Pacienţii seropozitivi din Bucureşti şi mai multe judeţe lăsaţi fără tratament

Comunicat de presă                                                                             București, 28.10.2011

De câteva zile pacienţii din Bucureşti merg la spital şi nu primesc deloc tratamentul antiretroviral. La fel se petrece şi la Petroşani, iar la Iaşi, Suceava, Botoşani tratamentul este insuficient. Lipsa tratamentului se va extinde rapid în aceste zile către o mare parte a ţării, mai multe judeţe anunţând că mai au tratament pentru câteva zile. Sute de pacienţi au întrerupt deja tratamentul în acest moment, cifra creşte cu fiecare zi, iar situaţia este una dramatică pentru că aceşti pacienţi sunt în situaţia de a ajunge în eşec terapeutic.
Cauza acestei situaţii este dată de întârzierea fondurilor necesare tratamentului, în hăţişul birocratic care caracterizează sistemul sanitar. Deşi în data de 13 octombrie 2011 s-au suplimentat fondurile Programului Naţional de Tratament al Persoanelor cu Infeţie HIV/SIDA cu 33 milioane Ron, aceşti bani nu au plecat până acum către spitale, din motive pe care nu le cunoaştem.
“Facem un apel şi pe acestă cale la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să urgenteze transmiterea noilor bugete către spitale. Cu fiecare zi de întârziere şi de întrerupere a tratamentului persoanele seropozitive îşi pierd sănătatea, pierd lupta cu boala, pierd ani din viaţă. Facem un apel la autorităţi să pună în aplicare acele soluţii care se cunosc pentru ca această dramă şi spaimă continuă pentru pacienţii seropozitivi să înceteze. Deşi avem cei mai buni specialişti, deşi avem experienţa unui program de tratament care a mers foarte bine, România a devenit exemplul negativ al Europei prin aceste întreruperi repetate ale tratamentului din ultimii doi ani”,  ne-a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

În prezent, terapia medicamentoasă oferă persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA  șansa unei vieți normale, condiţia esenţială fiind administrarea tratamentului prescris de medic, fără întreruperi. Respectarea schemei terapeutice și accesul neîntrerupt la tratament sunt elementele cheie pentru creşterea speranţei de viaţă.

Biroul de Presă UNOPA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.