Conferinta de presa COPAC din 16 iulie

Pro TV – Bolnavii cronici acuza Casa de Asigurari de Sanatate de genocid
Reprezentantii pacientilor spun ca in mai multe judete zeci de dosare ale bolnavilor de cancer, diabet sau hepatita au fost blocate la casele de asigurari, pentru ca nu sunt bani de tratamente.
Asociatiile suferinzilor ameninta ca vor da in judecata Casa Nationala si Ministerul Sanatatii. Reprezentantii celor peste trei milioane de bolnavi cu afectiuni cronice spun ca la casele judetene a ajuns o circulara de la CNAS prin care medicii sefi sunt anuntati sa nu mai trimita dosarele pacientilor, daca nu au pentru acestea si banii necesari.
Astfel, unor zeci de pacienti din judetele Arad, Suceava, Botosani, Braila, Valcea si Prahova le-a fost refuzat dreptul la tratarea unor afectiuni grave.
Cei din Ministerul Sanatatii abia au auzit de aceasta situatie si au anuntat ca vor face verificari, iar medicii care au blocat dosarele vor fi sanctionati.
Mai mult de atat, peste 100 de bolnavi seropozitivi din Suceava, dar si o parte dintre bolnavnii de cancer si-au intrerupt tratamentele tot din cauza lipsei banilor.

Cei de la CNAS spun ca fondurile de anul acesta sunt mai mici cu 8 % fata de anul trecut si anunta ca vor sa ceara o rectificare bugetara.

Rompres
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Ieremia, a atras atenţia, joi, într-o conferinţă de presă, asupra problemelor multiple cu care se confruntă bolnavii cronici, aceştia riscând să rămână fără tratamente cel mai târziu în luna august.

Între programele care au probleme în acest moment se află cel de HIV/SIDA, cel de diabet, cel de oncologie şi celpentru boli rare. Cezar Ieremia a menţionat că programele naţionale au fost trecute de la Ministerul Sănătăţii pentru finanţare către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Pe de altă parte, preşedintele COPAC a amintit de o circulară care a fost dată de CNAS către casele judeţene, potrivit căreia reprezentanţii acestora pot trimite dosare pentru iniţiere de tratamente pentru bolnavi cronici şi chiar pentru continuarea unor tratamente, numai dacă au acoperire financiară.

Această circulară a făcut ca multe Case judeţene să blocheze dosare pentru pacienţi cu diferite afecţiuni cronice. Din păcate, printre pacienţii cu dosare sunt şi bolnavii oncologici, care din cauza acestor blocaje rămân fără tratament.

Un alt program afectat de lipsa finanţării este cel HIV/SIDA, pentru care în unele judeţe s-a oprit continuarea tratamentelor, cum ar fi cazul judeţului Suceava.

 -Această sistare a tratamentului compromite sănătatea celui afectat -, a afirmat vicepreşedintele COPAC, Cristian Roşu.

În total în aceste programe sunt aproximativ trei milioane de bolnavi, a subliniat Cristian Roşu. Între judeţele care au probleme de finanţare se află Arad, Suceava, Botoşani, Brăila. Nici programul de diabet nu are o situaţie mai bună. Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Bolnavilor de Diabet, mulţi dintre pacienţi, în special copii şi tineri, nu îşi mai pot automonitoriza valorile glicemiei pentru că din cauza unei circulare nu se mai elibereză pe reţetă testele de automonitorizare. Un alt aspect îngrijorător este fapatul că medicii ar putea renunţa să mai scrie tratamentele cu insulină performantă, ceea ce ar fi foarte grav pentru pacienţi. Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof.dr. Vasile Astărăstoaie, a menţionat că CMR nu este consultat de Ministerul Sănătăţii în luarea unor decizii importante şi nici nu este informat în situaţii de felul acesta, care se reflectă şi asupra medicilor, pentru că aceştia sunt primii care vin în contact cu bolnavii.

Potrivit preşedintelui CMR, nu există o strategie în ceea ce priveşte sănătatea în perioada de criză, în care responsabilii sanitari ar trebui să aibă în atenţie categoriile defavorizate. El a atras atenţia şi asupra unor noi patologii, care vor creşte în această perioadă, cum sunt cele neurologice, cele determinate de stres, diabet şi nu numai.

