Reziliența psihologică în timpul pandemiei de COVID-19

Pandemia de COVID-19 se răspândește în întreaga lume și provoacă îngrijorare pe scară largă. Frica și stresul sunt reacții naturale și normale la situația incertă în care toată lumea se regăsește.

“Problema cu care ne confruntăm fiecare dintre noi este modul în care gestionăm și reacționăm la situația stresantă care se desfășoară atât de rapid în viețile și comunitățile noastre. Aici ne putem baza pe puterile remarcabile de putere și cooperare pe care le posedăm, de asemenea, din fericire, ca oameni. Și pe aceasta trebuie să încercăm să ne concentrăm pentru a răspunde cel mai eficient la această criză ca indivizi, membri ai familiei și comunității, prieteni și colegi”, a declarat dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa.

OMS ia foarte în serios impactul crizei asupra sănătății mintale a persoanelor și monitorizează situația împreună cu autoritățile naționale, furnizând în același timp informații și orientări guvernelor și publicului. În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la 26 martie Dr. Kluge, împreună cu dr. Aiysha Malik, ofițer tehnic, Departamentul de Sănătate Mintală și Abuz de Substanțe, Sediul OMS și Dr. Dorit Nitzan, Director Interimar pentru Situații de Urgență, OMS/Europa, au răspuns întrebărilor privind problemele de sănătate mintală în contextul COVID-19 și au oferit informații privind instrumentele, tehnicile și intervențiile pentru a le aborda.

“Având în vedere efectele perturbatoare ale COVID-19 – inclusiv distanțarea socială – care domină în prezent viața noastră de zi cu zi, este important să ne verificăm reciproc, să apelăm și să fim abili și sensibili la nevoile unice de sănătate mintală ale celor de care avem grijă. Anxietatea și temerile noastre nu trebuie ignorate, ci mai bine înțelese și abordate de indivizi, comunități și guverne”, a menționat dr. Hans Kluge. Multe dintre întrebări s-au concentrat asupra anumitor grupuri de populație, inclusiv asupra copiilor și persoanelor în vârstă.

Care ar putea fi impactul crizei COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor?

Acesta este într-adevăr un moment fără precedent pentru noi toți, în special pentru copiii care se confruntă cu o perturbare enormă a vieții lor. Copiii sunt susceptibili în a se confrunta cu griji, anxietate și frică, iar acest lucru poate include tipurile de temeri care sunt foarte asemănătoare cu cele cu care se confruntă adulții, cum ar fi teama de moarte, teamă că rudele lor mor, sau o teamă de ceea ce înseamnă să primească tratament medical.

Dacă școlile s-au închis ca parte a măsurilor necesare, atunci copiii nu mai pot avea acel sentiment de structură și stimulare care este furnizat de acel mediu, iar acum au mai puține șanse de a fi cu prietenii lor și de a obține sprijinul social, care este esențial pentru bunăstarea lor mentală.

Fiind la domiciliu aceștia au un risc crescut de expunere la incidente de violență domestică în cazul în care casa lor nu este un loc sigur. Acest lucru este foarte îngrijorător. Deși toți copiii sunt perceptivi la schimbare, copiii mici pot găsi schimbările care au avut loc dificil de înțeles, și atât copiii mici și mai mari pot exprima iritabilitate și furie.

Copiii pot constata că doresc să fie mai aproape de părinții lor și, la rândul lor, unii părinți sau îngrijitori pot fi sub o presiune nejustificată. Strategiile simple care pot aborda acest lucru pot include acordarea de către adulți a dragostei și atenției de care au nevoie pentru a-și rezolva temerile și pentru a fi sinceri cu copiii, explicând ce se întâmplă într-un mod pe care îl pot înțelege.

Copiii sunt foarte perceptivi și au ca model îngrijitorii lor. Părinții, de asemenea, trebuie să fie sprijiniți în gestionarea propriilor factori de stres, astfel încât aceștia să poată fi modele pentru copiii lor. Ajutarea copiilor să găsească modalități de a se exprima emoțional prin activități creative și asigurarea structurii în zi – dacă este posibil – prin stabilirea rutinelor, în special dacă nu mai merg la școală, poate fi benefică. Ar trebui să existe servicii de sănătate mintală și de sprijin psiho-social, iar serviciile de protecție a copilului trebuie să se adapteze pentru a se asigura că îngrijirea este încă disponibilă pentru copiii familiilor care au nevoie de ea.

Care este impactul psihologic al acestei boli asupra persoanelor în vârstă?

În ceea ce privește persoanele în vârstă și, de asemenea, cei care au la bază  condiții de sănătate, care au fost identificate ca fiind mai vulnerabile la COVID-19, confirmarea ca fiind un grup la risc poate induce frică și teamă justificată.

Impactul psihologic pentru aceste populații pot include anxietate și nivel crescut de stres sau chiar neputință. Impactul său poate fi deosebit de dificil pentru persoanele în vârstă care se pot confrunta cu declinul cognitiv sau demență. Și unele persoane în vârstă pot fi deja izolate social și se confruntă cu singurătate, care poate agrava sănătatea mintală.

Pe o notă pozitivă, există multe lucruri pe care persoanele în vârstă pot iniția ei înșiși sau cu sprijinul unui îngrijitor, dacă este necesar, pentru a proteja sănătatea lor mintală în acest moment.

Acestea includ multe dintre strategiile pe care le pledăm în întreaga populație, cum ar fi desfășurarea activității fizice, păstrarea rutinelor și angajarea în activități care dau un sentiment de realizare. Menținerea conexiunilor sociale este, de asemenea, foarte important. Este posibil ca unele persoane în vârstă să fie familiarizate cu metodele digitale, iar altele să aibă nevoie de îndrumare în ceea ce privește modul de utilizare a acestora.

Încă o dată, serviciile de sănătate mintală și de sprijin psiho-social și alte servicii relevante pentru această populație trebuie să rămână disponibile în acest moment.

 Sursa:

https://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/news/news/2020/3/mental-health-and-psychological-resilience-during-the-covid-19-pandemic





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.