Herpesul genital (Herpex Simplex)

MOD DE TRANSMITERE

Există 2 tulpini : Herpex Simplex I (gură sau nări) şi Herpex Simplex ÎI (zona genitală)

– contactul cu leziunile aflate pe piele (orice fel de contact: sex oral, vaginal, anal, petting, preludiu etc.

– transmiterea prin contactul cu zona infectată în timpul momentelor de erupţie (pusee herpetice).

– cu toate ca între parteneri transmiterea este mai frecventă în timpul episoadelor simptomatice, virusul poate fi transmis şi în afara acestora.

– autoinfectarea. Se poate produce în momentul în care persoană îşi rupe crustele leziunilor, ia contact cu lichidul din acestea şi apoi atinge alte zone ale corpului, “transportând” astfel agentul patogen în alte părţi.

– Virusul nu poate trece de bariera placentară dar există riscul transmiterii infecţiei la naştere, de la mamă infectată la făt, în momentul trecerii prin filera vaginală, prin contactul cu leziunile aflate în zona genitală.

SIMPTOMATOLOGIE

– există infecţia primară (primoinfecţia) şi există recidive.

– mai întâi apare o senzaţie de înţepătură într-un anumit punct apoi, după scurt timp, în acest loc va apare o zona roşiatică ce se va acoperi cu mici vezicule, uneori numai două trei, alteori un buchet întreg, vezicule pline cu un lichid clar. Acest lichid este extrem infectant. Veziculele sunt foarte dureroase. După scurt timp aceste vezicule se sparg, se usucă şi se acoperă de cruste.

– în cazul primei infecţii, aceste manifestări sunt însoţite de durere la urinare, senzaţie de arsură la locul erupţiei, dureri de cap, dureri de spate, stare generală de rău. La femei pot apare secreţii vaginale apoase iar la barbate secreţii uretrale. În cazul primei infecţii perioada între debut şi dispariţia ulceraţiilor durează trei sau patru săptămâni.

-in cazul recidivelor simptomele sunt mai slabe, numărul veziculelor mai mic iar perioada de la erupţie şi până la dispariţia ulceraţiilor mai mică – nu mai mult de 10 zile.

EVOLUŢIE

– perioada de incubaţie este cuprinsă între 2 şi 25 de zile iar perioada medie este de 6 – 7 zile.

– virusul pătrunde în celulele pielii sau ale mucoasei genitale.

– apoi infectează terminaţiile senzitive ale unui neuron şi urca de-a lungul traiectului nervos până în corpul neuronului nervos aflat în ganglionul sacral, unde  pentru toată viaţa, pt ca aici nu poate fi atacat şi distrus de către sistemul imunitar.

– în perioade de febră, în perioada menstruaţiei, din cauza stress-ului, din cauza expunerii prelungite la soare, din cauza unor traumatisme locale sau în perioadele de slăbire a sistemului imunitar virusul face “călătoria” în sens invers şi apare la suprafaţă pielii în locul unde a fost prima infectare sau foarte aproape de acesta.

COMPLICAȚII POSIBILE

Zonele afectate sunt vulvă, penisul şi zona anală. Uneori erupţiile pot apărea şi pe coapse.

Virusul poate fi reactivat de mai multe ori în viaţa, ritmul fiind imprevizibil.

În cazul existenţei unei sarcini, infecţia herpetică poate fi transmisă la naştere fătului, cu consecinţe foarte grave pentru acesta – sechele sau chiar moartea. Dacă femeia însărcinată a avut pusee înainte de naştere, ea trebuie să anunţe medicul. În cazul unei erupţii, medicul specialist obstetrician va decide dacă este sau nu cazul unei nesteri prin cezariană.

 

Recomandări: Dacă prezentați unul sau mai multe simptome enumerate mai sus, vă rugăm să consultați medicul de familie/ cabinet dermato-venerologie sau să vă prezentați la Camera de Gardă a unui spital de Boli Infecţioase.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.