Ce înseamnă o relație sexuală sănătoasă?

Indiferent dacă sunteți într-o relație sexuală mai lungă sau mai scurtă, merită să vă luați ceva timp pentru a vă gândi cum puteți menține acest aspect al relației sănătos și plăcut. Aceasta va implica să vă gândiți la aspectele emoționale și fizice ale sexului.

Ce este o relație sexuală sănătoasă?

Ideile despre ceea ce constituie o relație sexuală sănătoasă vor varia foarte mult, oamenii au perspective personale și culturale diferite privind sexul. Cu toate acestea, există câteva principii de bază care pot contribui la menținerea sănătății interacțiunilor / relațiilor sexuale. Acestea includ:

  • Respect reciproc între parteneri, care va implica consimțământul total pentru orice contact sexual.
  • Capacitatea de a comunica unii cu alții cu privire la ceea ce doriți / nu doriți și vă place/ nu vă place
  • Luarea de măsuri pentru a vă proteja pe dvs. și partenerul (partenerii) sexual (de exemplu, de la ITS (boli cu transmitere sexuală) și / sau sarcini nedorite)

Ce este consimțământul?

  • Consimțământul în acest context este legat de oricine este implicat într-o relatie sexuală, făcând o decizie conștientă și pozitivă de a se angaja în activitatea sexuală. Pentru a da acest consimțământ, persoana trebuie să aibă posibilitatea de a lua o decizie în cunoștință de cauză, fără a i se impune presiuni. Intoxicarea cu droguri sau alcool poate afecta capacitatea unei persoane de a lua o astfel de decizie și, prin urmare, de a-și da consimțământul pentru a se angaja în activități sexuale. Aceasta este o decizie reciprocă și, prin urmare, nimeni nu este obligat să întrețină vreun raport sexual cu o altă persoană în niciun
  • Consimțământul se aplică de fiecare dată când faceți sex. Chiar dacă ați consimțit să faceți sex în trecut – cu un partener anterior sau cu cel actual – nu înseamnă că doriți în mod automat să o faceți din nou. Fiți conștienți de modul în care se simte partenerul dvs. și lăsați-l să știe ce gândiți și cum simțiți și voi.
  • Consimțământul se aplică oricărui tip de activitate sexuală, nu doar actului sexual. Dacă decideți să fiți intimi în vreun fel, este perfect în regulă să vă opriți în orice moment sau să nu o faceți din nou dacă nu doriți.
  • Orice contact sexual fără consimțământ este ilegal. Dacă cineva efectuează un act sexual asupra unei alte persoane fără consimțământ, poate fi acuzat de o infracțiune sexuală (cum ar fi violul sau agresiunea sexuală).

Cum pot fi pregătit și protejat? 

  • Dacă știți că sunteți gata, asigurați-vă că prima dată (și de fiecare dată după aceasta) se desfășoară în siguranță. Aceasta înseamnă protejarea voastră și a partenerului vostru împotriva sarcinii nedorite și a riscului de infecții cu transmitere sexuală (ITS), inclusiv HIV. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să folosiți întotdeauna prezervativul.
  • Dacă sunteți gata să faceți sex, ar trebui să discutați înainte despre protecție. Poate fi dificil să aduceți vorba de prezervative în toiul acțiunii, astfel încât ușurați jena prin discutarea în prealabil a protecției și decideți cine va aduce prezervativul. Să-l țineți în mod discret lângă pat sau sub pernă poate ajuta.
  • Este, de asemenea, o idee bună să obțineți informații despre alte metode contraceptive disponibile. Fiți atenți însă că acestea vă protejează doar împotriva sarcinii nedorite, deci folosirea prezervativului este încă importantă pentru a vă asigura că sunteți, de asemenea, protejați împotriva ITS, inclusiv HIV.

Păstrarea relațiilor sexuale sănătoase și consensuale

  • Gânditi-va la ce vreti și de ce vreti acel lucru, pentru a fi siguri că sunteti mulțumiti de deciziile voastre. Amintiți-vă că sexualitatea voastră este individuală și personală. Este corpul tău și alegerea ta individuală ce faci cu el!
  • Fiți clari cu partenerul vostru cu privire la ceea ce doriți sau nu doriți din punct de vedere sexual și respectați deciziile celuilalt. Simțiți-vă liberi să vă răzgândiți!
  • Cititi limbajul corpului celuilalt și ascultati ceea ce spune celalalt pentru a fi siguri că fiecare act sexual este consensual
  • Nu puneți presiune pe nimeni să se angajeze în contact sexual cu voi, deoarece acesta este un comportament abuziv
  • Informati-vă despre aspectele juridice ale sexului și consimțământului
  • Informati-vă asupra sănătății sexuale si a infectiilor cu transmitere sexuala (ITS), a sarcinii și a opțiunilor contraceptive
  • Informați-vă despre unde să mergeți și ce să faceți dacă lucrurile nu merg conform planului, de ex. se rupe prezervativul




6 răspunsuri la “Ce înseamnă o relație sexuală sănătoasă?”

  1. Tom spune:

    Dacă am avut relații sexuale cu mai mulți parteneri neprotejat , ei fiind curați
    Pot lua hiv ?
    La ultimul test făcut acum 4 luni eram negativă

  2. CRISA ALIN spune:

    Buna ziua,

    Am o intrebare referitor la sex. (eu am avut o relatie de acelasi sex cu o persoana , si mai mult am facut facial , si am sarutat in locurile intime ale corpului. Daca persoana in cauza este curat , pot lua anumite bolii?

    *****Va rog sa imi raspundeti , si sa fie strict confidential , acest mesaj.
    Multumesc !

    • admin spune:

      Chiar si prin contact sexual oral se pot lua anumite infectii cu transmitere sexuala. Nu conteaza sexul partenerului, riscul este acelasi.

  3. Vasile Nichita spune:

    O nelamurire de foarte mult timp. Daca eu si partenerul nu am facut niciodata sex atat anal, oral, vaginal adica suntem virgini pot aparea boli cu trransmitere sexuala? si ce inseamna sa fii curat sa nu ai boli?

    • admin spune:

      Bolile cu transmitere sexuala se pot lua si fara a face sex. De exemplu se pot lua prin sarut, transfuzie de sange contaminat etc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.