Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la COVID-19 și HIV

COVID-19 ȘI HIV

Urmează un rezumat al îndrumărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la COVID-19 și HIV:

  • Persoanele care trăiesc cu HIV care nu au atins supresia virală prin terapia antiretrovirală (ARV) pot avea un sistem imunitar compromis care îi lasă vulnerabili la infecții oportuniste și la progresia ulterioară a bolii.
  • În prezent, nu există dovezi care să sugereze că există un risc crescut de infecție și o severitate crescută a bolii pentru persoanele cu HIV. Știm că în timpul focarelor SARS și MERS au existat doar câteva cazuri de raportare a bolilor ușoare în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV.
  • Datele clinice actuale sugerează că principalii factori de risc de mortalitate sunt legați de vârsta înaintată și de alte comorbidități, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice și hipertensiune.
  • Unii oameni foarte sănătoși și tineri au dezvoltat, de asemenea, boli grave din cauza infecției cu coronavirus.
  • Persoanelor care trăiesc cu HIV, care își cunosc statutul de HIV, li se recomandă să ia aceleași precauții ca și populația generală (de exemplu, spălați-vă des pe mâini, igiena respiratorie, evitați să vă atingeți fața, distanțarea socială, solicitați îngrijiri medicale dacă sunteți simptomatic, auto-izolare dacă ați fost în contact cu cineva cu COVID-19 etc).
  • Persoanele care trăiesc cu HIV care iau medicamente antiretrovirale ar trebui să se asigure că au cel puțin 30 de zile de administrare a acestor medicamente, dacă nu, să aibă o aprovizionare de 3 până la 6 luni și să se asigure că vaccinările lor sunt la zi (vaccinuri antigripale și pneumococice).
  • De asemenea, trebuie luate în considerare recomandările privind utilizarea concomitentă a medicamentelor, inclusiv legate de furnizarea adecvată de medicamente pentru comorbidități (de exemplu, hipertensiune arterială, diabet), precum și de contracepție și terapia cu hormoni realizată în tranziția de gen.
  • De asemenea, este o oportunitate importantă pentru a vă asigura că toate persoanele care trăiesc cu HIV și care încă nu sunt pe ARV, vor iniția terapia ARV pentru a ajunge la suprimare virală.
  • Persoanelor care consideră că ar fi putut fi expuse riscului de contractare HIV, li se recomandă să încerce testarea pentru a se proteja împotriva progresiei infecției cu HIV și a complicațiilor cauzate de orice alte comorbidități.
  • Nu există dovezi că profilaxia pre-expunere la HIV (PrEP) împiedică contractarea COVID-19 sau că utilizarea sa va ajuta pacienții să se recupereze. Sursa: https://www.iapac.org/hiv-covid-19/





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.