HIV STREET ART ajunge la Vama Veche

HIV STREET ART, o campanie de informare și educare… ALTFEL, ajunge în 31 iulie-3 august la Vama Veche

Campania de informare HIV Street Art se adresează în special tinerilor, categoria de populație cu risc major de infectare cu HIV. Pentru ca ei să fie bine și corect informați cu privire la această afecțiune, dar și pentru a conștientiza nevoia testării HIV, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA(UNOPA), în parteneriat cu Centrul Regional HIV/SIDA Constanța derulează la Vama Veche, în perioada 31 iulie—3 august 2014, etapa locală a Campaniei naționale de informare și educare HIV STREET ART.

HIV STREET ART este un proiect inovator și diferit de toate proiectele de până acum.

Arta urbană a fost aleasă drept instrument de transmitere a mesajului pentru că, prin imagini vizuale, mesajul este mai accesibil și de impact, arta urbană, sub toate formele ei, de la graffiti, street dance, până la teatrul de stradă identificându-se cu publicul țintă.

HIV STREET ART se adresează atât tinerilor expuși la risc — cei care au contacte sexuale neprotejate, au multipli parteneri sexuali, sunt homosexuali, sunt consumatori de droguri injectabile, și-au făcut tatuaje sau au avut de curând boli cu transmitere sexuală (BTS), cât și tuturor celorlalți tineri care trebuie să ia decizii în cunoștință de cauză.

HIV STREET ART este, de fapt, o POVESTE! Povestea unei tinere infectate cu HIV! Această poveste este transpusă, cu ajutorul graffiti, pe 5 panouri care ilustrează etapele vieții tinerei, de la comportamentul la risc, testare, aflarea diagnosticului, stigmatizarea și autoizolarea, și până la acceptarea bolii și a tratamentului care o vor duce către o viață normală, cu o familie fericită și cu copii sănătoși.

Panourile se vor afla, pe perioada campaniei, pe plajă, în zona Centrului de Salvamari de lângă Restaurant Corsaru. Cele 5 panouri de graffiti cu scene din viața tinerei vor fi expuse, urmând ca al șaselea panou să fie creat prin contribuția tuturor celor interesați, fiecare participant putând să își exprime gândurile folosind arta grafitti.

Tot în cadrul campaniei, organizatorii și voluntarii UNOPA vor mai desfășura activități precum: distribuție de flyere, distribuție de prezervative, momente scurte de street dance.

MESAJELE pe care le transmite această poveste sunt despre: recunoașterea comportamentelor la risc, testarea, în cazul comportamentului la risc, acceptarea diagnosticului, a bolii deci, și a tratamentului, viața merge mai departe cu HIV, persoanele infectate pot duce o viață normală, pot să-și întemeieze o familie, să aibă copii sănătoși.

‘Lecția învățată trebuie să fie aceea de a ne proteja pentru a evita riscul de infectare. Caravana HIV STREET ART poposește la Vama Veche 4 zile, și va desfășura tot felul de activități de informare la fața locului. Voluntari UNOPA vor fi prezenți și vor oferi detalii despre panourile expuse, relatând povestea tinerei, transmițând mesajele campaniei și oferind flyere cu informații pentru tineri’, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

‘Ceea ce ne dorim să transmitem este un semnal cât se poate de clar și să aducem tinerii în cabinetele medicilor, pentru a se testa. HIV în momentul de față reprezintă o infecție cronică, asociată cu o boală de lungă durată, care cunoaște un tratament bine pus la punct ce oferă o speranță de viață egală cu a unui pacient care nu este bolnav de HIV’, a afirmat Prof. Dr. Sorin Rugină, coordonatorul Centrului Regional HIV/SIDA Constanța.

Campania a debutat în ianuarie a.c., la București, și se va derula, pe parcursul acestui an, în orașele mari din țară.

Iulian Petre, director executiv UNOPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.