Raport – Conferința de închidere a proiectului „O societate civilă implicată în sistemul de sănătate și protecție socială”

       Data: 18.07.2019
Moderatori: Iulian Petre (Director executiv UNOPA), Diana-Loreta Păun (Consilier de Stat – Departamentul Sănătate Publică), Cristina Siclovan (CNAS – consilier superior Casa Națională de Sănătate)

Desfășurarea conferinței:
În deschiderea conferinței, Directorul executiv UNOPA, Iulian Petre a realizat o prezentare a principalelor elemente ale proiectului „O societate civilă implicată în sistemul de sănătate și protecție socială” respectiv, obiectivele îndeplinite, rezultatele atinse, politicile publice alternative realizate și depuse, principalele probleme identificate în cadrul dezbaterilor regionale.

În cadrul conferinței a luat cuvântul și Doamna Diana-Loreta Păun (Consilier de Stat – Departamentul Sănătate Publică- Administrația Prezidențială), punând accentul pe importanța demersului realizat de UNOPA prin proiectul „O societate civilă implicată în sistemul de sănătate și protecție socială”. În același timp a dorit să transmită felicitările și susținerea Administrației Prezindențiale. Mai mult, aceasta a meționat că proiectul implementat în perioada 2 Aprilie 2018-1 August 2019 este un “model de succes în implementarea unui proiect european, iar acum așteptăm ca decidenții să implementeze politicile publice elaborate cu atâta efort de asociațiile de pacienți. Felicitări UNOPA!”

Doamna Diana-Loreta Păun a mai vorbit despre importanța realizării de politici publice alternative bazate pe dovezile de la firul ierbii și a mai punctat faptul că munca făcută de asociațiile de pacienți este una uriașă, mai ales în contextul în care în ultimii 4-5 ani Ministerul Sănătății a lansat foarte puține politici publice.
În cadrul conferinței, Cristina Siclovan (CNAS -consilierul superior Casa Națională de Sănătate) a precizat că politicile publice elaborate și depuse în cadrul proiectului la Ministerul Sănătății vor ajunge și pe masa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar în toamna acestui an vor exista dezbateri în acest sens. De asemenea, doamna a salutat inițiativa Federației UNOPA și politicile publice propuse, în special propunerea pentru definirea a două pachete distincte de servicii destinate pacientului cu HIV, respectiv unul pentru monitorizarea curentă, iar altul pentru monitorizarea la 6 luni a situației clinice a pacientului cu HIV, în vederea includerii lor în contractul-cadru, la nivelul sistemului de asigurări de sănătate, începând cu anul 2020. De asemenea a susținut ideea monitorizării politicilor publice inițiate.

Conferința a continuat cu o dezbatere la care au participat reprezentanții societății civile, prezenți la conferință, pe tema problemelor și politicilor publice de actualitate în sectorul HIV/SIDA și pentru pacienți în general. Enumerăm câteva dintre principalele subiecte:
o Acces la servicii de prevenire, testare și diagnostic
o Acces la tratament
o Acces la servicii medicale și/sau sociale
o Stigma
o Discriminare
o Integrarea pe piața muncii

Aspecte ce țin de vizibilitate și promovare în cadrul conferinței de închidere a proiectului:
o A fost lansat un comunicat de presă la final de proiect
o Au fost folosite două Roll-up-uri cu însemnele proiectului
o Prezentarea power point conținând informații despre proiect și rezultatele obținute a avut elementele de vizibilitate obligatorii
o Mapă de prezentare și pix, conținând elementele vizuale ale proiectului au fost ditribuite participanților

 Număr participanți: 30

Concluzii
• Este extrem de importantă implicarea asociațiilor de pacienți în procesul decizional
și în formularea de politici publice care raspund unor nevoi reale, strânse de la firul ierbii.
• Administrația trebuie percepută ca un partener în demersurile societății civile.
• Este nevoie de monitorizarea legislației actuale și de îmbunătățirea acesteia în acord cu realitatea în care ne găsim.
• Este extrem de important să existe un mecanism sustenabil de monitorizare a politicilor publice inițiate de tipul rețelelor de pacienți și/sau parteneri sociali.
• Este important ca activitatea/munca societății civile în sfera inițierii de politici publice alternative la politicile publice inițiate de autoritățile din domeniul sănătății și a protecției sociale să fie mai promovată.
• Implementarea unor asemenea proiecte care facilitează transferul experienței pacienților și a societății civile către administrație prin inițierea unor politici publice produce impact pozitiv în rândul celor vulnerabili.
• Programul Operational Capacitate Administrativă este unul dintre programele cel mai bine implementate din România. Din păcate există un număr limitat de call-uri adresate societății civile.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.