Risc mai mic de COVID-19 pentru persoanele care trăiesc cu HIV și sunt aderente la tratament

Un studiu din Spania a descoperit că persoanele care trăiesc cu HIV care sunt aderente la tratamentul antiretroviral sunt mai puțin la risc de repercusiuni grave provocate de COVID-19.

Un studiu efectuat pe zeci de mii de spanioli care trăiesc cu HIV a constatat că aceștia se confruntă cu un risc mai mic de a muri sau de a se îmbolnăvi grav de la COVID-19, decât persoanele care NU trăiesc cu HIV.

Cercetatorii au citat în mod specific utilizarea terapiei antiretrovirale – în special medicamente care includ un inhibitor de nucleotidă transcriptază inversă (NRTI), coloana vertebrală a tenofovir disoproxil fumarate (TDF)/emtricitabine(FTC) – ca un factor în existența riscului mai mic, potrivit studiului publicat în Annals of Internal Medicine și raportate în American Journal of Managed Care.

Aproape 78 000 de persoane HIV-pozitive si testate pentru COVID-19 au făcut parte din studiu, care a avut loc în perioada 1 februarie și 15 aprilie 2020.

“Din cohorta totală de pacienți, doar 0,3% (236) au fost diagnosticati cu COVID-19”, potrivit AJMC. “Și în rândul acestui grup de 0,3%, doar 64% (151) au necesitat spitalizare, 6,4% (15) au avut nevoie de îngrijire ATI, și 8,5% (20) au murit.”

Pacienții care au luat antiretrovirale cu TDF/FTC, au avut cel mai mic risc de spitalizare din cauza COVID-19. O altă constatare fascinantă, potrivit AJMC: “Comparativ cu populația generală, acest risc pentru diagnosticul COVID-19 a fost mai mic în rândul persoanelor cu HIV: 30,0 vs 41,7 la 10.000 de persoane.”

“Cu ocazia suprapunerii celor 2 pandemii în curs de desfășurare (HIV și SARS-CoV-2) în Spania, am reușit să aflăm aceste date“, au concluzionat anchetatorii. “Rezultatele noastre sugerează că riscul pentru diagnosticul COVID-19 nu este mai mare la persoanele HIV-pozitive decât la populația generală și că pacienții HIV-pozitivi cărora li s-a administrat TDF/FTC au avut un risc mai mic de COVID-19 și spitalizare asociată, decât alte persoane HIV-pozitive.”

Sursa:

https://www.hivplusmag.com/news/2020/6/30/study-lower-covid-risk-hiv-positive-people-antiretrovirals?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=news

https://www.ajmc.com/focus-of-the-week/art-may-lower-risk-of-covid19-in-persons-with-hiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.