Integrarea socio-profesionala a persoanelor seropozitive din Romania va fi sprijinita de catre Federatia UNOPA in cadrul unui proiect cofinantat din FSE prin POSDRU

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) organizeaza Conferinta de Lansare a proiectului “Integrarea socio – profesionala a persoanelor seropozitive din Romania”, Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Evenimentul va avea loc in data de 20 martie 2009, intre orele 10.00 – 11.30 la Hotel Ibis Parlament, str. Izvor 82-84, Sala Eminescu.

Cu aceasta ocazie vor lua cuvantul:

  • dna Dr. Mariana Mardarescu – Coordonator al Compartimentului de Evaluare şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA în România – INBI “M.Balş”;
  • dl. Eduard Petrescu – Coordonator National UNAIDS;
  • un reprezentant al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale / AMPOSDRU;
  • un tanar seropozitiv.

Proiectul este implementat de catre Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) in colaborare cu organizatii de persoane seropozitive din 17 judete ale tarii si din Bucuresti. Proiectul are o durata de 30 de luni, incepand cu ianuarie 2009 pana in iunie 2011, valoarea totală a proiectului este estimată la 5.152.787,00 Lei (fără TVA) din care: valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordată din FSE este de 4.167.863,46 lei (82,65 %), valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile acordată din bugetul naţional este de 874.923,54 lei (17,35 %), contribuţia eligibilă a Beneficiarului 110.000,00 lei (2,13%). 

Obiectivul general al proiectului este cresterea gradului de integrare socio-profesionala pentru persoanele seropozitive din Romania. 
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. La sfarsitul proiectului a crescut gradul de formare si pregatire pentru specialistii care furnizeaza servicii de consiliere si orientare scolara/profesionala persoanelor seropozitive din Romania.
  2. La sfarsitul proiectului a crescut capacitatea de a ocupa un loc de munca la un numar de peste 1000 tineri seropozitivi.
  3. La sfarsitul proiectului a crescut nivelul de informare al angajatorilor din Romania cu privire la drepturile si nevoile persoanelor seropozitive.

Prin acest proiect, prin intermediul a peste 20 de asociatii de persoane seropozitive din toata tara, ne propunem derularea unor activitati adresate direct unui grup foarte vulnerabil din Romania, adica grupul persoanelor seropozitive, care numara in acest moment peste 10000 de persoane, dintre care peste 7000 sunt tineri cu varsta intre 18-22 ani. Acest grup este expus in mod direct stigmatizarii sociale si discriminarii, inregistreaza un handicap educational crescut din cauza abandonului scolar cauzat de discriminare, stigmatizare si boala, ceea ce conduce la imposibilitatea accesarii unui loc de munca. Prin acest proiect ne propunem sa oferim unui numar de tineri seropozitivi posibilitatea unei pregatiri vocationale adecvata abilitatilor si nevoilor lor pentru a se putea integra profesional. Totodata vom oferi servicii de training specialistilor care lucreaza in institutii care ofera servicii directe persoanelor seropozitive, in directia cresterii gradului de formare si instruire in ceea ce priveste consilierea si orientarea scolara/profesionala a persoanelor seropozitive. Tot in acest sens vom desfasura campanii nationale de informare a angajatorilor cu privire la nevoile si drepturile persoanelor seropozitive pe piata muncii, campanii de combatere a discriminarii si stigmatizarii persoanelor seropozitive la locul de munca. Aceste activitati vor fi derulate de 20 de asociatii ale persoanelor seropozitive din toate regiunile tarii. 

Acest proiect contribuie la atingerea obiectivului general al POS DRU prin asigurarea de oportunitati sporite pentru participarea pe piata muncii pentru un numar de peste10.000 persoane seropozitive din Romania. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.