Raportarea la o persoană seropozitivă – cuvânt cheie „normalitate”
- NU EXISTĂ „VICTIME SIDA”
Una dintre cele mai importante schimbări pe care ar trebui să le facem este aceea de-a înceta utilizarea termenului de „victimă” atunci când ne referim la oamenii care trăiesc cu HIV/SIDA. Numind o persoană cu HIV/SIDA victimă e același lucru cu a afirma că aceasta este neputincioasă în fața acestui virus/boli și prin urmare nu mai are nici o speranță. Din contră, ar trebui să utilizăm cuvinte care să evidențieze puterea și speranța celor care luptă împotriva HIV/SIDA.
- NU EXISTĂ „VICTIME NEVINOVATE ALE HIV/SIDA”
La începutul epidemiei – și chiar și astăzi, din păcate – era un lucru obișnuit pentru oameni să discute despre „victime inocente ale HIV/SIDA”, care au prins virusul „nu prin vina lor”, ci prin accidente medicale etc. Asta însă implică, că oricine altcineva care a fost infectat cu HIV în urma unui comportament periculos ori iresponsabil este un fel de autor vinovat care merită să sufere o moarte teribilă. Acest fel de judecată care îi împarte pe unii în nevinovați, iar peste alții aruncă vina, servește doar la creșterea stigmei asociate cu această boală îngrozitoare. Nimeni nu merită să aibă SIDA. Nimeni nu merită sufere.
- EXISTĂ DOAR OAMENI CU HIV/SIDA
Felul în care numești pe cineva este important. Un nume semnifică mai mult decât cuvintele utilizate, ele sugerează modul în care individul la care se face referire este văzut de grup. Oamenii sunt adesea confuzi cu privire la felul în care pot numi o persoană care trăiește cu SIDA. Dacă termenul de „victimă” este exclus, cum s-ar mai putea spune? Cei mai mulți spun simplu „persoană cu HIV/SIDA” ori „persoană care trăiește cu HIV/SIDA”. Aceste fraze și acronime ajută la menținerea umanității persoanei implicate, evitând reducerea acesteia la un diagnostic ori o condiție.
- NU ÎNTREBA O PERSOANĂ CUM S-A INFECTAT CU HIV
Este lipsit de tact să întrebi o persoană cum s-a infectat cu HIV. Această întrebare ar implica faptul că unele modalități de infectare sunt în regulă, iar altele nu. E ca și cum ai întreba pe cineva dacă este o victimă nevinovată ori dacă au meritat-o. Această întrebare nu are un scop real și stă în calea cunoașterii persoanei care trăiește cu HIV/SIDA
- FII TU ÎNSUȚI: COMPOARTĂ-TE NORMAL FAȚĂ CU PERSOANELE CE TRĂIESC CU HIV/SIDA
Acum că am stabilit că HIV/SIDA nu se transmite prin relații sociale, vă puteți relaxa în interacționarea cu persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA. Nu aveți de ce să vă temeți să dați mâna cu ele sau le să îmbrățișați. Tratați persoanele seropozitive cu respect și sensibilitate, nu cu mănuși de catifea. Este important, într-adevăr, să utilizăm un limbaj atent și respectuos, însă asta n-ar trebui să ne oprească în a lua contact cu persoanele cu HIV/SIDA.
Principala provocare este de-a nu ne purta diferit cu persoanele cu HIV/SIDA decât în mod normal. Când faci o încercare sinceră de-a cunoaște o persoană seropozitivă, intenția prietenoasă și onestă va avea mai mult impact decît câteva cuvinte adresate greșit.
Poate că știi pe cineva care trăiește cu HIV/SIDA – poate un prieten, ori o prietenă, poate un prieten de familie, și așa mai departe – și poate te întrebi cum va decurge relația voastră. Reamintește-ți că personalitatea acelei persoane nu s-a schimbat din cauza HIV/SIDA; are aceleași pasiuni, îi plac în continuare aceleași lucruri și aceleași îi displac, are același simț al umorului.
Lasă un răspuns