În opinia dr.Vasile Astărăstoaie, trebuie să existe modele cum ar fi modelul american, unde se investeşte cu adevărat în sănătate, învăţământ şi cercetare.

Reprezentanţii federaţiilor care sunt membre ale Coaliţiei au atras atenţia că vor continua această campanie mediatică de informare privind situaţia dificilă în care se găsesc bolnavii cronici şi, la nevoie, vor lua măsuri mai drastice.

Pe listele de aşteptare la programul de oncologie sunt 2.000 de bolnavi care aşteaptă să intre pe un tratament, iar 3.600 de pacienţi se află deja în tratament. Nici hemofilicii nu mai pot să continue tratamentele, întrucât finanţarea s-a terminat, iar reprezentanţii bolnavilor hemofilici se plâng că se vor reîntoarce la tratamentele cu plasmă.

Reprezentanţii COPAC apreciază că o astfel de situaţie nu s-a mai înregistrat în România de opt ani şi atrag atenţia asupra gravităţii ei.

Reprezentanta MS, dr. Mihaela Bartoş, a declarat că a reţinut problemele cu care se confruntă pacienţii care beneficiază de programele naţionale de sănătate şi a adăugat că multe dintre acestea au drept cauză insuficienta finanţare a programelor, lipsa specialiştilor în anumite judeţe pentru pacienţii cu boli cronice, absenţa unor servicii medicale de suport pentru pacienţi şi insuficienta asistenţă paleativă.

Ea a amintit că vineri, la Ministerul Sănătăţii, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Casei şi cei ai MS, prilej cu care vor fi abordate problemele legate de programele naţionale de sănătate. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

COTIDIANUL – Bolnavii de SIDA, cancer şi diabet rămân fără tratament din august
16 Iul 2009 Iulian Bobirnea, Liana Subtirelu |

Banii pentru tratamentul bolnavilor din judeţele Suceava, Botoşani, Arad, Brăila sau Neamţ sunt pe terminate, iar de luna viitoare situaţia va deveni şi mai critică, au avertizat reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Reprezentanţii COPAC susţin că bol¬na¬vii au ajuns să îşi plătească singuri medicamentele. Numai în Suceava, aproximativ 148 de pacienţi cu HIV/SIDA se află în imposibilitatea continuării tratamentului. Aceeaşi problemă a fost semnalată şi în judeţele Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Hunedoara şi Neamţ. Membrii COPAC susţin că, începând cu luna august, banii pentru programele naţionale de tratament al pacienţilor cu afecţiuni oncologice, de diabet zaharat, HIV/SIDA sau hemofilie se vor termina. În prezent, unul din 10 pacienţi cu hemofilie beneficiază de tratament. „Ne întoarcem cu paşi repezi la tratamentul cu plasmă în problema hemofiliei, chiar dacă această metodă nu mai este folosită în Europa.
Dacă în alte ţări hepatita B este eradicată, la noi este ignorată”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte COPAC.

Acesta a mai spus că „în acest moment casele de asigurări de sănătate au blocat dosarele cu indicaţii ale medicilor curanţi pentru molecule scumpe”. Reprezentanţi ai Coaliţiei susţin că pe lista de aşteptare pentru a intra în programul de oncologie se află peste 2.000 de pacienţi. „Au fost oprite zeci de dosare de la tratament, ceea ce este o crimă. S-a oprit şansa la viaţă”, a spus prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR). CMR susţine că diminuarea fondurilor pentru sănătate, în contextul crizei financiare, nu este cea mai bună metodă aleasă de către guvernanţi şi recomandă acestora modelul american privind investirea cu prioritate în sănătate şi educaţie. De asemenea, reprezentanţii CMR susţin că protocolul de colaborare dintre Colegiu şi Ministerul Sănătăţii a început să devină „un simplu petic de hârtie propagandist”.

„În perioada de criză, morbiditatea creşte, iar datoria statului este să asigure asistenţă poporului. Bolnavii au ajuns la disperare, iar noi am fost ignoraţi cinci luni de zile”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele CMR. Directorul general al MS, Mihaela Bartoş, a spus că „în oncologie au fost acordaţi 596.000 lei, iar pentru diabet 340.408 lei, fonduri care se vor epuiza la 1 august”. Alţi reprezentanţi ai MS susţin că până în acest moment nu au existat nici un fel de disfuncţionalităţi în desfăşurarea programelor naţionale de sănătate. Vineri, oficiali ai MS şi CNAS vor face o evaluare a execuţiei bugetare pentru toate programele de sănătate şi vor fi planificate resursele pe restul anului, în special, pe diabet şi oncologie.

