Comunicat de presă București, 25.05.2020

UNOPA a lansat o platformă de informare și suport pentru pacienții cu HIV, în contextul Covid-19


Pacienții cu HIV se confruntă în această perioadă cu un acces dificil la tratament și analizele specifice, lipsa unor servicii medicale de bază, spitalele de boli infecțioase fiind transformate în spitale de primă linie pentru tratamentul COVID-19


Pacienții cu HIV din Romania s-au confruntat în ultimele două luni cu dificultăți majore în contextul generat de pandemia de Covid-19. Accesul acestora la tratament și analize specifice a fost mult îngreunat, multe dintre serviciile medicale dedicate nu au fost disponibile, iar legatura cu medicul curant s-a rupt aproape complet, în condițiile în care spitalele de boli infecțioase unde erau tratați în mod obișnuit, s-au transformat integral și aproape peste noapte în spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19.
Pe fondul acestor provocări, UNOPA, alături de partenerii săi tradiționali, și-a intensificat eforturile de susținere a pacienților cu HIV, monitorizând cu atenție accesul acestora la tratament și desfășurând activități de advocacy pentru rezolvarea problemelor cu care pacienții se confrunta, dar mai ales oferindu-le servicii suport care acoperă câteva domenii esențiale.


Astfel, UNOPA derulează în această perioadă, cu sprijinul MSD România, un proiect de informare si consiliere prin care își propune să aducă în atenția persoanelor care trăiesc cu HIV informații corecte, științifice, din surse autorizate, privind măsurile speciale pe care trebuie să le adopte pentru a evita infectarea cu noul coronavirus, precum și riscurile aferente în cazul în care dezvoltă boala COVID-19.

Pe website-ul www.unopa.ro a fost creată o secțiune specială cu informații actualizate despre noul coronavirus și impactul asupra comunității persoanelor care traiesc cu HIV/SIDA. Totodată proiectul oferă pacienților sprijin în vederea depășirii obstacolelor legate de accesul la tratamentul și serviciile medicale specifice infecției cu HIV.


În cadrul proiectului, vor fi periodic diseminate informații prin intermediul rețelelor de socializare si a grupurilor de pacienti din mediul online și, de asemenea, se vor organiza evenimente digitale prin care medicii infectionisți vor intra în dialog direct cu pacienții și activiștii din domeniul HIV/SIDA. La primul eveniment este invitată să participe și să răspundă întrebărilor pacienților doamna Dr. Mariana Mărdărescu, medic specialist boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”. Evenimentul va avea loc miercuri, 27 mai, ora 18.00 și poate fi urmărit live de cei interesați la următorul link:

https://www.facebook.com/Pacientul20/posts/2529744410622589

“Încă de la începutul pandemiei, pacienții seropozitivi din România au fost supuși unor încercări majore, inclusiv prin transformarea spitalelor în care ei beneficiau în mod obișnuit de tratament în spitale principale pentru tratamentul COVID-19. Chiar daca au fost directionați către alte spitale, acolo au fost refuzați, cu o teamă dublă, de infecția cu HIV si de infecția cu noul coronavirus.

Proiectul de față se adaugă întregii activități a Federației UNOPA, care, pe lângă informarea pacienților și sprijinirea dialogului acestora cu medicii, oferă servicii de consiliere telefonică sau online, servicii de suport pentru pacienți, monitorizarea accesului pacienților la tratament și servicii medicale”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.


“Suntem alături de comunitatea pacienților cu HIV în această perioadă în care noul coronavirus pune presiune imensă pe sistemul de sănătate, iar principiul echității accesului la servicii medicale și tratament ar putea fi afectat. Platforma lansată de UNOPA contribuie la facilitarea accesului pacienților cu HIV la tratament, oferă susținerea psihologică celor mai vulnerabili dintre ei, și totodată oferă informații esențiale despre HIV și COVID-19, ajutându-i să se protejeze”, a afirmat Nicolas Renard, Managing Director MSD Romania.


Deocamdată nu exisă dovezi privind o rata mai mare de infectare COVID-19 sau un curs diferit al bolii la persoanele cu HIV față de persoanele HIV-negative1. Conform datelor colectate de Fundația NEAT ID, un numar de 497 de pacienți cu HV din Europa au fost infectați cu noul coronavirus, aproximativ 50% dintre aceștia au necesitat spitalizare, iar 51 de pacienți și-au pierdut viața . În România, au fost înregistrate până în prezent 4 cazuri de Covid-19 în rândul celor peste 16,500 de pacienți cu HIV.

Despre UNOPA
Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este o federație formată din 22 de asociații județene ale persoanelor care trăiesc cu HIV, care are ca misiune promovarea și apărarea drepturilor acestor pacienți.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.