Conferinta de lansare a proiectului INTEGRAREA SOCIO-PROFESIONALA A PERSOANELOR SEROPOZITIVE DIN ROMANIA

Conferinta de lansare a proiectului
“Integrarea socio-profesionala a persoanelor seropozitive din Romania”

Raportul Conferintei

Federatia UNOPA a organizat in data de 20 martie 2009, la Hotel IBIS Parlament,  Conferinta de lasnsarea a proiectului ”Integrarea socio-profesionala a persoanelor seropozitive din Romania”. Conferinta este una dintre activitatile proiectului “Integrarea socio-profesionala a persoanelor seropozitive din Romania”, derulat de catre UNOPA pe o perioada de 30 de luni si cofinantat de Fondul Social European prin POSDRU.

Avand in vedere ca este vorba de un proiect care se va desfasura in parteneriat cu 20 de organizatii din 17 judete si Bucuresti,  aflat la inceput si ca nu exista un precedent in derularea unor astfel de proiecte, a fost nevoie ca acesta conferinta sa fie structurata pe 3 parti:
– 19 Martie 2009 –  prima partea fost destinata unei prezentari a proiectului pentru presedintii de asociatii si coordonatorii locali de proiect;
– 20 Martie 2009  – Conferinta de lasarea a proiectului;
– 21 Martie 2009  – discutie cu coordonatorii locali de proiect in vederea identificarii posibilelor dificultati in derularea proiectului.

19 Martie 2009

In data de 19 martie 2009 a avut loc prezentarea proiectului pentru presedintii de asociatii si coordonatorii locali de proiect. In cadrul aceste sesiuni au fost prezentate pe larg activitatile proiectului, indicatorii prevazuti atat pentru fiecare asociatie in parte, precum si cumulativ, incadrarea in timp a activitatilor, bugetul total al proiectului si bugetul pentru fiecare activitate.

20 Martie 2009 – Conferinta de lasarea a proiectului

La Conferinta au fost prezenti reprezentanti ai UNAIDS, CENTRAS, Autoritatii Nationale pentru Persoane cu Handicap (ANPH), reprezentanti ai ONG-urilor (fundatii, asociatii, federatii) care activeaza in domeniul HIV/SIDA implicate de mai multi ani in proiecte si programe vizand integrarea sociala, profesionala a acestei categorii, combaterea discriminarii acesteia,dar si   reprezentanti ai mass-mediei.
In deschiderea conferintei a luat cuvantul Domnul Iulian Petre – Director Executiv UNOPA care a vorbit despre importanta derularii acestui proiect, despre oportunitatile si obstacolele care pot aparea in derularea proiectului;
In continuare Doamna Dr. Mariana Mardarescu – reprezentant CNLAS a facut o prezentare despre situatia medicala a persoanelor seropozitive din Romania, date statistice  si evolutia acestei categorii de persoane din punct de vedere medical, din anii 90 si pana in prezent.
– Domnul Eduard Petrescu  – Coordonator National UNAIDS a vorbit despre programele si politicile adresate persoanelor seropozitive  in Romania,  in contextul Strategiei Nationale HIV/SIDA 2008 – 2013. De asemenea d-l Petrescu a punctat cateva dintre dificultatile/problemele cu care se confrunta tinerii seropozitivi in procesul integrarii profesionale.
– Domnul Marius Agape – Membru Consiliu Director UNOPA a prezentat, din punctul de vedere al unei persoane seropozitive, cum sunt percepute aceste tipuri de proiecte, desfasurate din 2000 si pana in prezent si despre necesitatea continuarii suportului adresat persoanelor seropozitive in Romania in directia integrarii profesionale.

Conferinta a continuat cu prezentarea proiectului ”Integrarea socio-profesionala a persoanelor seropozitive din Romania”, domnul Iulian Petre prezentand in plen, activitatile care vor fi derulate in cadrul proiectului, dupa care a conferinta a inclus o sesiune de raspunsuri la intrebarile jurnalistilor.
Ultima sesiune a conferintei a fost destinata prezentarii situatiei actuale a persoanelor seropozitive in Romania. In cadrul acestei sesiuni au fost prezentate date preliminare ale studiului efectuat de catre UNOPA in trim IV 2008, precum si o comparatie intre viziunea angajatorilor si viziunea persoanelor seropozitive cu privire la probleme ca: testarea HIV la angajare, confidentialitate, angajarea persoanelor seropozitive. (Geanina Surdu – Coordonator de proiect UNOPA). Pe langa prezentarea acestor informatii sesiunea  a cuprins  si discutii cu participantii pe tema materialelor prezentate, discutii moderate de d-l Iulian Petre, director executiv UNOPA.

21 Martie 2009

Discutii cu coordonatorii locali de proiect pe tema materialelor prezentate in prima zi a conferintei, incadrarea activitatilor in bugetul proiectului si identificarea posibilelor dificultati in derularea proiectului, posibile solutii.

Conferinta a aratat ca problema persoanelor seropozitive in Romania este in continuare una  grava, nici pe departe rezolvata, desi exista demersuri, presiuni la nivelul institutiilor, opiniei publice, opiniei publice internationale. De aceea eforturile comunitatii in directia rezolvarii problemelor cu care se confrunta persoanele seropozitive sunt necesare, activitatile de advocacy si lobby in fata autoritatilor pentru aceasta trebuie sa continue.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.