Conferinţa Naţionalǎ pentru educarea părinţilor în vederea oferirii de suport – HIV/SIDA şi evitarea abandonului familial şi emoţional

[ 30 Nov, 2004 ]

Proiectul UNOPA : “Conferinţa Naţionalǎ pentru educarea părinţilor în vederea oferirii de suport – HIV/SIDA şi evitarea abandonului familial şi emoţional”  este finanţat din fondurile Departamentului de Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) prin programul International Partnership for Human Development (IPHD) şi Asociaţia CARITAS – Bucureşti.

Proiectul urmează a fi derulat de către UNOPA şi de 22 de organizaţii membre :

Asociaţia “Glasul inimii” – Iaşi
Asociaţia “O raza de lumină” – Mangalia
Asociaţia “Inocenta şi speranţa” – Reşiţa
Asociaţia “Zâmbete de copii” – Galaţi
Asociaţia “Licurici” – Giurgiu
Asociaţia “Speranţa Băniei” – Craiova
Asociaţia “Lizuca” – Bacău
Asociaţia “Pro sănătatea 2000” – Constanţa
Asociaţia “O şansă pentru viitor” – Paşcani
Asociaţia “Iris” – Vaslui
Asociaţia “Angel’s hope” – Suceava
Asociaţia “Tereza” – Botoşani
Asociaţia “ Îngerii păzitori” – Medgidia
Fundaţia “Andreea” – Mediaş
Asociaţia “Alexiana” – Piatra Neamţ
Asociaţia “Benone” – Târgu Mureş
Asociaţia “Neghiniţă” – Târgovişte
Asociaţia “Pro Karma” – Târgu Mureş
Asociaţia “Viaţă şi speranţă 2003” –  Giurgiu
Asociaţia “Fundiţa Roşie” – Piatra Neamţ
Asociaţia “Speranţa copiilor 2000” – Bârlad
Asociaţia “Noi şi ceilalţi”- Bucureşti

Misiunea proiectului este acela de a preveni abandonul familial si emoţional, în familiile cu copii seropozitivi HIV sau bolnavi de SIDA, prin îmbunătăţirea relaţiilor dintre părinţi şi copii.

Scopul proiectului este acela de a creşte capacitatea organizaţiilor membre UNOPA, de a răspunde nevoilor persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA în vederea promovării şi apărării drepturilor lor.

Obiectivul general al proiectului constă în consolidarea/înfiinţarea unor grupuri de suport organizate de părinţi pentru părinţi, în vederea oferirii de suport altor părinţi cu copii infectaţi HIV sau bolnavi SIDA, pentru a dezvălui  diagnosticul HIV/SIDA sau pentru a discuta despre infecţia HIV cu copiii lor.

Obiectivele specifice ale proiectului: 
– Părinţii să înţeleagă problemele familiale şi să-şi îmbunătăţească abilităţile de relaţionare cu copilul.
– Părinţii să identifice şi să valorifice toate resursele (alte persoane din afara familiei sau din familie, care pot discuta mai bine cu copilul: familie lărgită, psihologi, asistenţi sociali, etc.) în demersul de dezvăluire a diagnosticului şi în procesul de acceptare al bolii.
– Părinţii să înţeleagă importanţa cunoaşterii diagnosticului din perspectiva respectării drepturilor propriului copil şi să ştie care pot fi consecinţele nedezvăluirii acestuia.
– Să se formeze reţele informale de suport reciproc între părinţi.
– Participanţii la grupurile de suport să se implice în alte activităţi ale asociaţiei.

În prima fază a proiectului:
–  S-au identificat din cele 22 de organizaţii membre UNOPA partenere în proiect, câte doi părinţi care să devină moderatori/facilitatori ai grupurilor de suport organizate de aceştia în fiecare organizaţie.
– Cei doi părinţi au participat la o conferinţa de formare, pe o perioada de trei zile, organizată la Bucureşti.
– Conferinţa de formare a fost susţinută cu sprijinul unei echipe formate dintr-un psiholog specializat în consilierea HIV/SIDA, un medic infecţionist şi patru formatori din rândul preşedinţilor din organizaţiile membre UNOPA, care au avut succes în dezvăluirea diagnosticului HIV/SIDA la nivelul propriilor organizaţii.

În cea de-a doua fază a proiectului :
– Se vor organiza conferinţe de presă pentru lansarea/mediatizarea proiectului, la nivel local, pentru a sensibiliza comunitatea relativ la importanţa dezvăluirii diagnosticului HIV/SIDA de cǎtre părinţii, într-o manierǎ securizată pentru copil şi pentru a obţine suport din partea specialiştilor (medicii, psihologi, asistenţi sociali) din sectorul HIV/SIDA şi a autorităţilor locale, creându-se astfel reţele de sprijin funcţionale intre aceştia şi organizaţie.
– Fiecare dintre cele 22 de organizaţii membre UNOPA, partenere în proiect, va organiza grupuri de suport cu părinţi pentru părinţi
– Grupurile de suport vor fi asistate/supervizate de un psiholog din partea UNOPA, care se va deplasa în teritoriu, în funcţie de nevoile fiecărei organizaţii, care îl va solicita şi va acorda consiliere psihologică în cazuri de criză.
– Se va lucra pe grup restrâns de membri (8-10 persoane), deoarece funcţionarea grupului ca suport reciproc este eficientă când numărul de participanţi este mai mic, iar o şedinţă de grup va avea o durată de 1h30 min.

Implementarea proiectului a început în luna Septembrie a anului 2004 şi se va finaliza la sfârşitul lunii Iulie 2005.

Monitorizarea, supervizarea şi evaluarea activităţii grupurilor de suport va fi realizată de psihologul proiectului şi de coordonatorul de proiect, care vor face deplasări periodice la organizaţiile membre UNOPA, partenere în proiect.

 





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.