Pacientii cu HIV/SIDA din Romania – fara tratament, fara sperante

Medicamentele pentru pacientii seropozitivi din Romania s-au epuizat in peste 15 judete, iar restul judetelor vor epuiza stocurile in aceasta saptamana. Subfinantarea programului de tratament, intarzierea cu peste o luna a fondurilor, procedurile foarte grele de achizitie, lipsa de responsabilitate fata de pacienti au condus la cea mai mare criza a tratamentului pentru acesti bolnavi din ultimii 8 ani. Continuitatea tratamentului este vitala pentru persoanele seropozitive, intreruperea tratamentului inseamna pierderea sansei unor ani dintr-o viata oricum scurtata de boala.

Dupa intreruperea tratamentului in jumatate din tara din prima jumatate a lunii aprilie 2009, rezolvata pentru 3 saptamani prin alocarea unor fonduri  de catre CNAS, pacientii seropozitivi sunt acum in situatia de a intrerupe tratamentul mai mult de doua saptamani. CNAS a dat drumul la filele de buget pe anul 2010, pentru toate programele nationale vineri, 14 mai, desi ele trebuiau sa plece inca din luna martie. Pentru banii acestia spitalele trebuie sa deruleze procedura de achizitie publica, in consecinta medicamentele nu au cum sa ajunga la pacienti mai devreme de cel putin 3 saptamani, in conditiile in care toate rezervele spitalelor se epuizeaza saptamana aceasta. In acest moment peste 1000 de pacienti nu mai au tratamentul ARV, iar restul pana la 7000 aflati in tratament il vor intrerupe curand.
Conducerea UNOPA s-a intalnit astazi cu Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dl. Nicolae Lucian Duta, cerand solutii urgente pentru pacientii care acum nu mai au tratament. Conducerea CNAS a ridicat neputincioasa din umeri, aruncand vina pentru subfinantarea programului si pentru intarzierea fondurilor asupra Ministerului Finantelor, care nu a virat la timp banii colectati pentru CNAS. Am primit promisiunea ca de la CNAS va pleca o instructiune catre casele judetene si spitale in care se va recomanda  achizitia tratamentului prin procedura achizitiei de urgenta, permisa de Legea Achizitiilor Publice, pentru ca pacientii sa aiba acces imediat la tratament. Totodata in curand se va da drumul achizitiei centralizate a tratamentului de catre CNAS, care ar rezolva problemele de management local al achizitiilor si ar conduce la preturi mai mici pentru tratament.
S-a discutat si despre faptul ca banii alocati acum pentru tot anul 2010 nu ajung decat pentru maxim 4 luni, practic s-a finantat cam 60% din bugetul necesar. Presedintele CNAS nu a putut sa ofere un raspuns la intrebarea despre ce se va intampla peste 4 luni, ne-a “consolat” spunandu-ne ca ca si cei cu cancer, cu TBC, toate celelalte programe nationale sunt in situatia asta.
“Ne-am intors in urma cu 15 ani, la perioada neagra de care credeam ca am scapat. Atunci pacientii erau ingroziti de perspectiva mortii, pentru ca nu aveam tratament. Acum este la fel, tot ce s-a facut in ultimii 8 ani, toata aceasta generatie de tineri seropozitivi care lupta de 20 de ani cu boala, totul se naruie. Toate visele, toate sperantele, toate planurile pacientilor cu HIV se naruie in conditiile lipsei tratamentului. Intreruperea mai mare de cateva zile a schemei terapeutice conduce la esecul schemei de tratament, acesta devine ineficient. Pacientul trebuie reevaluat, facute testele de rezistenta, pentru a vedea ce tratament mai este eficient. Chiar daca ar fi bani sa se faca asta, desi nu sunt, pentru multi nu va mai fi nici o solutie”, ne-a declarat Cristian Rosu, Presedintele UNOPA.
“Facem un apel disperat la  managerii spitalelor din tara care trebuie sa achizitioneze tratamentul, sa isi asume procedura achizitiei de urgenta, sa comande rapid tratamentul ARV astfel incat intreruperea tratamentului sa fie doar de cateva zile. Facem apel la ei, sa fie responsabili si sa aduca imediat tratamentul pentru pacientii nostri. Ordonanta 34/2006, art. 122 le permite sa asigure tratamentul de urgenta si situatia aceasta chiar este o urgenta. La fel, cerem managerilor de spital sa asigure tratamentul pentru toti pacientii, sa cheltuie din fondurile alocate atat cat este necesar pentru tratamentul tuturor pacientilor seropozitivi, pana in momentul cand se epuizeaza toti banii. Vom vedea ce vom face cand se vor epuiza fondurile, dar pana atunci tratamentul trebuie sa ajunga pentru toti. Nu putem alege cine sa primeasca tratament si cine nu, nu putem ca din 100 de pacienti sa dam tratament numai la 60 ca sa ne ajunga banii pana in decembrie, asa cum cere Casa Nationala spitalelor , impunandu-le sa se incadreze in bugetul alocat” a declarat Iulian Petre – Director Executiv UNOPA.
Judetele unde pacientii ne-au semnalat intreruperea tratamentului sunt: Arad, Timis, Hunedoara, Sibiu, Brasov, Mures, Dolj, Olt, Valcea, Arges, Prahova, Suceava, Neamt, Vrancea, Bucuresti. Nu avem date din toate judetele, dar calculele arata ca situatia se va generaliza la nivelul tuturor judetelor in curand, daca nu se achizitioneaza tratamentul in procedura de urgenta.

Biroul de Presa UNOPA
0724 355 878





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.