Gonoreea (blenoragie/sculament)

MOD DE TRANSMITERE

Gonococul poate supravieui câteva minute şi în exterior:

– cel mai des prin contact sexual, mai ales dacă actul sexual are loc în timpul sau imediat după menstruaţie.

– se poate transmite şi prin contactul zonei genitale cu obiecte sau suprafeţe contaminate – (lenjerie intimă,  prosoape folosite în comun, introducerea în vagin sau anus a obiectelor contaminate – deget, jucării erotice).

– de la mamă la făt.

SIMPTOMATOLOGIE

– la femei asimptomatică(în rare cazuri – secreţii vaginale purulenţe, de culoare gălbuie însoţite de mâncărimi, arsuri, şi de dureri în abdomenul inferior, mici sângerări după contactul sexual, durere la contact).

– la bărbaţi se manifestă prin durere sau senzaţie intensă de arsură la urinat şi secreţii uretrale purulenţe, de culoare galben-verzuie, mai ales dimineaţa.

– în cazul în care infecţia a fost transmisă prin sex oral sau anal, atât la bărbat cât şi la femeie pot apărea infecţii ale gâtului sau anusului ce se manifestă prin inflamaţii ale acestor zone şi uneori scurgeri anale.

EVOLUŢIE

– Perioada de incubaţie a agentului patogen este cuprinsă între 1 şi 14 zile dar cele mai multe simptome apar în primele 3 – 4 zile de la infectare.

COMPLICAȚII POSIBILE

– infertilitate

– uneori infecţia se poate disemina (împrăştia) în sânge şi afecta şi alte zone ale organismului.

– la bărbat – infecţia epididimului (epididimită), abces uretral, stramtrarea uretrei şi infertilitate prin deteriorarea epididimului.

– la femei infecţia se propagă ascendent, afectând cel mai grav trompele uterine- infertilitatea în aproape 20 % din cazuri (gonococul deteriorează trompele uterine provocând obstrucţii tubare – apare riscul de sarcină extrauterină.

– În cazul unei sarcini există riscul de infecţie a lichidului amniotic.

– Infecţia poate fi transmisă, la naştere, fătului. În lipsa unui tratament imediat şi eficace copilul poate să dobândească deficiențe de vedere.

 

Recomandări: Dacă prezentați unul sau mai multe simptome enumerate mai sus, vă rugăm să consultați medicul de familie/cabinet dermato-venerologie sau să vă prezentați la Camera de Gardă a unui spital de Boli Infecţioase.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.