Manual de bune practici pentru jurnalişti în relatarea despre HIV/SIDA

Limbajul/cuvintele folosite referitor la HIV/SIDA formează opinia publică, percepţia şi atitudinile faţă de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. De aceea, cuvintele trebuie să fie constructive, să combată miturile şi stereotipurile şi să nu creeze prejudecăţi.

Când relataţi despre HIV/SIDA, folosiţi un limbaj direct şi fără prejudecăţi. Termenii şi tonul pe care le veţi folosi în legătură cu HIV/SIDA pot foarte uşor promova victimizarea, discriminarea sau stigmatizarea. Alegeţi-vă cuvintele cu atenţie sau întrebaţi persoanele care trăiesc cu HIV care sunt cele mai potrivite concepte/termeni!

Sfat pentru jurnalişti: o modalitate eficientă de a vă verifica stilul de a scrie este de a cere altcuiva să vă citească şi să vă comenteze materialul. În raportarea subiectelor legate de HIV/SIDA, cea mai eficientă metodă de verificare este să cereţi unei persoane seropozitive HIV să vă citească şi să vă comenteze materialul.

Dacă acest lucru nu este posibil, puteţi ruga pe cineva care lucrează cu persoane seropozitive HIV să vă citească materialul. UNOPA vă stă la dispoziţie la tel./fax 021-2109089 sau prin e-mail la unopa@unopa.ro.

Download informatia completa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.