Douglas AD, Hill AVS, Lambe T, Gilbert SC, Pollard AJ; Oxford COVID Vaccine Trial Group. Safety and efficacy of the ChAdOx1 nCoV-19 vaccine (AZD1222) against SARS-CoV-2: an interim analysis of four randomised controlled trials in Brazil, South Africa, and the UK. Lancet. 2020 Dec 8:S0140-6736(20)32661-1.
81. Buchbinder SP, Mehrotra DV, Duerr A, Fitzgerald DW, Mogg R, Li D, Gilbert PB, Lama JR, Marmor M, Del Rio C, McElrath MJ, Casimiro DR, Gottesdiener KM, Chodakewitz JA, Corey L, Robertson MN; Step Study Protocol Team. Efficacy assessment of a cell-mediated immunity HIV-1 vaccine (the Step Study): a double-blind, randomised, placebo-controlled, test-of-concept trial. Lancet. 2008 Nov 29;372(9653):1881-1893. 82. Buchbinder SP, McElrath MJ, Dieffenbach C, Corey L. Use of adenovirus type-5 vectored vaccines: a cautionary tale. Lancet. 2020 Oct 31;396(10260):e68-e69.
Lasă un răspuns