Persoană seropozitivă…cum mă poziționez?

Relațiile sociale cu persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA nu te pun în pericol de-a contacta virusul. A fi în preajma lor, a le atinge, a le îmbrăţişa, ori a face oricare dintre lucrurile pe care le faci în general cu prietenii, nu prezintă nici un risc.

Dincolo de a fi conștienți de unele probleme de sănătate ori unele sensibilități pe care  persoanele seropozitive le-ar putea avea, nu este nevoie să învățăm nici un tip nou de comportament pentru a-l utiliza în interacționarea cu ele. Trebuie și merită să fie tratate cu același respect și umanitate, cu care în mod ideal, vom trata pe toți. Există totuși presupuneri greșite cu privire la situația unei persoane seropozitive, ce se spune ori ce se face în preajma unei persoane cu HIV/SIDA care pot provoca îndepărtare, ofensare, prejudecată, discriminare:

 • persoanele seropozitive sunt vinovate de ce li s-a întâmplat
 • persoanele seropozitive au comportamente la risc, iresponsabile
 • oricât aş încerca să mă potejez tot există un risc de infectare și sănătatea mea este în pericol dacă stau în preajmă
 • ar trebui să aibă paharul lui/ei sau să folosească un pahar de unică folosinţă
 • este o victimă, etc.sunt tolerant/ă dar nu vreau să mă expun cu el/ea în societate pentru că ceilalţi ar putea să gândescă depre mine că sunt infectat/ă

CUNOAȘTE PERSOANE CARE TRĂIESC CU HIV/SIDA

A cunoaște persoane care trăiesc cu HIV/SIDA ajută la umanizarea bolii și te ajută să vezi dincolo de cazuri, titluri, statistici.  HIV/SIDA nu este de fapt despre numere și grupuri de risc, ci este vorba despre oameni, prietenii și familie, colegi și persoanele care îi îngrijesc.

Cei mai mulți dintre noi se tem ori se simt nesiguri în situații nefamiliare. De asemenea, unii se pot simți inconfortabil în jurul lor, ori pot avea impresii greșite despre persoane  pe care nu le cunosc. Persoanele seropozitive, în mod eronat, pot părea înfricoșătoare.  O cale evidentă de-a rezola această problemă ar fi să cunoști o persoană care trăiește cu HIV/SIDA.

Este important să vă reamintiți că persoanele infectate cu HIV pot fi sănătoase și arată la fel ca oricine altcineva. Poate că aveți printre cunoștințe persoane cu HIV, însă nu știți acest lucru. N-ai cum să identifici care este statusul HIV al unei persoane decât dacă îți spune.

Cel mai probabil, ați putea întâlni persoane seropozitive voluntariind în organizații și instituții de profil, ori ați putea afla despre testimonialele acestora căutând pe internet (www.unopa.ro, facebook UNOPA – Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA)

3 răspunsuri la “Persoană seropozitivă…cum mă poziționez?”

 1. Baciu Vasile spune:

  daca stiu o persoana ce a avut contact sexual timp de 4 nopti ce sa fac?acea persoana stie si ea dar nu vrea sa mearga sa faca testul.pot face eu ceva?

 2. Barbu Dan spune:

  As vrea sa cunosc o fata seropozitiva unde as putea sa intru pe un grup si daca este?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.