Comunicat de presă – Dezbatere regională Sud-Vest Oltenia

Craiova, 19.10.2018

Reprezentantii asociatiilor de pacienti/partenerilor sociali/ din regiune si ai autoritatilor locale participa azi la dezbaterea cu tema „Politicile publice din domeniul sanatatii si protectiei sociale” organizata de catre Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) in Sala de conferinte a Hotelului Euforia, Craiova, jud. Dolj.

Evenimentul isi propune sa aduca in prim plan nevoia unei comunicări reciproce constructive intre autoritatile si asociatiile de pacienti/partenerii sociali din regiunea Sud-Vest, a implicării societatii civile din regiune în procesele de dezbatere a politicilor publice de sanatate si protectie sociala, a identificării problemelor cu care se confrunta persoanele apartinand grupurilor vulnerabile sau diferitelor patologii in domeniul asigurării serviciilor de sănătate si protectie sociala, precum și găsirea mijloacelor optime pentru înlăturarea, ameliorarea ori diminuarea efectelor negative ale problemelor identificate si formularea lor intr-o propunere de politica publica.

In acest sens invitam actorii prezenti la dezbatere sa comunice si sa impartaseasca unii cu altii nevoile existente la nivelul societatii civile si a autoritatilor din regiunea Sud-Vest in domeniul sanatatii si protectiei sociale, sa identifice resursele disponibile si sa propuna directiile de actiune cele mai potrivite in sensul optimizarii politicilor publice initiate de guvern spre interesul pacientilor si al grupurilor vulnerabile. Atat asociatiile de pacienti cat si autoritatile subliniaza importanta sprijinului reciproc in definirea politicilor care privesc pacientul si spun ca solutiile si caile de urmat identificate impreuna sunt mult mai solide si sortite succesului.

Aceasta dezbatere face parte dintr-un demers la nivel national pentru mobilizarea si implicarea societatii civile in luarea deciziilor care afecteaza direct viata pacientilor si a grupurilor vulnerabile. Reprezentantii societatii civile prezenti la discutie vor fi invitati sa se inscrie in Reteaua CivilNet care cuprinde organizatii din toata tara si al carei scop este monitorizarea si evaluarea politicilor publice propuse de autoritati, devenind o voce colectivă şi influentă a societăţii civile în relaţia cu autorităţile centrale şi locale.

Concluziile si propunerile dezbaterii organizate in regiunea de dezvoltare Sud-Vest se vor concretiza intr-un raport de monitorizare a politicilor publice din domeniul sanatatii si cel al protectiei sociale inaintat catre ministerele si institutiile interesate.

Evenimentul este organizat in cadrul proiectului “O societate civilă implicată în sistemul de sănătate şi protecţie socială”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, codul SMIS al proiectului 109810, derulat de catre Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)

Persoana de contact:

Iulian Petre – Director Executiv UNOPA – 021 319 93 29  sau e-mail: iulian.petre@unopa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.