Negi genitali (Human Papilloma Virus – HPV) condiloame, veruci veneriene, creastă de cocoş
MOD DE TRANSMITERE
- contact sexual neprotejat – vaginal, anal sau oral
- simplul contact cu pielea din zona pubiană (“petting”)
- de la mamă infectată la făt
- accidental, prin ustensile chirurgicale nesterilizate sau prin contactul cu lenjeria infectată (dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a fundamenta aceste idei)
- reinfectarea – este suficient să te scarpini în zona infectată şi apoi să atingi alte zone sănătoase pentru a transmite virusul – sau este suficient, în timpul băii sau a duşului, să freci cu mâna zona infectată şi apoi alta zona
SIMPTOMATOLOGIE
- excrescenţe (veruci sau condiloame) în zonele genitale – vulvă, penis, perineu, anus, de culoare gri, roz sau roşu viu, de consistenţă moale
- nu sunt întotdeauna vizibile (foarte mici, imposibil de văzut cu ochiul liber sau sunt situate în zone inaccesibile vederii şi astfel persoană infectată nu este conştientă de faptul ca este infectată şi, cu atât mai puţin, ca poate transmite infecţia)
- la femei pot apărea pe vulvă – zona pubiană, labiile mari, labiile mici – sau zona perianală dar şi în interiorul vaginului, pe colul uterin sau în uretră. Manifestările, atunci când apar, sunt reprezentate prin mâncărimi, arsuri sau scurgeri vaginale sau uretrale anormale.
- la bărbaţi pot apărea pe pielea penisului, pe preput, pe gland, pe fren (“aţa” penisului) şi în zona perianală dar şi în interiorul uretrei. Manifestările, atunci când apar, sunt reprezentate prin scurgere uretrală şi, eventual, dureri în timpul urinării.
Atât la femei cât şi la bărbaţi pot apare semne ale infectării în zona anală sau în interiorul anusului, atât datrorita extinderii infecţiei (reinfectare) cât şi contactelor sexuale anale neprotejate.
EVOLUŢIE
Perioada de incubaţie a virusului Human Papilloma este cuprinsă între 2 săptămâni şi 8 luni, în medie 10 săptămâni.
Multiplicarea virală şi apariţia negilor genitali (condiloamelor) începe de obicei la un interval de 3 – 6 luni după infectare.
Zonele afectate sunt zona pubiană, vulvă, vaginul, penisul şi zona anală. Uneori pot apare leziuni şi în zona orală în urma unui contact sexual oral.
COMPLICAȚII POSIBILE
- la femei această infecţie este considerată principala cauza a cancerului de col uterin, iar la bărbaţi poate cauza cancer anal.
- riscuri= transformarea unora dintre aceste leziuni, aflate în zona colului uterin, în leziuni canceroase, dacă nu sunt tratate.
- sarcină – negii din vagin fac ca acesta să să fie mai puţin elastic şi astfel apar probleme la naştere
-copiii pot fi infectaţi la naştere
Nu există (încă) tratament care să ducă la vindecare.
20 – 30 % din infecţii revin spontan în decursul primelor 6 luni după infecţie.
Se acţionează doar asupra leziunilor, pentru distrugerea lor prin:
- aplicarea locală a unor substanţe
- crioterapie (distrugerea prin frig)
- electrocauterizare (distrugerea prin căldură)
- folosirea bisturiului electric (distrugerea prin arc electric)
- folosirea laserul
iar metoda este aleasă de medicul specialist.
Important de reținut este faptul că există un vaccin ce oferă imunitate împotriva tulpinilor HPV responsabile de cancerul de col uterin sau cancerul anal/cancerul penian.
Recomandări: Dacă prezentați unul sau mai multe simptome enumerate mai sus, vă rugăm să consultați medicul de familie/ cabinet dermato-venerologie sau să vă prezentați la Camera de Gardă a unui spital de Boli Infecţioase.
Lasă un răspuns