Discurs 1 Decembrie 2004

Discurul domnului Cristian ROŞU, preşedintele UNOPA, cu ocazia conferinţei de presă organizată în colaborare cu Ministerul Sănătăţii în 2 Decembrie 2004:

Vă mulţumesc pentru prezentarea făcută şi mai ales îi mulţumesc domnului Ministru Brânzan şi domnului Thomas Delare pentru că ne-au invitat la acest eveniment extrem de important pentru viitorul nostru, al tuturor. Ne-am întâlnit aici cu ocazia Zilei Mondiale anti-SIDA pentru a comemora victimele acestei epidemii, pentru a ne arăta solidaritatea cu cei afectaţi de HIV/SIDA, ca şi mine, dar mai ales pentru a face un angajament public pentru combaterea acestei epidemii.

La nivel mondial, pană în 2004, SIDA a făcut peste 25 de milioane de victime. În lume trăiesc peste 45 de milioane de persoane seropozitive HIV.
În România trăiesc peste 10 mii de persoane infectate, majoritatea copii şi tineri. Peste 5000 dintre aceştia beneficiază de tratament antiretroviral.

Anul acesta, UNOPA, prin sistemul sau de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA, a constat o serie de progrese în ceea ce priveşte accesul la tratament şi îngrijiri (exemple: suplimentarea bugetului pentru tratamentul antiretroviral şi pentru maladiile oportuniste pentru 2004, achiziţionarea de kit-uri şi reactivi pentru efectuarea analizelor CD4 şi viremie), la o protecţie socială adecvată (exemple: deblocarea alocaţiei de hrană pentru toate persoanele seropozitive HIV). Începând cu 2004, România are o Strategie Naţională HIV/SIDA sub forma unui act normativ asumat de Guvern.  Anul acesta implementam în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi alte instituţii şi ONG-uri, un proiect important finanţat de Fondul Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Malarie şi TBC

Cu toate ca semnalările făcute de UNOPA în baza rezultatelor monitorizării, către actorii instituţionali abilitaţi să ia masuri în sectorul HIV/SIDA (Comisia Naţională HIV/SIDA, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, etc.), au fost tratate ca probleme de rezolvat şi au fost luate masuri în acest sens, rămân în continuare de rezolvat probleme legate de: distribuţia în timp util a kit-urilor şi reactivilor către centrele regionale de tratament pentru efectuarea la timp a analizelor CD4 şi viremie, accesul la servicii medicale de specialitate (stomatologie, dermatologie, chirurgie, ginecologie), accesul la un tratament antiretroviral şi pentru maladiile oportuniste continuu şi cuprinzător, îmbunătăţirea relaţiei medic-pacient pentru o mai buna complianţă şi aderenta la tratament, accesul nediscriminatoriu la educaţie, la un loc de muncă şi la alte servicii publice, precum şi respectarea dreptului la confidenţialitate.

Prin aceasta monitorizare UNOPA urmăreşte să îmbunătăţească promovarea şi respectarea drepturilor acestora în România, să corecteze situaţiile de încălcare, să îmbunătăţească legislaţia, politicile sociale şi calitatea serviciilor medicale şi de asistenţă psihosocială.  Scopul acestei monitorizări nu este precizia ştiinţifică sau relevanţa la nivel naţional, ci monitorizarea şi combaterea cazurilor de încălcare a drepturilor persoanelor seropozitive, informarea şi iniţierea de demersuri pentru corectarea cazurilor de încălcare instituţionalizată a drepturilor persoanelor seropozitive, toate acestea pentru a îmbunătăţii calitatea vieţii persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA.
Datele din raport sunt rezultatul monitorizării beneficiarilor organizaţiilor membre UNOPA care cuprind persoane care trăiesc cu HIV/SIDA din Bucureşti şi 14 judeţe. Monitorii care au efectuat anchetele de teren sunt persoane direct afectate de HIV/SIDA.

In total, în perioada iulie-septembrie 2004, au fost realizate 1316 anchete de monitorizare, fiind depistate 317 cazuri de încălcare a drepturilor.

Sectoare monitorizate:

Sector monitorizat Pondere procentuala Numar cazuri
Tratament si îngrijiri medicale 50% 161
Protectie sociala speciala a persoanelor cu handicap 44% 139
Dreptul la confidentialitate 3% 8
Accesul la educatie pentru copiii seropozitivi 3% 9

O PREZENTARE DETALIATA A RAPOARTELOR DE MONITORIZARE UNOPA PENTRU 2004 POATE FI GASITA INCEPAND cu 6 decembrie a.c.  pe site-ul http://www.unopa.ro/

Prezentarea statisticilor a devenit un standard pentru Ziua Internaţională anti-SIDA. Pentru omul obişnuit, aceste statistici îngrijorătoare produc invariabil frică şi … cam atât. Cifrele şi statisticile pot fi utile în comunicarea cu publicul sau cu instituţiile statului, dar nu trebuie să uităm nici o clipă că în spatele acestor statistici se află oameni, oameni ca mine sau ca dumneavoastră. HIV/SIDA este o epidemie accelerată de ignoranţa şi nepăsarea oamenilor.

Poate veţi crede că ceea ce vă voi spune este un artificiu demagogic. Dar din păcate realitatea este cea care mi-a întărit convingerea că discriminarea, încălcarea drepturilor celor care trăiesc cu HIV/SIDA şi chiar indiferenţa sunt factori ce favorizează răspândirea epidemiei. Discriminarea şi marginalizarea celor infectaţi ţine virusul în umbră şi îi obligă pe aceştia să îşi ascundă statutul şi chiar să adopte un comportament de risc.
Vreau să vă povestesc pe scurt cum a evoluat epidemia HIV în Africa Sub-sahariană. În decursul a 5 ani, prevalenţa a crescut de la 0,5% la 1%. În alţi 5 ani prevalenţa a crescut de la 1% la 10% iar în încă 2 ani s-a ajuns la 20%!!! Toate acestea datorită ignoranţei, stigmatizării şi apatiei celor aparent ne-afectaţi! Exemplul dramei întâmplate în Africa trebuie să ne mobilizeze pe toţi în a spune “Niciodată!”, dar mai ales în a acţiona!

Avem nevoie de ceva mai mult decât de statistici pentru a lupta cu HIV/SIDA! Avem nevoie de mai mult decât vorbe pentru a lupta cu discriminarea! Deşi nu este un lucru de la sine evident, suntem cu toţii afectaţi de HIV/SIDA şi o putem învinge doar împreună!
Vă invit aşadar să vă alăturaţi luptei noastre împotriva HIV/SIDA şi împotriva discriminării cauzate de statutul seropozitiv HIV, pentru ca în viitor să putem celebra pe 1 Decembrie doar Ziua Naţională a României, într-o lume fără HIV! Prin informare, implicare şi deschidere faţă de cei afectaţi vom reuşi să învingem. Împreună pentru o campanie naţională de nediscriminare a persoanelor direct afectate HIV/SIDA.

Vă mulţumesc.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.