Cum să ai grijă de sănătatea ta mintală în plină pandemie de COVID-19

Pe măsură ce țările introduc măsuri de restricționare a circulației ca parte a eforturilor de reducere a numărului de persoane infectate cu SARS-CoV-2, tot mai mulți dintre noi fac schimbări uriașe în rutinele noastre zilnice.

Noile realități de a lucra de acasă, șomajul temporar, școlarizarea la domiciliu a copiilor și lipsa contactului fizic cu alți membri ai familiei, prietenii și colegii avem cu toții nevoie de timp pentru a ne obișnui. Adaptarea la schimbările stilului de viață, oricare ar fi acesta, și gestionarea fricii de a contracta virusul și grija față de oamenii aproape de noi, care sunt deosebit de vulnerabili, sunt o provocare pentru noi toți.

Din fericire, există o mulțime de lucruri pe care le putem face pentru a avea grijă de propria noastră sănătate mintală și pentru a ajuta pe alții care ar putea avea nevoie de sprijin suplimentar și de îngrijire.

Aici sunt sfaturi pe care sperăm că le veți găsi utile.

Fii la curent.

Ascultați sfaturi și recomandări din partea autorităților naționale și locale. Urmăriți canalele de știri de încredere, cum ar fi televiziunea și radioul local și național, și fiți la curent cu cele mai recente știri postate de Organizația Mondială a Sănătății pe rețelele de socializare.

Creează-ți propria rutină.

Ține pasul cu activitățile de zi cu zi, pe cât posibil, sau creează-ți altele noi.

Trezește-te și du-te la culcare la ore similare în fiecare zi. Ai grijă igiena personală. Mănâncă mese sănătoase la ore regulate. Practică exerciții fizice în mod regulat. Alocați timp pentru lucru și timp pentru odihnă. Fă-ți timp pentru a face lucruri care îți plac.

Minimizați fluxurile de știri.

Încercați să reduceți cât de mult vizionați, citiți sau ascultați știri care vă fac să vă simțiți anxioși sau triști. Căutați cele mai recente informații în anumite momente ale zilei, o dată sau de două ori pe zi, dacă este necesar.

Contactul social este important.

Dacă mișcările sunt restricționate, păstrați contactul regulat cu persoane apropiate prin telefon și social media.

Consumul de alcool și droguri.

Limitați cantitatea de alcool pe care o beți sau nu consumați alcool deloc. Nu începe să bei alcool dacă nu ai mai băut alcool până acum. Evitați utilizarea alcoolului și a drogurilor ca o modalitate de a face față  fricii, anxietatății, plictiselii și izolării sociale. Nu există dovezi de orice efect protector a consumului de alcool pentru infecții virale sau alte. De fapt, opusul este adevărat și anume că utilizarea dăunătoare a alcoolului este asociat cu un risc crescut de infecții și rezultate mai slabe la tratament.

Alcoolul și consumul de droguri vă poate împiedica să luați măsuri de precauție suficiente pentru a vă proteja de noua infecție, cum ar fi respectarea igienei mâinilor.

Timpul petrecut în fața ecranului.

Fiți conștienți de cât timp petreceți în fața unui ecran în fiecare zi. Asigurați-vă că luați pauze regulate de la activitățile de pe ecran.

Jocurile video:

În timp ce jocurile video pot fi o modalitate de a vă relaxa, poate fi tentant să petreceți mult mai mult timp pe ele decât de obicei atunci când sunteți acasă pentru perioade lungi de timp. Asigurați-vă că respectați echilibrul corect cu activități off-line în rutina de zi cu zi.

Social media:

Folosiți-vă conturile de social media pentru a promova povești pozitive și pline de speranță. Corectați dezinformarea oriunde o vedeți.

Ajută-i pe alții.

Dacă sunteți în măsură să oferiți sprijin pentru persoanele din comunitatea dumneavoastră, care ar putea avea nevoie de ea, ai putea prin ajutându-le cu cumpărături alimentare.

Sprijinirea lucrătorilor din domeniul sănătății.

Profitați de oportunitățile online sau prin comunitatea dumneavoastră pentru a mulțumi lucrătorilor din domeniul sănătății din țara dumneavoastră și tuturor celor care lucrează pentru a răspunde la COVID-19.

Nu discrimina!

Frica este o reacție normală în situații de incertitudine. Dar, uneori, frica este exprimată în moduri care sunt jignitoare pentru alte persoane.

Încearcă să fii bun. Nu discrimina oamenii din cauza temerilor tale de răspândire a COVID-19. Nu discrimina oamenii care crezi că ar putea avea coronavirus. Nu discrimina lucrătorii din domeniul sănătății. Lucrătorii din domeniul sănătății merită respectul și recunoștința noastră. COVID-19 a afectat persoane din multe țări cu diferite statuturi sociale, așa că nu atribui COVID-19 unui anumit grup.

Sursa:

https://www.who.int/news-room/campaigns/connecting-the-world-to-combat-Coronavirus/healthyathome/healthyathome—mental-health?gclid=CjwKCAjw5vz2BRAtEiwAbcVIL4-VUbo8-oql1-zZ3ifQfxzCWlQqVPNJE-CtVFffLo7y3J3q6wEx5hoCvsAQAvD_BwE





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.