Informatii prevenire

In orice cuplu viata sexuala joaca un rol important. Sexul este distractiv si sanatos, dar partenerii trebuie sa fie constienti ca viata sexuala implica si responsabilitate. Fiecare partener are un rol important in asigurarea unei vieti sexuale sanatoase. Fara responsabilitate sexul poate avea ca rezultat o sarcina nedorita sau o infectie cu transmitere sexuala.

HIV este probabil cea mai cunoscuta infectie cu transmitere sexuala. Dar HIV se poate transmite si pe alte cai, in afara de cea sexuala.

 

Ce este HIV? 

HIV (Virusul Imunodeficientei Umane) este un virus care afecteaza anumite celule ale sangelui – celulele albe (limfocite CD4)  care ne protejeaza Impotriva infectiilor.

 

Ce este SIDA? 

Cand numarul de limfocite CD4  scade, imunitatea este serios afectata si organismul nu se mai poate apara impotriva altor virusuri, ciuperci, bacterii. In acest mod infectia cu HIV evolueaza  la stadiul de SIDA – Sindromul Imunodeficientei Dobandite. SIDA nu reprezinta o singura boala ci un complex de boli diferite, la care un organism normal ar face fata fara probleme, dar care la persoanele infectate cu HIV au o alta evolutie.

 

Evolutia infectiei cu HIV

Infectia cu HIV evolueaza diferit la fiecare persoana. In multe cazuri, ca rezultat al cresterii rapide a numarului de virusi din organism, apar simptome care sunt in mod normal asociate cu gripa, la cateva zile sau saptamani dupa infectare. Atunci este recomadat sa consultati un medic. Adesea insa nimic nu pare sa se intample pentru o perioada mare de timp, totusi, virusul continua sa slabeasca sistemul imunitar.

Infectia cu HIV este incurabila. Daca terapia atiretrovirala este inceputa in momentul oportun, atunci sansele sunt mari ca incarcatura de virus din organism sa fie mentinuta la un nivel minim, astfel aparitia SIDA este intarziata cu multi ani si posibil, chiar prevenita. In concluzie este important ca diagnosticarea HIV sa se faca cat mai devreme si terapia sa fie Inceputa la momentul optim.

 

Cum se transmite HIV ?

Pentru  ca riscul de infectare sa existe este necesara prezenta anumitor fluide care contin virusul (sange, plasma, lichid vaginal, sperma) si de asemenea trebuie sa existe o cale de intrare a virusului in organism, pielea reprezentand o bariera naturala Impotriva virusului.

HIV se transmite prin:

– contact sexual fara prezervativ

– folosirea in comun a echipamentelor de injectare

pentru droguri

– o mama seropozitiva isi poate infecta copilul in timpul sarcinii, nasterii sau in timpul  alaptarii.

– daca cineva se raneste cu un ac de seringa, un bisturiu, o forfecuta care a fost folosita de o persoana seropozitiva, exista un risc de infectare.

 

Cum nu se transmite HIV ? 

– Sarut, inclusiv sarutul frantuzesc

– Contact sexual protejat

– Lucrand cu o persoana seropozitiva sau stand langa o persoana seropozitiva

– Atingerea obiectelor pe care le foloseste o persoana infectata: pix, caiet, carte, telefon etc.

– Prin intepatura sau muscatura de insecta

– Folosirea in comun a toaletei

– Luand masa cu o persoana seropozitiva sau facand alte lucruri din viata de zi cu zi

– Vesela utilizata In comun cu o persoana infectata HIV, acelasi sapun, prosop pentru a ne sterge pe fata si maini.

– Imbratisand o persoana seropozitiva sau dand mana cu ea

– Tuse sau stranut, deci prin aer

– Bai, bazine, adica prin apa

– Relatii sociale

HIV nu poate supravietui In aer liber, ceea ce face imposibila transmiterea In mediu!

 

PREVENIRE 

Pentru a te proteja Impotriva infectiei cu HIV trebuie sa tii cont de regulile sexului fara riscuri si niciodata sa nu folosesti seringi nesterile daca esti consumator de droguri.

 

Cand ar trebui sa ma testez? 

