Ce trebuie să știe persoanele care trăiesc cu HIV despre HIV și COVID-19

COVID-19 este o boală gravă și toate persoanele care trăiesc cu HIV ar trebui să ia toate măsurile preventive recomandate pentru a minimiza expunerea și pentru a preveni infectarea cu virusul care cauzează COVID-19.

Ca și în populația generală, persoanele în vârstă care trăiesc cu HIV sau persoanele care trăiesc cu HIV cu probleme cardiace sau pulmonare, pot avea un risc mai mare de a se infecta cu noul virus și de a suferi simptome mai grave. Vom afla în mod activ mai multe despre modul în care HIV și COVID-19 au împreună un impact asupra persoanelor care trăiesc cu HIV din țări și comunități care răspund la ambele epidemii.

Lecțiile învățate din inovațiile realizate sau din adaptarea furnizării de servicii pentru a minimiza impactul asupra persoanelor care trăiesc cu HIV, vor fi împărtășite și reproduse pe măsură ce acestea devin disponibile. Până când se cunosc mai multe, persoanele care trăiesc cu HIV – în special cele cu infecții oportuniste avansate sau slab controlate – ar trebui să fie prudente și să acorde o atenție crescută la măsurile de prevenire și recomandări.

Precauții pe care trebuie să le urmeze persoanele care trăiesc cu HIV și grupurile vulnerabile pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus

Fiți în siguranță!

• Curățați frecvent mâinile cu apă și săpun (timp de 40-60 de secunde) sau cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool (timp de 20-30 de secunde).

• Acoperiți-vă gura și nasul cu cotul  sau un șervețel steril atunci când tușiți sau strănutați. Aruncați șervețelul după utilizare.

• Evitați contactul cu oricine are febră sau tuse.

• Staiți acasă când sunteți bolnavi.

• Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație și ați călătorit recent într-o zonă în care este raportat COVID-19, trebuie să solicitați imediat asistență medicală de la serviciul comunitar de sănătate, medic sau un spital local. Înainte de a merge la un cabinet medical sau spital, apelați înainte și spune-le despre simptomele dumneavoastră și despre călătoria recentă.

• Dacă sunteți bolnav, purtați o mască medicală și stați departe de ceilalți.

Fiți la curent!

 Cunoașteți informațiile despre COVID-19 și verificați întotdeauna o sursă de încredere, cum ar fi Organizația Mondială a Sănătății.

Fiți pregătiți!

 • Trebuie să aveți la îndemână o rezervă din medicamente antiretrovirale necesare, ideal pentru 30 de zile sau mai mult. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind tratamentul HIV recomandă acum distribuirea pe mai multe luni sau chiar de trei luni sau mai mult a medicamentelor anti-HIV pentru majoritatea persoanelor la vizitele de rutină, deși acest lucru nu a fost implementat pe scară largă în toate țările.

• Contactați medicul curant prin telefon în cazul în care aveți nevoie de sfaturi.

• Aflați cum puteți accesa tratamentul și alte servicii de suport din cadrul comunității dvs. Acest tratament ar putea include terapie antiretrovirală, medicamente pentru tuberculoză (dacă urmează tratamentul tuberculozei) și orice alte medicamente pentru alte boli pe care le puteți avea.

• Populațiile vulnerabile, inclusiv persoanele care utilizează droguri, lucrători sexuali, bărbați gay/bisexuali și alți bărbați care fac sex cu bărbați, persoane transgender și persoane private de libertate, trebuie să se asigure că au mijloace esențiale pentru prevenirea infecției cu HIV, cum ar fi ace și seringi sterile și/ sau terapie de substituție cu opioide sau prezervative. De asemenea, trebuie obținute livrări adecvate de alte medicamente, cum ar fi contracepția și terapia hormonală realizată în tranziția de gen.  

• Discutați cu familia și prietenii să vă sprijiniți reciproc în cazul în care sunt puse în aplicare măsuri de distanțare socială. Faceți aranjamente alternative în cadrul comunității pentru alimente, medicamente, îngrijire pentru copii sau animale de companie etc.

• Ajutați-i pe ceilalți din comunitatea dumneavoastră și asigurați-vă că au, de asemenea, o aprovizionare adecvată cu medicamente esențiale.

• Verificați dacă știți să ajungeți la rețeaua locală de persoane care trăiesc cu HIV prin mijloace electronice. Faceți un plan pentru conexiuni telefonice și de social media în cazul în care măsurile de sănătate publică solicită ca oamenii să rămână acasă sau dacă vă îmbolnăviți.

Sprijiniți-vă pe voi și pe cei din jurul dvs.

• Izbucnirea pandemiei de COVID-19 poate provoca frică și anxietate – toată lumea este încurajată să aibă grijă de ei înșiși și să se conecteze cu cei dragi. Persoanele care trăiesc cu HIV și comunitățile lor au zeci de ani de experiență de rezistență, ca și supraviețuitori și se pot baza pe istoria lor bogată de rezistență pentru a sprijini familiile și comunitățile lor în această criză actuală.

Acordați o atenție deosebită sănătății mintale prin:

• Evitarea expunerii excesive la știrile media privind COVID-19. Citiți numai informații din surse de încredere.

•Aveți grijă de corpul vostru. Respirați adânc, întindeți-vă sau meditați.

•Încercați să mănâncați mese sănătoase, bine echilibrate, regulate și, în cazul în care este posibil, încercați să evitați alcoolul și drogurile.

 •Făcându-vă timp să vă relaxați și sentimentele negative se vor estompa. Luați pauze de la vizionarea, citirea sau ascultarea știrilor – poate fi supărător să auziți despre criză în mod repetat. Încercați să faceți alte activități de care vă bucurați pentru a reveni la viața voastră normală.

• Conectarea cu alte persoane. Împărtășiți-vă preocupările și discutați cu un prieten sau un membru al familiei.

Combateți stigmatul și cunoașteți-vă drepturile

• Stigmatul și discriminarea sunt o barieră în calea unui răspuns eficient la COVID-19. Acesta este un moment în care rasismul, homofobia și transfobia crește proporțional față de grupurile vulnerabile.

• Locul de muncă, accesul la asistență medicală sau accesul la educație, pentru voi sau copiii voștri, pot fi afectate de epidemia de COVID-19 dacă în comunitatea voastră sunt puse în aplicare măsuri de distanțare socială. Află-ți drepturile și asigură-te că tu și comunitatea ta sunteți pregătiți.

Tratamentul COVID-19

• Tratamentul COVID-19 este un domeniu activ de cercetare și mai multe studii clinice randomizate sunt în curs de desfășurare pentru a determina dacă medicamentele antiretrovirale utilizate pentru tratarea HIV ar putea fi utile pentru tratarea COVID-19.

Multe alte tratamente sunt posibile, de asemenea, testate în studii clinice bine concepute. Deoarece aceste studii nu s-au încheiat, este prea devreme pentru a spune dacă medicamentele antiretrovirale sau alte medicamente sunt eficace în tratarea COVID- 19. Un studiu clinic recent a arătat că nu a existat niciun beneficiu substanțial al utilizării Kaletra pentru tratamentul COVID-19.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.