EVENIMENTUL ZILEI – Bolnavii cronic riscă să rămână fără medicamente
Geta Roman, Vineri, 17 Iulie 2009

Românii care suferă de boli cronice precum cancer, hepatită, HIV/SIDA sau hemofilie riscă să rămână fără medicamente de luna viitoare, susţin reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

„În luna august vor fi epuizaţi banii alocaţi pentru întregul an 2009 pe programul
de oncologie. Probleme asemănătoare sunt pe toate programele naţionale, care au fost sub-bugetate”, a declarat ieri Cezar Irimia, preşedintele COPAC.

În acest moment, nereguli sunt mai ales în judeţele Arad, Suceava, Botoşani, Brăila, Neamţ. În Suceava, în cazul programului naţional HIV/SIDA e ne ce sară o sumă dublă faţă de cea alocată, mai spun reprezentanţii pacienţilor. Oficiali din cadrul Casei
Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţin că, din cauza crizei, în acest an s-au strâns la fondul de asigurări cu 8% mai puţini bani decât anul trecut.

-S-a cerut o rectificare de la Ministerul Finanţelor, însă până va fi aprobată se analizează posibilitatea să se facă transfer de fonduri de la un capitol bugetar la altul. CNAS face eforturi ca pacienţii aflaţi în programele naţionale să nu aibă probleme-, spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Augustus Costache. Astăzi, oficiali din CNAS şi ai Ministerului Sănătăţii se vor întâlni pentru a discuta despre finanţarea programelor pentru bolnavii cronic.

ADEVARUL – Bolnavii cronici riscă să rămână fără tratament – de Noemi Varga

Bolnavii cronici din România care erau trataţi prin intermediul programelor naţionale , precum cel de HIV/SIDA, cel de diabet, cel de oncologie şi cel de boli rare, riscă să rămână fără tratamente cel mai târziu în luna august.
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Ieremia, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că programele naţionale au fost trecute de la Ministerul Sănătăţii pentru finanţare către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Totodată, CNAS a emis o dispoziţie caselor judeţene, potrivit căreia reprezentanţii acestora pot trimite dosare pentru iniţiere de tratamente pentru bolnavi cronici şi chiar pentru continuarea unor tratamente, numai dacă au acoperire financiară. Ca urmare, casele judeţene au blocat mai multe dosare ale pacienţilor cu diferite afecţiuni cronice. Din păcate, printre aceştia sunt şi bolnavii oncologici, care din cauza acestor blocaje rămân fără tratament.
Un alt program afectat de lipsa finanţării este cel HIV/SIDA, pentru care în unele judeţe s-a oprit continuarea tratamentelor, cum ar fi cazul judeţului Suceava. “Această sistare a tratamentului compromite sănătatea celui afectat”, a afirmat vicepreşedintele COPAC, Iulian Roşu. În aceste programe sunt inscrişi aproximativ trei milioane de bolnavi. Printre judeţele care au probleme de finanţare se află Arad, Suceava, Botoşani şi Brăila.
Nici programul de diabet nu are o situaţie mai bună. Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Bolnavilor de Diabet, mulţi dintre pacienţi, în special copii şi tineri, nu îşi mai pot automonitoriza valorile glicemiei pentru că din cauza dispoziţiei nu se mai elibereză pe reţetă testele de automonitorizare.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof.dr. Vasile Astărăstoaie, a menţionat că CMR nu este consultat de Ministerul Sănătăţii în luarea unor decizii importante şi nici nu este informat în situaţii de felul acesta, care se reflectă şi asupra medicilor, ei fiind primii care vin în contact cu bolnavii.
Reprezentanţii federaţiilor, care sunt membre ale Coaliţiei, au atras atenţia că vor continua această campanie mediatică de informare privind situaţia dificilă în care se găsesc bolnavii cronici şi, la nevoie, vor lua măsuri mai drastice.
Pe listele de aşteptare la programul de oncologie sunt 2.000 de bolnavi care aşteaptă să intre pe un tratament, iar 3.600 de pacienţi se află deja în tratament. Nici hemofilicii nu mai pot să continue tratamentele, întrucât finanţarea s-a terminat, iar reprezentanţii bolnavilor hemofilici se plâng că se vor reîntoarce la tratamentele cu plasmă.
Reprezentanţii COPAC apreciază că o astfel de situaţie nu s-a mai înregistrat în România de opt ani şi atrag atenţia asupra gravităţii ei.
Reprezentanta Ministerului Sănătăţii (MS), dr. Mihaela Bartoş, a declarat că multe dintre problemele actuale au drept cauză insuficienta finanţare a programelor, lipsa specialiştilor în anumite judeţe pentru pacienţii cu boli cronice, absenţa unor servicii medicale de suport pentru pacienţi şi insuficienta asistenţă paleativă.

