Informații generale despre COVID-19

COVID-19 este o boală nouă care poate afecta plămânii și căile respiratorii. Este cauzată de un nou coronavirus numit SARS-CoV-2.

Printre simptomele COVID-19 se numără tuse, temperatură ridicată și dificultăți de respirație. Aceste simptome sunt similare cu alte boli care sunt mult mai frecvente, cum ar fi răceala și gripa, astfel încât dacă nu sunteți sigur, trebuie să vă adresați medicului dvs. Nu vizitați cabinetul medicului fără o programare sau nu vă prezentați la o cameră de urgență decât dacă vă confruntați cu o situație care poate pune viața în pericol.

Printre persoanele cu risc crescut de infecție cu SARS-CoV-2 se numără cele cu afecțiuni medicale pre-existente, incluzând astmul, bolile pulmonare cronice, diabetul și bolile de inimă. Cu toate acestea, cazurile COVID-19 la persoane care nu prezintă aceste condiții sunt în curs de documentare. Mai mult, deși indicațiile inițiale păreau să sugereze un risc mai mare pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cazuri de COVID-19 au fost confirmate si la persoanele sub 60 de ani.

În prezent nu există un tratament specific pentru COVID-19. Antibioticele nu ajută, deoarece nu funcționează împotriva virusurilor. Protocoalele curente de management clinic vizează ameliorarea simptomelor COVID-19 până la recuperarea pacientului.

Astfel, pacienții cu simptome sunt încurajați să se auto-carantineze timp de 14 zile și să caute testarea COVID-19 prin mijloace puse la dispoziție de către autoritățile de sănătate publică locale. Măsuri simple, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun pot ajuta la oprirea virusurilor precum COVID-19 să se răspândească.

Urmează o listă de recomandări de sănătate publică pentru a evita contractarea sau transmiterea COVID-19:

 • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun (timp de 40-60 de secunde)
 • Spălați-vă întotdeauna pe mâini când ajungeți acasă sau la serviciu.
 • Folosiți un gel dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool (timp de 20-30 de secunde) dacă nu sunt disponibile săpunul și apa.
 • Acoperiți-vă gura / nasul cu un șervețel sau cu mâneca (nu cu mâinile) atunci când tușiți / strânutați
 • Puneți șervețelele uzate în coșul de gunoi imediat și spălați-vă mâinile după aceea
 • Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura dacă mâinile nu sunt curate
 • Evitați contactul apropiat cu persoanele care prezintă simptome de coronavirus
 • Călătoriți cu transportul public doar dacă aveți nevoie și lucrați de acasă, dacă puteți
 • Evitați activitățile sociale, cum ar fi mersul la baruri, restaurante, teatre și cinematografe
 • Evitați evenimentele cu grupuri mari de oameni, respectând îndrumările oficiale de sănătate publică
 • Nu primiți vizitatori acasă, inclusiv prietenii și familia

Vă rugăm să luați orice alte măsuri de precauție, recomandate de autoritatea de sănătate publică locală și de oficialii guvernamentali.

Acest lucru este valabil în special în ceea ce privește distanțarea socială, ceea ce impune evitarea adunărilor mari și menținerea unei distanțe de 2 metri față de oameni.

Distanțarea socială urmărește să reducă șansa de contact cu persoane care știu sau nu știu ca sunt infectate cu COVID-19.

Sursa: https://www.iapac.org/hiv-covid-19/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.