Declaraţia UNAIDS privind testele din Africa de Sud asupra circumciziei în relaţie cu HIV

Declaraţie dezvoltată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi de Secretariatul UNAIDS RIO DE JANEIRO | 26 JULIE 2005 – Programul Reunit al Naţiunilor Unite pe HIV/SIDA notează cu deosebit interes rezultatele unei campanii de examinare a posibilităţii existenţei unei legături între circumcizie şi diminuarea dobândirii HIV, rezultate ce au fost prezentate astăzi, la cea de-a treia Conferinţă a Societăţii SIDA pe Patogeneza HIV şi Tratament, ce a fost ţinută la Rio de Janeiro, Brazilia. Testarea s-a făcut în Gauteng, o provincie în Africa de Sud, printre bărbaţi cu vârste cuprinse între 18-24 de ani şi a fost finanţată de Agenţia Naţională de Cercetare pe SIDA (ANRS) din Franţa.

Deşi testările arată efecte protective promiţătoare ale circumciziei în reducerea dobândirii HIV, UNAIDS subliniază că mai este necesar de continuat cu cercetările pentru a confirma reproductibilitatea rezultatelor testelor şi dacă au acestea o aplicare generală sau nu. În mod particular, rezulatatele celor 2 testări din Uganda şi Kenya, finanţate de Institutul Naţional de Sănătate din Statele Unite vor fi importante în a clarifica relaţia între circumcizie şi HIV în diferite contexte sociale şi culturale.

Rezultatele testelor vor trebui să fie luate în considerare de către guverne şi de către factorii de decizie pentru a determina dacă circumcizia să fie promovată ca o intervenţie adiţională de sănătate publică pentru a reduce riscul transmiterii prin sex a HIV.

Dacă se confirmă că circumcizia este o intervenţie eficientă de a reduce dobândirea HIV, acest luru nu înseamnă că bărbaţii vor fi feriţi de infectarea cu HIV în timpul unui act sexual doar prin circumcizie. Nici că circumcizia oferă protecţie pentru partenerii de sex împotriva infectării cu HIV. Astfel, trebuie să fie esenţial că acest lucru să fie parte dintr-un pachet comprehensiv de prevenire, pachet care să includă măsuri de folosire corectă şi constantă a prezervativului, schimbări de comportament şi consiliere şi testare voluntară. Orice modalitate de prevenire nouă nu trebuie să submineze comportamentele protective şi strategiile de prevenire existente ce reduc riscul transmiterii HIV.

Deşi UNAIDS consideră că este prematur să se recomande circumciia ca şi parte a programelor de prevenire HIV, există un interes crescut al guvernelor şi al publicului faţă de circumcizie într-un număr de ţări africane. Noutăţile despre rezultatele testelor prezentate astăzi probabil că vor creşte solicitările de circumcizare din partea bărbaţilor. Guvernele trebuie să ia măsuri acum pentru a asigura că circumcizia  este făcută de specialişti, în locaţii bine echipate şi sigure, pentru a reduce rata complicaţiilor post-operatorii.

UNAIDS şi alte agenţii internaţionale lucrează împreună pentru a trece în revistă rezultatele disponibile ale cercetărilor şi implicaţiile lor în prevenirea HIV şi în strategiile de sănătate reproductivă pentru a putea oferi consiliere coordonată, consistentă şi la zi şi suport guvernelor şi altor parteneri în dezvoltare.

http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2005/pr32/en/index.html

 





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.