Un test HIV este util si recomandat in urmatoarele situatii:

 • Dupa o situatie cu risc de infectare (vezi caile de transmitere)
 • La Inceputul unei sarcini
 • Daca esti intr-o relatie stabila si te gandesti sa renunti la prezervativ

Atunci cand suspectezi ca te-ai infectat, cere sfatul unui medic si testeaza-te. Daca testul este pozitiv este important sa iti informezi partenerul sau persoanele cu care ai intretinut relatii sexuale ocazionale. Poti opta pentru a fi sprijinit in dezvaluirea statutului tau de catre medic, psiholog, etc.

Un test HIV se poate face la minin doua saptamani din momentul in care ai fost intr-o situatie cu risc de infectare, mai devreme acesta nefiind relevant. Insa doar dupa 3-6 luni cineva poate sa fie sigur ca nu s-a infectat. Aceasta este perioada de timp dupa care putem fi siguri ca organismul a dezvoltat anticorpi, care sunt detectati in cazul testului HIV.

  

SEXUL FARA RISCURI (SAFER SEX)

De fiecare data cand intretii relatii sexuale intamplatoare sau ai „aventuri de-o noapte” este important  sa practici sexul fara riscuri (Safer sex), adica sa folosesti prezervativul In timpul contactului sexual (vaginal sau anal)  iar in cazul sexului oral sa previi intrarea secretiilor genitale in gura. In plus prezervativul va proteja si impotriva unei sarcini nedorite.

Practicarea sexului lipsit de riscuri este importanta si atunci cand incepi o relatie.  In aceasta situatie, dupa aproximativ 3 luni in care ati practicat sexul lipsit de riscuri, ambii parteneri ar trebui sa isi faca un test HIV. Daca rezultatul testului este negativ pentru ambii parteneri si ambii sunt 100% fideli , puteti opta pentru intreruperea masurilor ce tin de safer sex.

In situatia in care unul dintre parteneri devine infidel sau exista indoieli cu privire la fidelitatea celuilalt partener, este obligatoriu sa reveniti la practicarea sexului fara riscuri.

Masuri suplimentare trebuie luate atunci cand unul dintre parteneri este consumator de droguri injectabile.

 

 

 

Test de auto-evaluare confidentiala

 

Test de auto-evaluare confidenţială a comportamentului de risc. Gândindu-vă la experienţa dumneavoastră de viaţă şi având în vedere că HIV are o perioadă lungă de incubaţie, aţi fost vreodată în următoarele situaţii:

1. V-aţi făcut tatuaje?
(Da=10, Nu=0)

2. Aţi făcut transfuzii de sânge?
(Da=10, Nu=0)

3. Aţi suferit o intervenţie medicală ce a presupus contactul cu sângele dumneavoastră a instrumentarului ce ar fi putut să nu fie steril (ex. vaccine, intervenţii stomatologice etc.)?
(Da=10, Nu=0)

4. Aţi utilizat droguri injectabile?
(Da=10, Nu=0)

5. Aţi avut vre-un partener sexual care a fost activ sexual înainte de relaţia cu dumneavoastră?
(Da=10, Nu=0)

6. V-aţi despărţit o perioadă de partener, pentru ca apoi să reveniţi la o relaţie sexuală cu acea persoană?
(Da=10, Nu=0)

7. Dumneavoastră sau partenerul, aţi avut vreo infecţie cu transmitere sexuală (BTS)?
(Da=10, Nu=0)

8. Aţi fost virgin(ă) când v-aţi căsătorit (dacă sunteţi necăsătorit, mai sunteţi virgin(ă))?
(Da=0, Nu=10)

9. Partenerul dumneavoastră a fost virgin când v-aţi căsătorit sau aţi început relaţia?
(Da=0, Nu=10)

10. Folosiţi corect prezervativul, de fiecare dată când faceţi sex?
(Da=0, Nu=10).
Pentru orice test care totalizează mai mult de 0 puncte, este indicat să vă faceţi testul HIV. Pentru informaţii despre centrele de testare, click aici.

4 răspunsuri la “Informatii prevenire”

 1. Marian spune:

  Sida traieate in animale, adica daca injectezi o gaina cu sange infectat cu sida, gaina poate face Sida?

 2. Symo spune:

  Bună seara
  Dacă am virusul HIV și am făcut sex neprotejata dar partenerul nu a ejaculat în interior este posibil sa ia virusul?

  • admin spune:

   Daca ai viremia nedetectabila(sub 50 de copii/ml de sange) atunci nu poti transmite prin contact sexual neprotejat. Daca nu ai viremia nedetectabila, atunci poti transmite in urma contactului neprotejat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.