Ce faci când afli că CEL/CEA de lângă tine are HIV/SIDA

Se poate întâmpla să intri în relaţie cu o persoană despre care să nu ştii că e seropozitivă şi ea să îţi dezvăluie acest lucru după un timp. Sau se poate întâmpla ca în timpul relaţiei partenerul/partenera ta să descopere că este seropozitiv/ seropozitivă. Acesta este un moment care ar putea să vă pună relaţia la încercare. Fiecare are dreptul de a alege dacă îşi doreşte să rămână într-o relaţie sau nu, dar asta nu înseamnă că momentul în care o persoană îţi dezvăluie statutul nu poate fi unul care implica respect şi demnitate.

Indiferent de natura relaţiei pe care o ai cu această persoană (prieten, coleg, rudă, iubit, etc) este important să ţii cont de faptul că dezvăluirea diagnosticului este o provocare pentru persoanele infectate HIV. Pentru o persoană seropozitivă sunt întrebări la care nu există răspunsuri predefinite: Când este momentul potrivit să îi spun? Cum să-i spun? Care este cel mai simplu mod?

Nu există şabloane, cu toate acestea poţi lua în calcul câteva aspecte când te afli într-o astfel de situaţie:

  1. E de înţeles dacă o astfel de veste, pe care nu te aşteptai să o primeşti, te copleșește la început. Prin urmare, dacă simţi că ai nevoie de timp pentru a procesa această informaţie, îi poţi comunica persoanei în cauză, respectuos, acest lucru. E mai bine să îţi iei timpul de care ai nevoie decât să spui lucruri pe care mai târziu să le regreţi                                                                                                                                                                          
  2. Nu te teme să te informezi despre ce înseamnă HIV, SIDA, viaţa cu HIV. Cu cât eşti mai informat/ă cu atât este mai puţin probabil îţi fie teamă în mod nejustificat de o persoană infectată cu HIV şi în plus vei şti cum să te protejezi de infecţia cu HIV. E de înţeles dacă o astfel de veste, pe care nu te aşteptai să o primeşti, te copleșește la început. Prin urmare, dacă simţi că ai nevoie de timp pentru a procesa această informaţie, îi poţi comunica persoanei în cauză, respectuos, acest lucru. E mai bine să îţi iei timpul de care ai nevoie decât să spui lucruri pe care mai târziu să le regreţi.                                                                                                                                                                                                  
  3. Pune toate întrebările care te macină vis a vis de HIV şi persoanele seropozitive, fie persoanei în cauză,  fie unui specialist care îţi poate răspunde.                                                                                                                                                                                                                                  
  4. Aminteşte-ţi că dincolo de faptul că persoana cu care eşti într-o relaţie este infectată cu HIV, este aceeaşi persoana pe care o cunoşteai, personalitatea ei nu este afectată de virus. Te poţi simţi la fel de bine cu ea ca şi înainte, puteţi să faceţi aceleaşi lucruri împreună.                                                                                                                                                                                               
  5. Vorbeşte cu o persoană care are cunoştinţe şi experienţa în domeniu şi te poate ajuta să găseşti răspunsurile de care ai nevoie (ex. psiholog, reprezentantul unei asociaţii de persoane seropozitive, consilier şcolar, etc).                                                                                                                                                                                                                                                             
  6. Fii sincer! De cele mai multe ori sinceritatea doare mai puţin decât indiferenţa. Fiind sincer eviţi situaţia în care cealaltă persoană îşi face aşteptări nerealiste în ceea ce te priveşte.                                                                                                                                                                                                             
  7. Păstrează informaţia primită doar pentru tine. Spunând mai departe îi poţi face rău unei persoane care şi-a pus încrederea în tine. Încearcă să te pui în situaţia ei. Pentru tine cum ar fi? Este important să ţii cont de faptul că nu toate persoanele vor reacţiona la fel ca tine. Dacă tu ai acceptat că nu este un risc pentru tine şi pentru cei din jur şi te-ai informat cu privire la HIV, nu înseamnă că şi ceilalţi vor face la fel. Ai viaţa unei persoane în mâini, e o responsabilitate mare! În plus, în România, prin lege, statutul unei persoane seropozititive este confidenţial şi poţi fi tras la răspundere dacă răspândeşti o astfel de informaţie.




9 răspunsuri la “Ce faci când afli că CEL/CEA de lângă tine are HIV/SIDA”

  1. Cusmulescu Veronica spune:

    Bună ziua..am o relație cu cineva care are HIV nedetectabil..este posibil ca boala să se transmită copilul în condițiile în care eu nu am boala

    • admin spune:

      Buna ziua! Nedetectabilitatea sa atinge in urma tratamentului constant pentru HIV. O persoana ce are viremia nedetectabila nu poate transmite virusul pe cale sexuala, puteti sta linistita. Daca doriti sa faceti un copil, acesta se naste sanatos, in momentul conceperii partenerul dvs. nu poate sa transmita virusul fiindca este nedetectabil, mai multe detalii puteti afla aici: https://unopa.ro/nedetectabil-netransmisbil/

  2. Cristina spune:

    Ieri,iubitul meu a aflat că are HIV.I s-a spus că e nedetectabil.Nu inteleg exact ce înseamnă, el nu stia ca are și evident nu făcea tratament pentru asta.Suntem de o lună împreună am făcut sex oral reciproc de 3 ori.Pana fac testul înnebunesc.Sunt infectata?

    • admin spune:

      Prin sex oral sansele de transmitere sunt foarte mici de transmitere. Daca intr-adevar este nedetectabil, nu poate transmite virusul. Ca sa va linistiti va puteti testa la minim 6 saptamani de la ultimul contact sexual neprotejat folosind teste de generatia a IV-a.

    • admin spune:

      Prin sex oral sansele de transmitere sunt foarte mici de transmitere. Daca intr-adevar este nedetectabil, nu poate transmite virusul. Ca sa va linistiti va r puteti testa la minim 6 saptamani de la ultimul contact sexual neprotejat folosind teste de generatia a IV-a.

  3. Michael spune:

    Salut ce se întâmplă dacă zic altei persoane ca iubita lui are hiv in afara de faptul ca în trecut a avut cu mine relație pana sa fie cu el

    • admin spune:

      Este caz penal si puteti sa va luati amenda. Diagnosticul unei persoane cu HIV este confidential si nu aveti voie sa il impartasiti cu nimeni.

  4. Gabriela spune:

    Bună ziua,daca soțului ia ieșit reactiv la HIV,ce înseamnă? Sunt cu el de 6 luni,ar putea avea HIV? As putea lua și eu? El nu știa dacă are sau nu.Va mulțumesc

    • admin spune:

      Buna ziua. Pentru interpretarea testului va recomandam sa mergeti la Spitalul de Boli Infectioase din judetul dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.