Ce este fundiţa roşie?

Funda roşie este simbolul internaţional al sensibilizării cu privire la HIV/SIDA şi simbolizează  solidaritatea cu cei afectaţi de HIV şi compasiunea pentru victimele SIDA                                                                                                                           .

Speranţă
Fundiţa roşie este un simbol al speranţei că cercetarea pentru producerea unui vaccin sau a unui tratament eficient va avea succes.

Sprijin 
Fundiţa roşie oferă suport simbolic tuturor celor care trăiesc cu HIV/SIDA pentru educarea permanentă a celor care nu sunt infectaţi, pentru creşterea eforturilor pentru găsirea unui tratament sau vaccine eficient, precum şi pentru cei care şi-au pierdut prietenii, membrii ai familiei sau apropiaţi din cauza SIDA.

Dar să porţi fundiţa roşie nu este de ajuns. Fundiţa roşie este un simbol util mai ales dacă este însoţit de cuvinte şi acţiuni care într-adevăr schimbă ceva.
Dacă îţi este oferită o fundiţă roşie, ţi se cere să o porţi ca simbol al solidarităţii cu zecile de milioane de persoane care trăiesc cu HIV/SIDA în jurul lumii.
Oricine poate purta o fundiţă roşie. Nu înseamnă neapărat că eşti homosexual sau că eşti seropozitiv HIV (nu că asta ar fi ceva de care să îţi fie ruşine), ci pur şi simplu fundiţa arată celorlalţi că eşti informat despre HIV/SIDA, că acţionezi responsabil şi că îi susţii pe cei afectaţi de HIV/SIDA.

Proiectul fundiţei roşii este un efort informal, iniţiat de oameni obişnuiţi şi accesibil oricui. Nu există o fundiţă roşie oficială sau o perioadă când aceasta poate fi purtată. Totuşi, 1 Decembrie este o zi excelentă să începi să porţifundiţa, deoarece este Ziua Internaţională de luptă Împotriva HIV/SIDA.

Poţi să îţi confecţionezi singur o fundiţă roşie pentru a o purta. Acesta este primul pas în lupta împotriva epidemiei HIV/SIDA. Următorul pas este să faci ceva concret pentru a preveni şi pentru a combate HIV/SIDA. Informarea şi combaterea discriminării sunt acţiuni complementare: nu vom putea învinge virusul HIV decât prin acceptarea şi solidaritatea cu cei care trăiesc cu HIV/SIDA. Discriminarea dă naştere la izolare, la teamă şi la comportamente de risc, ţinând virusul ascuns. Luptă împotriva virusului HIV, nu a celor care trăiesc cu HIV/SIDA! Informează-te şi acţionează responsabil.

HIV nu discriminează. Oamenii DA! TU ce ştii despre HIV?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sponsori și
parteneri:

© 2009 Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Toate drepturile rezervate.