COVID-19 și indicații privind sarcina

Pe baza a ceea ce știm despre COVID-19, credem că femeile gravide par să aibă același risc de COVID-19 ca restul populației generale.

Cu toate acestea, multe lucruri rămân necunoscute.

Știm că femeile gravide au un risc mai mare de boli severe atunci când sunt infectate cu virusuri care sunt similare cu COVID-19, precum și alte infecții respiratorii virale, cum ar fi gripa. Știm, de asemenea, că femeile gravide suferă modificări în corpurile lor, care pot crește riscul pentru unele infecții. Prin urmare, dacă sunteți gravidă, este întotdeauna important să încercați să vă protejați de boli ori de câte ori este posibil.

Vaccinurile în timpul sarcinii

Deși nu există nici un vaccin disponibil pentru a te proteja împotriva virusului care cauzează COVID-19, vaccinurile de rutină sunt o parte importantă a protejării sănătății dumneavoastră.

Administrarea unor vaccinuri în timpul sarcinii, cum ar fi vaccinurile antigripale (gripa), poate ajuta la protejarea dumneavoastră și a copilului dumneavoastră. Dacă sunteți gravidă, trebuie să continuați să faceți vaccinurile recomandate. Discutați cu furnizorul de asistență medicală despre vizitele pentru vaccinuri în timpul sarcinii.

Îngrijire prenatală și postpartum

Este important să aveți grijă de dumneavoastră și de copilul dumneavoastră în timpul sarcinii și după naștere.

Nu săriți peste programările de îngrijire prenatală sau de la programările postpartum.

Dacă sunteți neliniștită în legătura cu programările dumneavoastră din cauza pandemiei, discutați cu furnizorul de asistență medicală. Întrebați furnizorul de servicii medicale dacă iau măsuri pentru a separa pacienții sănătoși de cei care pot fi bolnavi. Unii furnizori de servicii medicale pot alege să anuleze sau să amâne unele vizite. Alți furnizori pot transforma anumite programări în ședințe de telemedicină, care sunt țin prin telefon sau video-call. Aceste decizii se vor baza pe circumstanțele din comunitatea ta, precum și pe planul tău individual de îngrijire. Sunați la furnizorul de asistență medicală dacă aveți o problemă medicală urgentă. În caz de urgență, sunați la 112 sau mergeți la cea mai apropiată cameră de gardă.

Dacă nu conduceți, sunați la departamentul de situații urgență pentru a explica faptul că sunteți gravidă și aveți o urgență. Ei ar trebui să aibă un plan de prevenire a infecțiilor pentru a vă proteja de COVID-19, dacă aveți nevoie de îngrijire de urgență.

Nu întârziați obținerea asistenței medciale de urgență din cauza COVID-19.

Maternități în timpul pandemiei COVID-19

 Nașterea copilului este întotdeauna sigură sub supravegherea profesioniștilor din domeniul sănătății.  Dacă aveți întrebări despre cel mai bun loc pentru a naște copilul, discutați cu medicul de familie.

Nou-născuți de mame suspecte sau confirmate COVID-19

Multe sunt încă necunoscute cu privire la riscurile de COVID-19 la nou-născuți.

Nou-născuții pot fi infectați cu virusul care cauzează COVID-19 după ce au intrat în contact direct cu o persoană infectată. Unii copii au teste pozitive pentru virus la scurt timp după naștere. Nu se cunoaște dacă acești copii au primit virusul înainte, în timpul sau după naștere.

 Majoritatea nou-născuților care au ieșit pozitivi la COVID-19 au avut simptome ușoare și și-au revenit complet.

Cu toate acestea, există câteva rapoarte de nou-născuți cu complicații severe. Un număr mic de alți factori, cum ar fi nașterea prematură  și alte probleme cu sarcina și nașterea, au fost raportate la copiii născuți de mame care au fost testate pozitiv pentru COVID-19.

Nu știm dacă aceste probleme au fost legate neapărat de virus.

Separarea temporară a nou-născutului de o mamă suspectată sau confirmată cu COVID-19 trebuie luată în considerare pentru a reduce riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2.

Riscurile și beneficiile separării temporare a mamei de nou-născutul ei trebuie discutate și argumentate de către echipa medicală. Deciziile privind separarea temporară ar trebui luate în raport cu dorințele mamei.

În cazul în care mama suspectată sau confirmată cu COVID-19 nu alege separarea temporară în spital, ea ar trebui să ia măsuri de precauție pentru a evita răspândirea virusului la nou-născut, prin spălarea mâinilor și mască de protecție care acoperă atunci când se află în aria de 6 metri de nou-născutul ei. Nou-născutul trebuie ținut la o distanță ≥1,8 metri de mamă, cât mai mult posibil, inclusiv utilizarea barierelor fizice (de exemplu, plasarea nou-născutului într-un incubator).

Mamele care sunt externate din spital, dar nu au îndeplinit criteriile de întrerupere a izolării pot alege să continue să se separe de nou-născut și la domiciliu pentru a reduce riscul de răspândire a virusului, în cazul în care un îngrijitor sănătos este disponibil. Dacă un îngrijitor sănătos nu este disponibil, o mamă cu COVID-19 poate avea grijă în continuare de copilul ei dacă utilizează măsuri de precauție (de exemplu, spălarea mâinilor, purtarea unei unei măști).

Sursa:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/pregnancy-breastfeeding.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fprepare%2Fpregnancy-breastfeeding.html  





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.