Povestea unei generații

Va invităm să vizionați un reportaj Digi24.ro care privește în retrospectivă povestea din spatele generației de copii infectați cu HIV  între 1988 și 1992 în spitalele din România.

Era numită de regimul comunist „boala Occidentului decadent”, iar existența ei pe teritoriul României era de neconceput. Cu toate acestea, acum 30 de ani, o echipă de medici punea primul diagnostic de SIDA din România. Doar patru ani mai târziu, cea mai mare epidemie de HIV din Europa avea să îmbolnăvească peste 13.000 de copii în spitalele româneşti. Sistemul medical aflat la pământ și lipsa cunoștințelor despre acest virus au făcut ca peste jumătate dintre cei infectați să moară în condiții mizere. Cei care au supraviețuit încă luptă, nu doar cu boala, ci și cu fricile și prejudecățile celor din jur. Un documentar care prezintă povestea ultimei moșteniri lăsate de Ceaușescu: generația HIV.

Conform estimărilor doctorilor, 13.000 de copii au fost infectați cu virusul HIV între 1988 și 1992 în spitalele din România. Peste jumătate dintre ei au reușit totuși să supraviețuiască, deși nimeni nu le dădea nicio șansă. Astăzi, au între 23 și 27 de ani, îi întâlnești la magazin sau în club, visează la o familie, la copii și nu vor decât să trăiască normal. Cei peste 6.000 de tineri bolnavi de HIV/SIDA sunt ultima moștenire lăsată de Ceaușescu României. (Sursa: Digi24.ro)

O generație din care doar jumătate a reușit să supraviețuiască. Faceți cunostință cu câteva dintre aceste persoane, oameni extraordinari care au învățat să uite, să ierte, să trăiască viața cu optimism și responsabilitate. O lecție de viață din care ne tragem singuri învățămintele.

Viața lor se sprijină pe asigurarea neîntreruptă a tratamentului ARV, un drept care este recunoscut legal, însă defectele sistemului românesc cauzează uneori și pauze în oferirea medicamentației atât de importante pentru persoanele care trăiesc cu HIV.

Campania „Vrem să trăim” amintește societății și autorităților că lipsa tratamentului este similara frangerii zborului lor, făcându-i să se simtă ca niște condamnați la moarte.

Campania „Vrem sa traim!” te invită să le susții dreptul la viata al persoanelor care trăiesc cu HIV.

Cum? Iată câteva modalități:

– publică mai departe clipul campaniei

– informează-te despre HIV și persoanele seropozitive

– vorbește-le prietenilor tăi despre această realitate

– implică-te în activitațile de voluntariat UNOPA

– susține activitatea organizației prin contribuții financiare

– bucura-te si pretuieste viata!





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.