Conferinta Nationala «Drepturile Omului in context HIV/SIDA» 2009

Federatia UNOPA a organizat in data de 12 iunie 2009, la Sala de Conferinte “ Aurel Vlaicu” a Hotelului Rin Otopeni,  Conferinta Nationala cu tema  « Drepturile Omului in context HIV/SIDA». Conferinta este o activitate a  proiectului “From vulnerability to empowerment – advocacy pentru reducerea stigmatizarii si discriminarii PLWHA” derulat de UNOPA si finantat de Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei prin Fundatia Romanian Angel Appeal.

La Conferinta au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, INBI „Prof.Dr.Matei Bals”, Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap (ANPH), Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), reprezentanti ai ONG-urilor (fundatii, asociatii) care activeaza in domeniul HIV/SIDA implicate de mai multi ani in proiecte si programe vizand integrarea sociala, profesionala a acestei categorii, combaterea discriminarii acesteia, dar si reprezentanti ai mass-mediei.

In deschiderea conferintei a luat cuvantul Domnul Cristian Rosu – Presedinte UNOPA care a vorbit despre importanta derularii acestui proiect, despre oportunitatile si obstacolele care au aparuit in derularea proiectului;
In continuare Domnul Laurentiu Zolotusca – reprezentant Ministerul Sanatatii a facut o prezentare despre evolutia accesului la servicii medicale adresate persoanelor seropozitive in contextul Romaniei de astazi.
o Doamna Dr. Mariana Mardarescu – reprezentant al INBI „Prof.Dr.Matei Bals”,  a facut o prezentare care a cuprins o detaliere si explicitare a situatiei medicale a persoanelor seropozitive din Romania, noutatile aparute in terapia infectiei cu HIV. De asemenea prezentarea a cuprins si perspectivele de viitor ale persoanelor seropozitive din punctul de vedere al tratamentului si al cresterii calitatilii vietii acestor persoane.
o Programul de deschidere a conferintei a continuat cu Domnul Istvan Haller – reprezentant al Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care a vb despre programele derulate de CNCD pana in prezent cu accent pe programele de informare si combatere a discriminarii.
o Domnul Paulian Sima – reprezentant al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), a adus in conferinta informatii legate de politicile si programele derulate de ANPH in sprijinul persoanelor seropozitive.
o Doamna Irina Gidea – reprezentant al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca a prezentat oportunitatile oferite de ANOFM pentru integrarea profesionala a persoanelor seropozitive prin intermediul programelor pe care le deruleaza.
Conferinta a continuat cu prezentarea raportului de cercetare “Evaluarea situatiei persoanelor seropozitve din Romania din punctul de vedere al nevoilor si drepturilor acestora”
In cadrul acestei sesiuni au fost prezentate date cuprinse in raport si concluzii ale cercetarii realizate de UNOPA la nivelul persoanelor seropozitive (Geanina Surdu – Coordonator de proiect UNOPA).
Fiecare prezentare a fost urmata de o sesiune de intrebari si raspunsuri.
Conferinta a cuprins si doua ateliere de lucru avand ca obiectiv identificarea problemelor cu care se confrunta persoanele seropozitive la momentul actual si identificare posibilelor solutii pentru aceste probleme :
Atelier 1: Accesul persoanelor seropozitive la servicii medicale si tratament. Identificarea masurilor necesare in directia cresterii accesului la servicii medicale si tratament (Moderator:  Iulian Petre – Federatia UNOPA; Raportor: Catalina Zaharia – Federatia UNOPA)
Atelier 2: Serviciile sociale adresate PLWHA. Identificarea masurilor necesare in directia cresterii accesului la servicii sociale (Moderator: Liana Velica – ARAS; Raportor: Geanina Surdu –  Fedratia UNOPA).

In cadrul primului atelier au fost identificate problemele cu care s-au confruntat si se confrunta persoanele seropozitve in accesul la tratament, relatia dintre ONG-uri si institutiile de stat implicate in furnizarea tratamentului, relatia dintre persoanele seropozitive si institutiile de stat implicate in furnizarea tratamentului. Dupa ce au fost identificate problemele si barierele in ceea ce priveste accesul la tratament au fost identificate si viitoarele directii de actiune/ masuri necesare pentru cresterea accesului la servicii medicale si tratament.
In cadrul celui de-al doilea atelier au fost identificate si discutate problemele si barierele specifice persoanelor seropozitive in  ceea ce priveste accesul la serviciile sociale. Au fost identificate masurile necesare pentru cresterea accesului la servicii sociale.
Dupa finalizarea atelierelor tematice au fost prezentate in plen concluziile atelierelor si concluziile conferintei.
La conferinta au fost prezenti si reprezentanti mass media: Radio Romania Actualitati si Pagina Medicala. Ro, care au discutat cu invitatii la conferinta si au luat interviuri. Acest lucru a permis ca informatiile prezentate in cadrul conferintei sa aiba o mai mare acoperire si sa ajunga la majoritatea persoanelor interesate de subiectul HIV/SIDA.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.