Ce să faci dacă ești HIV pozitiv și ești admis la spital cu COVID-19

Vineri 15 mai 2020

Ca răspuns la întrebările comunității HIV despre la ce să vă așteptați și ce să faceți, dacă sunteți o persoană HIV pozitivă care este internată la spital cu COVID-19, Asociația Britanică pentru HIV (BHIVA) a oferit următoarele sfaturi pentru a răspunde punctelor principale care au fost ridicate.

Trebuie să-mi dezvălui statusul HIV?

Vă recomandăm să spuneți echipei de asistență medicală care vă îngrijește despre toate condițiile dvs.  medicale, inclusiv HIV. Acest lucru înseamnă să vă asigurați că veți obține medicația potrivită și testele potrivite. De exemplu, dacă aveți un număr scăzut de CD4, există infecții pulmonare care provoacă simptome foarte similare cu COVID-19, dar acestea ar putea fi trecute cu vederea dacă nu se fac testele corecte.

Ar trebui să-mi continui medicația pentru HIV?

Cu siguranță, da! Este o idee bună să aveți o listă cu medicamentele dvs. pentru a vă putea fi prescrise cât mai curând posibil dacă sunteți internat. Faceți o poză cu ambalajul de pe telefon dacă vă ajută. Menținerea încărcăturii virale nedetectabile și a sistemul imunitar stabil vă vor maximiza capacitatea de a lupta împotriva COVID-19. De asemenea, dacă vă opriți medicația, încărcătura virală va crește, precum  și riscul ca HIV să dezvolte rezistență la unele medicamente și să dezvoltați noi simptome. În cele din urmă, dacă încetați să luați medicația, CD4 poate scădea foarte repede, mai ales dacă aveți COVID-19, ceea ce vă pune în pericol legat de infecțiile oportuniste HIV.

Cum pot lua medicamente dacă sunt foarte bolnav?

Dacă vă simțiți atît de rău încât nu puteți mânca, veți fi alimentat de un tub prin nas. Unele medicamente HIV pot fi strivite și dizolvate, iar altele sunt disponibile sub formă de lichide. Există îndrumări BHIVA în acest sens în declarația noastră comună cu Societatea de Terapie Intensivă (referința 1.)

Sunt unele medicamente HIV eficiente împotriva COVID-19? Ar trebui să-mi schimb schema?

Deși unele medicamente HIV sunt studiate pentru a trata sau a preveni COVID-19, nu există încă dovezi că funcționează. Studiile de până acum pe medicamentul HIV Lopinavir / Ritonavir (numele de marcă Kaletra) nu au arătat niciun beneficiu pentru persoanele spitalizate cu COVID-19. Nu există dovezi clare că Tenofovir / Emtricitabină (numele de marcă Truvada), care este de asemenea utilizat pentru PrEP, este eficient. Ar trebui să continuați să vă luați tratamentul HIV (sau PrEP), conform indicațiilor clinicii, nu luați mai mult decât este recomandat și, dacă nu există un alt motiv (cum ar fi reacțiile adverse), nu ar trebui să vă schimbați tratamentul pentru HIV.

Am auzit că persoanele cu HIV și COVID-19 nu vor fi eligibile pentru terapie intensivă – este corect?

Absolut nu! Nu există „reguli” fixe și, dacă aveți HIV, veți fi evaluați în același mod ca oricine altcineva. Atunci când oamenii sunt suficient de bolnavi pentru a avea nevoie de terapie intensivă, ei sunt evaluați individual dacă acesta este cel mai bun curs de acțiune. Aceasta va depinde de cât de bolnav sunteți, de starea obișnuită de sănătate și de dorințele dvs.

Unde pot primi mai multe sfaturi?

Pentru cele mai recente sfaturi despre HIV și COVID-19, consultați secțiunea site-ului web BHIVA COVID-19, care este actualizată periodic. Aceasta include un Q&A privind COVID-19 și HIV, 19 martie 2020 (referința 2); un registru al serviciilor de asistență comunitară HIV în Marea Britanie disponibil în timpul COVID-19, care este actualizat în mod regulat (referința 3); o declarație a EACS și BHIVA, 30 aprilie 2020 (referința 4); și sfaturi pentru clinicieni HIV, medicii de familie și persoanele care trăiesc cu HIV, 23 aprilie 2020 (referința 5.)

1. https://www.bhiva.org/BHIVA-statement-on-considerations-for-critical-care-for-people-with-HIV-during-COVID-19

2. https://www.bhiva.org/coronavirus-and-HIV-responses-to-common-questions-from-BHIVA

3. Directory of COVID-19 support services from HIV community organisations

4. EACS & BHIVA Statement on risk of COVID-19 for people living with HIV (PLWH)

5. COVID-19 & shielding: advice for HIV clinicians, GPs and people living with HIV





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.