Modalitațile de transmitere a virusului HIV

 • CUM SE TRANSMITE HIV?

HIV se poate transmite de la o persoană infectată la altă persoană prin următoarele fluide:

–          Sânge (inclusiv sânge menstrual)
–          Material seminal
–          Secreții vaginale
–          Lapte matern

Sângele conține cea mai mare concentrație de virus, urmat de material seminal, urmată de fluide vaginale, urmat de lapte matern. Activități care permit transmiterea HIV:

–          Contactul sexual neprotejat (vaginal, anal, oral)
–          Contactul direct cu sânge infectat:

   • ace de injectare a drogurilor,
   • transfuzii de sânge infectat (ceea ce s-a putut întâmpla până în anul 1990), ace nestirilizate din cabinete de stomatologie, de tatuare, etc.

–          De la mamă la copil (în timpul sarcinii, în timpul nașterii sau prin alăptare).

 • CUM NU SE TRANSMITE HIV

Următoarele fluide corporale NU transmit HIV:
–          Saliva
–          Lacrimile
–          Transpirația
–          Fecale
–          Urină

HIV nu se transmite prin activitățile de zi cu zi, prin contactul cu mâncare, haine ori atingerea obiectelor.

NU poți fi infectat cu virusul HIV:

–          De la un ac steril de la o clinică sau alt centru de sănătate
–          De la o mușcătură umană
–          De la o mușcătură de insectă, inclusiv mușcătură de țânțar
–          De la un animal
–          De la conviețuirea în aceeași casă cu o persoană seropozitivă
–          De la atingere, sărut, îmbrățișare, strângere de mână;
–          De la tuse, strănut;
–          De la băi, bazine, adică prin apă;
–          De la folosirea unui cuțit/furculiță/lingură/ceașcă/farfurie utilizată întâi de o persoană seropozitivă

–           De la prosoape, clanțe de uși, telefon, computer, jucării etc.

15 răspunsuri la “Modalitațile de transmitere a virusului HIV”

 1. Jolly spune:

  Buna ziua, Am si eu o intrebare: am o parodontita cronica( nu paradontoza) si imi mai sangereaza gingiile. Ce pericol exista pentru mine de a merge la masa la o familie(prieteni vechi) care are un membru de familie bolnav de hiv si hepatita c? Pana acum m-am eschivat la toate invitatiile de teama sa nu ma infectez.

 2. Paul spune:

  Deci azi am mancat niste semente si un baiat care cred ca are sida , sii cand a scuipat cred ca mia ajuns in gura o picatura de saliva de a lui oare pot lua sida din cauza asta ?,stiu sunt nebun sa intreb asta dar vreau sa fiu sigur

  • admin spune:

   Dupa cum scrie si in site, prin saliva nu se poate transmite virusul HIV. Daca mai aveti si alte nelamuriri, contactati-ne la datele afisate in sectiunea „Contact”. Va multumim!

 3. Madalina spune:

  Buna ! Se poate lua hiv prin sex oral?Daca un baiat cu hiv ii face sex oral unei fete se poate infecta?

  • admin spune:

   Specialistii in domeniu incadreaza sexul oral la risc foarte scazut de transmitere. Cu toate acestea, testarea pentru HIV este un obicei bun pentru orice persoana activa sexual.

 4. Madalina spune:

  Buna din nou!! Ieri am facut testul elisa si mi-a iesit negativ! Ar trebuii sa il mai fac odata sau e totul in regula?

  • admin spune:

   Te rugam sa ne ne contactezi prin formular privat sau prin email dandu-ne mai multe detalii despre momentul infectarii. Timpul parcurs de la expunere pana la testare poate sa ne spuna daca mai este nevoie retestarea.

 5. Marius spune:

  Buna ziua. Daca sangele unuia cu hiv mi-a atins pielea se poate transmite? adica a avut o rana..a pus mana pe sange si m-a atins(s-a tinut de mine) si-a rupt picioru si eu l-am ajutat fara sa stiu ca are hiv…

  • admin spune:

   Pentru transmitere este nevoie de o cale de iesire si una de intrare in organizam. In cazul de fata pielea nevatamata (fara rana deschisa) este o bariera naturala in fata virusului HIV.

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Virusul are ne nevoie si de o cale de acces ca sa se poata transmita. Pielea este o forma de protectie naturala si nu avea cum sa se transmita, doar daca aveati si dvs. rani deschise pe maini.

 6. marius spune:

  Buna,o prostituata mi-a facut sex oral,iar cand ajuns acasa am observat un pic de sange pe penis,mi-a produs o mica fisura (probabil cu dinti).mentionez ca a trecut o Luna de atunci iar rana s-a vindecat din a doua zi Si nu am avut nici un simptom (hiv) pana acum.e posibil Sa Te infectezi in felul asta?astept raspuns(multumesc frumos)

  • admin spune:

   In cazul sexului oral, riscul de infectare este minim. Cu toate acestea chiar si asa este recomandata testarea. Pentru mai multe detalii va rugam sa ne contactati telefonic.

 7. […] de imunodeficiență, iar SIDA reprezintă ultimul stadiu al infecției cu HIV. Mai știți, sper, cum se transmite virusul HIV. Nu privind un om în ochi, nu îmbrățișându-l, nu mâncând sau bând din aceeași farfurie […]

 8. gogu spune:

  Bunza ziua! am si eu o intrebare un copil a gasit un prezervativ folosit si din nestiinta sa jucat cu el ca sa zic asa din cate mi-a spus si-a introdus si penisul in el, copilul are 11 ani… Intrebarea mea este daca se poate sa fi luat HIV imi e foarte teama pentru el e un copil defavorizat si ii este frica de doctori nu vrea sa mearga cu mine sa ii fac testul. Din cate m-am documentat eu virusul nu traieste pea mult in atmosfera deci putea lua HIV din acel prezervativ? Multumesc!

  • admin spune:

   Buna ziua,

   Teoretic nu ar trebui sa fie un risc, practic incercati sa discutati cu parintii acestuia sau cu Directia de Asistenta sociala – Departamentul de Protectie a Copilului, pentru efectuarea unui test. Pana la varsta de 16 ani, cand vine vorba de sanatate sexuala, are nevoie de acordul parintilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:


© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.