Ia-ti tratamentul! Bucura-te de viata!

JUSTIFICAREA PROIECTULUI

Dupa cum se cunoaste tratamentul  antiretroviral (ARV) este una dintre cele mai importante progrese inregistrate de medicina in ultimele decade. O data cu instituirea tratamentului ARV putem aprecia ca speranta de viata a unui pacient infectat HIV aflat sub medicatie ARV este  foarte lunga, fiind apreciata de unele studii ca fiind aproape egala cu a persoanei seronegative pentru persoanele care se infecteaza acum. De asemenea tratamentul ARV conduce la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA. In Romania incepand cu anul 2002 accesul la tratament este gratuit pentru toti cei care se califica, fara nici un fel de discriminare, conform Legii 584/2002. Programul de tratament este coordonat de catre Ministerul Sanatatii si este finantat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
In Romania traiesc in prezent peste 10 000 de persoane diagnosticate cu infectie cu virusul HIV, din care peste 8000 sunt in tratament ARV. O mare parte dintre aceste persoane fac parte din generatia de copii infectati in perioada 1988-1990 in sistemul sanitar si se afla in tratament ARV de peste 10 ani de zile. Perioada lunga de tratament, perioada lunga de lupta cu boala, fac ca aceste persoane sa fie vulnerabile si sa necesite sprijin si sustinere continua pentru a se asigura succesul in lupta cu virusul HIV. In ultimii ani se constata o crestere alarmanta a numarului de persoane seropozitive care au probleme in aderenta la tratament si ajung in esec terapeutic. Aceasta situatie se suprapune acum si peste desele intreruperi ale accesului la tratament din cauza lipsei bugetului necesar si ale unui management defectuos ale programului de tratament HIV.

Proiectul de fata isi propune continuarea proiectului cu acelasi nume derulat de UNOPA in perioada 2009 – 2010 cu sprijinul Companei Bristol-Myers Squibb, care presupus facilitatea comunicarii intre pacientii seropozitivi, medici, psihologi si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti intr-o abordare cuprinzatoare, menita sa asigure o informare cat mai completa si corecta a pacientilor cu privire la tratamentul ARV, efecte secundare, sanatatea reproducerii, protectie sociala. In cadrul proiectului au avut loc 6 intalniri cu pacientii in orasele: Tg. Mures, Constanta, Craiova, Petrosani, Bucuresti, Timisoara.

Proiectul a fost unul foarte apreciat, de aceea consideram ca el trebuie extins in aceeasi maniera, prin colaborarea intre asociatiile de pacienti, medici si psihologi in directia informarii corecte a pacientilor, spre o mai buna aderenta la tratament si pentru succes in lupta cu virusul HIV.

Scurta descriere a proiectului:

Scopul proiectului este acela de a asigura o calitate a vietii crescuta pentru persoanele seropozitive din Romania, prin succes terapeutic si integrare sociala.

Obiectivele proiectului:
O1 – Cresterea aderentei la tratamentul ARV in randul persoanelor seropozitive din 7 judete ale tarii, prin intalniri cu pacientii organizate de catre UNOPA, cu participarea persoanelor infectate si afectate de HIV, cu participarea medicilor specialisti, a psihologilor si reprezentantilor asociatiilor de pacienti
O2 – Cresterea gradului de integrare sociala a persoanelor seropozitive din Romania, prin actiuni de informare locale si prin campania nationala cu ocazia Zilei Mondiale SIDA, 1 Decembrie.

Activitati:
Obiectivul 1:
Activitatea 1: Organizarea unui numar de 7 intalniri cu persoanele seropozitive, in urmatoarele judete si perioade:
– Bacau
– Giurgiu
– Suceava
– Botosani
– Neamt
– Vaslui
– Galati

La o intalnire vor participa minim 30 de persoane infectate cu virusul HIV si apartinatori interesati de tratamentul celor pe care ii au in grija, cel putin un medic infectionist, un psiholog, reprezentantii UNOPA si ai asociatiei de pacienti, alti invitati. Intalnirea va dura aproximativ 3 ore, se vor aborda teme legate de aderenta la tratament, de tratament, de efecte secundare, de prevenire a transmiterii de la mama la fat, de santatea reproducerii, de protectie sociala. Intalnirile se vor desfasura sub forma unui dialog, moderat si animat de reprezentantul UNOPA.

Judetele au fost selectate in functie de numarul de pacienti si astfel incat sa nu se suprapuna cu judetele unde am desfasurat in 2010 astfel de intalniri. Perioadele au fost stabilite in maniera de mai sus pentru ca va trebui sa tinem cont si de programul medicilor pe care ii vom invita la aceste intalniri, pentru a stabili data exacta.

Obiectivul 2:
Activitatea 2: Realizarea unui pliant de informare si tiparirea intr-un numar de 50000 exemplare.
Pliantul va contine informatii despre HIV/SIDA, caile de transmitere si prevenire, mesaje de informare in directia combaterii stigmei si discriminarii, va fi destinat comunitatii si va fi distribuit cu ocazia evenimentelor publice si a campaniilor de informare. Pliantul va fi de format A4, biguit in 3.

Activitatea 3: Conferinte de presa organizate in cele 7 judete unde au loc intalnirile cu pacientii seropozitivi, in cadrul carora sa se prezinte problemele persoanelor seropozitive semnalate in cadrul intalnirilor. Conferintele se vor desfasura ulterior intalnirilor cu pacientii.
La aceste evenimente vor participa reprezentantii UNOPA, ai asociatiei de pacienti, medic, psiholog, alti invitati, iar prin aceste evenimente se va urmari sensibilizarea autoritatilor si a opiniei publice in directia cresterii accesului la servicii medicale, la tratament, la protectie sociala pentru pacientii seropozitivi. Totodata vor fi transmise mesaje legate de prevenirea HIV/SIDA. Conferinta de presa va fi urmata de o campanie de informare stradala, de catre voluntarii asociatiei de pacienti, in cadrul carora se vor imparti pliante informative si eventual prezervative.

Activitatea 4: Campania Nationala ocazionata de Ziua Mondiala SIDA – 1 Decembrie 2011. Aceasta activitate este o activitate traditionala a UNOPA, se va desfasura in 20 de judete si va cuprinde cel putin o masa rotunda cu autoritatile si mass – media, precum si evenimente stradale de constientizare si informare a opiniei publice cu privire la HIV/SIDA.
Activitatile se vor desfasura in jurul datei de 1 decembrie de catre minim 20 de asociatii ale persoanelor seropozitive, sprijinite de UNOPA in acest sens.

4 răspunsuri la “Ia-ti tratamentul! Bucura-te de viata!”

 1. Liviu spune:

  Credeti ca, viata noastra mai are rost dupa ce afli ca suferi de o infectie cu virusul Hiv?😢😟😢😟😢😟

  • admin spune:

   Sunt mii de oameni care isi traiesc viata normal, in ciuda diagnosticului. Exista sanse foarte mari pentru a te bucura de toate de care se bucura orice om. Daca doresti sa vorbim mai multe despre asta, te invit sa ne contactezi telefonic!

 2. Ciprian spune:

  Buna ziua ma scuzati ca va deranjez .Sunt infectat cu hiv si nu stiu cum sa procedez sa imi iau tratament deoarece nu
  Am loc de munca domni doctori mai refuzat total .Multumesc frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.