CURENTUL – Criza ne omoară la propriu!

Lipsa fondurilor se resimte tot mai grav în sistemul sanitar din România. Cel mai mult vor avea de suferit din această cauză pacienţii seropozitivi, hemofilicii, precum şi bolnavii de hepatită, cancer sau diabeticii. Subfinanţarea programelor de sănătate face ca pe listele de aşteptare să figureze în prezent mii de pacienţi care îşi aşteaptă tratamentul salvator, aşteptare care ar putea dura chiar şi doi ani, poate prea târziu pentru mulţi. Practic, pacienţii seropozitivi au întrerupt tratamentul din cauza lipsei banilor, hemofilicii nu mai au nici ei tratamentul asigurat, iar pacienţii cu hepatită au nevoie urgentă de medicamente. În acest context, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă asupra situaţiei grave din sistemul sanitar, în condiţiile în care, potrivit estimărilor, în luna august vor fi epuizaţi banii alocaţi pentru anul 2009 pe programul de oncologie.
„Probleme asemănătoare sunt pe toate programele naţionale, care au fost sub-bugetate. În acest moment, casele judeţene de asigurări de sănătate au blocat dosarele cu indicaţii ale medicilor curanţi pentru molecule scumpe. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a trimis caselor judeţene o circulară prin care le solicită acestora ca dosarele pacienţilor să plece numai în condiţiile în care Casa Judeţeană îşi asumă răspunderea că are fonduri disponibile“, a declarat preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, citat de Mediafax. În prezent, probleme cu finanţarea programelor de sănătate au fost semnalate în judeţele Suceava, Botoşani, Arad, Brăila, Neamţ. În Suceava, de exemplu, în cazul programului naţional HIV/SIDA este necesară o sumă dublă faţă de cea alocată, însă CNAS a transmis casei judeţene că nu va suplimenta fondurile. Pacienţii seropozitivi au întrerupt tratamentul din această cauză. Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romånia a anunţat că în mai multe judeţe a fost întrerupt tratamentul antiretroviral pentru pacienţii seropozitivi din cauza lipsei fondurilor şi a problemelor în managementul programului la nivel judeţean.
De asemenea, în multe judeţe nu se mai găsesc teste de automonitorizare. „Suntem în pericol de a nu mai beneficia de analogi de insulină“, a avertizat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din Romånia, Maria Mezaroş. Adunarea Generală a COPAC a analizat starea în care se află sistemul de sănătate din Romånia la prezent, modul în care se desfăşoară Programele Naţionale de Sănătate, problemele cu care se confruntă pacienţii cu afecţiuni cronice. Problemele semnalate au fost listate pe scurt într-un memoriu şi vor fi prezentate detaliat reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, CNAS şi Colegiului Medicilor din România. De asemenea, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romånia a semnalat că sub-bugetarea Programului Naţional de Oncologie are efecte grave pentru pacienţi. Şi celelalte organizaţii ale bolnavilor cronici, respectiv Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor Diabetici din Romånia, Asociaţia Transplantaţilor, Alianţa Naţională pentru Boli Rare din Romånia, Asociaţia Hemofilicilor au semnalat că bolnavii mor din lipsa fondurilor.

CRONICA ROMANA – Raman bolnavii cronici fara medicamente?

Presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC), Cezar Ieremia, a atras atentia, ieri, intr-o conferinta de presa, asupra problemelor multiple cu care se confrunta bolnavii cronici, acestia riscand sa ramana fara tratamente cel mai tarziu in luna august. Intre programele care au probleme in acest moment se afla cel de HIV/SIDA, cel de diabet, cel de oncologie si cel pentru boli rare, informeaza Agerpres. Cezar Ieremia a mentionat ca programele nationale au fost trecute de la Ministerul Sanatatii pentru finantare catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Pe de alta parte, presedintele COPAC a amintit de o circulara care a fost data de CNAS catre casele judetene, potrivit careia reprezentantii acestora pot trimite dosare pentru initiere de tratamente pentru bolnavi cronici si chiar pentru continuarea unor tratamente, numai daca au acoperire financiara. Aceasta circulara a facut ca multe Case judetene sa blocheze dosare pentru pacienti cu diferite afectiuni cronice. Din pacate, printre pacientii cu dosare sunt si bolnavii oncologici, care din cauza acestor blocaje raman fara tratament. Un alt program afectat de lipsa finantarii este cel HIV/SIDA, pentru care in unele judete s-a oprit continuarea tratamentelor, cum ar fi cazul judetului Suceava. In total, in aceste programe sunt aproximativ trei milioane de bolnavi, a subliniat vicepresedintele COPAC, Iulian Rosu. Intre judetele care au probleme de finantare se afla Arad, Suceava, Botosani, Braila. Nici programul de diabet nu are o situatie mai buna. Potrivit reprezentantilor Federatiei Bolnavilor de Diabet, multi dintre pacienti, in special copii si tineri, nu isi mai pot automonitoriza valorile glicemiei pentru ca din cauza unei circulare nu se mai elibereza pe reteta testele de automonitorizare. Un alt aspect ingrijorator este faptul ca medicii ar putea renunta sa mai scrie tratamentele cu insulina performanta, ceea ce ar fi foarte grav pentru pacienti. Pe listele de asteptare la programul de oncologie sunt 2.000 de bolnavi care asteapta sa intre pe un tratament, iar 3.600 de pacienti se afla deja in tratament. Nici hemofilicii nu mai pot sa continue tratamentele, intrucat finantarea s-a terminat, iar reprezentantii bolnavilor hemofilici se plang ca se vor reintoarce la tratamentele cu plasma. Reprezentantii COPAC apreciaza ca o astfel de situatie nu s-a mai inregistrat in Romania de opt ani si atrag atentia asupra gravitatii ei.

NEWSIASI – Astarastoae acuza Ministerul Sanatatii de crima

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, face acuze dure la adresa conducerii Ministerului Sanatatii dupa ce pe lista pentru tratament sint dosarele
a mii de bolnavi de cancer sau diabet. Asta in conditiile in care si reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) anunta ca banii pentru tratamentul bolnavilor de cancer, diabet zaharat sau HIV/SIDA din mai multe judete se termina din august.Bolnavii cronic din judetele Suceava, Arad, Bacau, Botosani, Braila, Hunedoara si Neamt risca sa nu mai primeasca medicatia, prin program national de sanatate , din luna august, pentru diabet, cancer, HIV/SIDA sau hemofilie.  “In acest moment casele de asigurari de sanatate au blocat dosarele cu indicatii ale medicilor curanti pentru molecule scumpe “, spune Cezar Irimia, presedinte COPAC, in Cotidianul. Acesta sustine ca pe lista de asteptare pentru a intra in programul de oncologie se afla peste 2.000 de pacienti.  – Au fost oprite zeci de dosare de la tratament, ceea ce este o crima. S-a oprit sansa la viata-, a spus prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), in Cotidianul.
De asemenea, reprezentantii CMR sustin ca protocolul de colaborare dintre Colegiu si Ministerul Sanatatii a inceput sa devina -un simplu petic de hartie propagandist -In perioada de criza, morbiditatea creste, iar datoria statului este sa asigure asistenta poporului. Bolnavii au ajuns la disperare, iar noi am fost ignorati cinci luni de zile”, a adaugat prof. dr. Vasile Astarastoae. Directorul general al MS, Mihaela Bartos, a spus ca „in oncologie au fost acordati 596.000 lei, iar pentru diabet
340.408 lei, fonduri care se vor epuiza la 1 august”. Vineri, oficiali ai MS si CNAS vor face o evaluare a executiei bugetare pentru toate programele de sanatate si vor fi planificate resursele pe restul anului, in special, pe diabet si oncologie.

 





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.