Condamnaţi încă o dată

Comunicat de presa 
                                                                                                 Bucuresti, 24.11.2010 
Condamnaţi încă o dată 
  
Pacienţii seropozitivi din mai multe judeţe au întrerupt tratamentul din cauza faptului că spitalele nu mai au bani să cumpere tratamentul, în timp ce autorităţile responsabile ridică neputincioase din umeri. 
“Aş vrea să vă adresez o întrebare la care vă rog frumos să îmi răspundeţi, dacă vreţi.  Am patru săptămâni de când eu nu mai am pastilele pentru SIDA. Ce credeti că  ar trebui să fac pentru a le primi in continuare? Nu credeti că ar trebui să le batem obrazul celor care gestioneză acest program naţional?”
Aşa  ne scria acum câteva zile un copil de la un centru de plasament din Moldova. Alături de el in centru sunt alţi 20 de copii seropozitivi care au întrerupt la rândul lor tratamentul, pentru că spitalul nu a mai avut bani să-l achiziţioneze. La fel, în mai multe judeţe sunt persoane care au întrerupt tratamentul din aceleaşi motive: Iaşi, Suceava, Vrancea, etc. Probabil mai sunt şi alte judeţe de unde nu avem date. În scurt timp majoritatea judeţelor vor rămâne fărî tratament, pentru că bugetele s-au epuizat deja.  Totodată s-au introdus în HIV/SIDA pentru prima oara listele de aşteptare, adică pacientii  care ar trebui acum sa intre pe tratament sunt amânati din cauza faptului că bugetul alocat de Casa Nationala nu i-a luat în calcul în anul 2010. 
Conducerea CNAS a recunoscut situaţia şi ne-a comunicat ca aceasta este consecinţa faptului ca nu s-a făcut nici o rectificare bugetară pentru sănatate în 2010. Conducerea Ministerului Sănătăţii ne-a comunicat că s-a înaintat către Parlamentul României o solicitare de aprobare a unor credite de angajament pentru Programele Nationale pentru anul 2010, dar se aşteaptă decizia Parlamentului. Pentru unii pacienţi este deja prea târziu, rata deceselor a crescut deja îngrijorător, de exemplu, la Suceava. 
„Anul 2010 este cel mai negru an din punctul de vedere al asigurării continuitaţii la tratament pentru pacienţii seropozitivi. Din păcate, ziua de 1 Decembrie, Ziua Mondiala de Lupta AntiSIDA, nu va fi in acest an un moment de prezentare al unor rezultate bune în lupta cu HIV/SIDA, ci  unul în care vom constata ca statul condamnă încă o dată pacienţii seropozitvi”, ne-a declarat Cristian Rosu, Presedintele UNOPA. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.