Ce este tuberculoza (TBC)?

 

TBC este o boală provocată de o bacterie. Bacteriile sunt organisme mici, invizibile cu ochiul liber, care se găsesc pretutindeni, inclusiv în corpul uman. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive, chiar folositoare, dar unele bacterii sunt periculoase și pot provoca boli pe care le numim infecţii. Bacteriile care provoacă TBC sunt de tipul acesta. Dacă bacteriile se fixează într-o zonă a corpului și se multiplică, iar corpul nu reușește să se apere, te poţi îmbolnăvi de tuberculoză.

Bacteria care provocă TBC se numește Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch.

Cel mai frecvent oamenii se pot îmbolnăvi de TBC la plămâni. Boala apare mai rar  și în alte părţi ale corpului, de exemplu la oase, la nodulii limfatici sau la creier.  Tuberculoza din afara plămânilor se numește tuberculoză extrapulmonară.

Cum se transmite TBC? Cum te infectezi cu TBC?

Tuberculoza este transmisă prin aer prin picături mici (care nu se pot vedea).

 Picăturile ies din nasul și din gura unei persoane contagioase care are boala și  pătrund în aer când această persoană vorbește, tușește sau strănută. Bacteriile  tuberculozei se află în unele din aceste picături. Când celelalte persoane inspiră acest aer, unele picături cu bacterii le pot intra în corp și pot ajunge la plămânii acestora.

Doar tuberculoza pulmonară este contagioasă, nu și tuberculoza extrapulmonară.

Se pot îmbolnăvi persoanele care o vreme au avut contact direct cu cineva care suferea de tuberculoză pulmonară contagioasă, dar nu începuse tratamentul. Bacteriile tuberculozei nu se transmit cu ușurinţă, așa că infecţiile apar, în general, la persoanele care trăiesc sau petrec mult timp în aceeași încăpere împreună.

Nu toate persoanele care sunt infectate cu bacteriile tuberculozei se îmbolnăvesc. Se estimează că o treime din populaţia lumii are în corp bacteriile tuberculozei, dar puţine persoane dezvoltă boala, aproximativ o persoană din 10.

Riscul de a dezvolta boala diferă. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a se îmbolnăvi de TBC. Imunitatea redusă poate fi provocată de alte boli precum HIV sau diabetul zaharat, de condiţii precum stresul, alimentaţia precară, consumul de alcool/droguri sau de alţi factori. Întrebări puse de pacienţi:

TBC se transmite numai prin aer, dacă inspiraţi bacteriile.

Cum știi că ai tuberculoză (TBC)? Care sunt simptomele? Semnele obișnuite ale tuberculozei pulmonare sunt:

  • O tuse persistentă care durează mai mult de 2-3 săptămâni (uneori tusea cu flegmă sau cu sânge);
  • Durere în piept.

Alte semne obișnuite ale tuberculozei pulmonare și ale tuberculozei extrapulmonare (TBC în alte părţi ale corpului) sunt:

  • Pierderea poftei de mâncare
  • Scăderea în greutate
  • Senzaţia de slăbiciune și de oboseală
  • Febra care nu cedează în timp
  • Transpiraţie în timpul nopţii
  • Umflături care apar în zona gâtului, la subraţ sau în vintre
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Scăderea în greutate Transpirație în timpul nopții
  • O tuse persistentă care durează mai mult de 2-3 săptămâni
  • Febra care nu cedează Senzația de slăbiciune, oboseală și respirația tăiată

Aceste simptome sunt semne obișnuite și pentru alte boli. Așadar, pentru a fi siguri că este vorba de TBC, trebuie să faci diferite analize. Cineva care prezintă unul sau mai multe din tre aceste simptome ar trebui să meargă la medic! Adeseori o persoană care suferă de TBC nu prezintă toate aceste simptome. Unele persoane prezintă doar simptome ușoare.

Îi veţi îmbolnăvi pe alţii cu TBC?

 Majoritatea pacienţilor cu tuberculoză au TBC pulmonară. Doar când ai forma pulmonară contagioasă poţi transmite boala; majoritatea bacteriilor tuberculozei vor fi omorâte după aproximativ 2-3 săptămâni de luat medicamente eficiente de tratare a TBC și nu le vei mai transmite boala și altora. O anumită formă de tuberculoză pulmonară și toate formele extrapulmonare nu sunt molipsitoare.

În România, dacă suferi de tuberculoză pulmonară sau dacă se bănuiește că suferi de această boală, de obicei ești izolat într-un salon de spital până când nu îi mai poţi infecta pe alţii. Pentru a ști sigur că tuberculoza de care suferi nu se mai poate transmite, personalul medical va face niște teste și le va analiza într-un laborator, pentru a afla dacă sunteţi « negativi ».

Acest lucru înseamnă că, în momentul în care vei părăsi salonul unde ești izolat, boala nu mai este contagioasă.

În România, sistemul de sănătate este obligat să se asigure că toate persoanele care suferă de TBC au parte de tratament, care este gratuit. Pentru a identifica toate persoanele care pot fi infectate, pacienţilor li se cere să dea numele persoanelor cu care au avut contact direct. Acestea sunt chemate la unităţile medicale și li se cere să facă gratuit analize pentru TBC, fără să li se spună de cine au putut fi infectaţi.

 

Material preluat integral din Broșura “Tuberculoza se vindecă”  realizat prin parteneriatul dintre următoarele instituții:

Institutul de Pneumoftziologie “Marius Nasta” ; Romanian Angel Appeal ; CPSS ;  LHL International ;  Guvernul României ;  Norway Grants;

Pentru mai multe detalii despre tbc/experiențe de viață ale pacienților puteți contacta Asociația ASPTMR printr-un simplu click aici.

 





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.